!
Четвъртък, 13 Юни 2024
20
апр
6
 

Всеки трети медик в общинските болници – в пенсионна възраст

Вторник, 20 Април 2021 | 16:00:42 Полина Тодорова
6

За да покрият изискванията на медицинските стандарти за разкриване на отделения, общинските лечебни заведения поддържат над 35% от медицинския персонал в пенсионна възраст. Причината е тяхната невъзможност да предложат привлекателни условия за по-млади

За да покрият изискванията на медицинските стандарти за разкриване на отделения, общинските лечебни заведения поддържат над 35% от медицинския персонал в пенсионна възраст. Причината е тяхната невъзможност да предложат привлекателни условия за по-младите специалисти. Това се посочва в анализ на състоянието на общинските болници в Република България, който е бил обсъден на заседание на комисията по здравеопазване на Националното сдружение на общините у нас и с който разполага Zdrave.net.

Общините разполагат с достатъчно лечебни заведения за болнична помощ и легла в тях, но медицинският персонал не е достатъчен, за да обезпечи отделенията, съгласно минималните изискванията, заложени в медицинските стандарти, e записано още в него.

Кадри

За осигуряването на достатъчно медицински персонал за системата от общински лечебни заведения е необходимо прилагането на комплекс от политически и икономически решения, свързани с оптимизиране на услугите, които предлагат болниците, нормативната уредба за специализации на младите лекари и пакета от икономически стимули, които са готови да предложат общините за привличане и задържането му, е записано още в него. Припомняме, идея в тази насока беше лансирана от здравния министър проф. Костадин Ангелов в края на миналата година. В нея беше залегнала възможността за тристълбово финансиране за медиците с цел привличане на повече кадри в отдалечените райони на страната. Тази идея обаче така и не беше реализирана.

Разходи и оказано лечение 

В анализа се посочва още, че основни причини за недофинансирането на общинските лечебни заведения са ниските цени на клиничните пътеки, по които работят, както и високите разходи за персонал, необходим за покриване на медицинските стандарти за различните видове отделения, разкрити в тях. Като непредвиден разход през 2020 г. се явяват увеличените разходи за медикаменти и консумативи, свързани с лечението на пациенти с COVID-19. Те остават за сметка на бюджета на болниците, а много от тях са направили и разходи за респиратори и друга необходима техника и оборудване, което би могло да доведе до допълнителен ръст на просрочията, се предупреждава в документа.

От него става ясно, че общините притежават 122 от общо 320 лечебни заведения за болнична помощ или 38% от болниците в страната. Разкритите легла в тях към средата на миналата година  са 12 983 или 24% от общия брой легла за цялата страна.

93 общински лечебни заведения са подали данни за преминалите пациенти през тях за 2019 г., като общият им брой е 433 475 души или 12% от населението на 72-те общини,  участвали в проучването.

Приходите на общинските лечебните заведения към 30 юни 2020 година възлизат на 190 694 000 лв., като с най-голям дял са тези от РЗОК – 87%, а 10% са приходите от субсидии по Наредба №3, свързана с отдалечени и рискови райони.

Към средата на 2020 г. общо разходите възлизат на 199 124 000 лв., като от тях най-голям дял заемат разходите за заплати и осигуровки на медицинския персонал – 91 088  000 лв., а на немедицинския персонал са в размер на 22 414 000 лв. Разходите за медикаменти на общинските болници възлизат на 50 471 000, а за външни услуги (граждански договори, договор за охрана, поддръжка на апаратура и други) са в размер на 13 801 000. Основното перо за разходи е свързано със заплатите на персонала, които се формират основно от цените на клиничните пътеки.

Нужните мерки

Според анализа общинските лечебни заведения за болнична помощ са сравнително равномерно разпределени спрямо броя население на съответния район. Здравното и демографското състояние на населението обаче показва застаряване и широко разпространение на хронични заболявания, което води до необходимост от разширен обем диагностични, лечебни и рехабилитационни дейности. Общинските структури осигуряват болнична помощ предимно в малките населени места, в които населението има затруднен достъп до областните лечебни заведения. Немалък брой от пациентите от тези райони се насочват към по-големите лечебни заведения в областните градове и столицата, където се предполага, че се предлага високо специализирано лечение, е разписано още в анализа.

В него изрично е подчертано, че планираното в Националната здравна стратегия 2021-2030 оптимизиране на броя на болниците и преструктурирането на някои болници в медицински центрове с легла за наблюдение и лечение до 48 часа или в структури за дългосрочни грижи следва да бъде проведено при строго прецизирани критерии и персонален подход и осигуряване на достатъчен ресурс по клиничните пътеки за долекуване.

Според представителите на общините е нужна подкрепа за запазване на лечебните заведения в отдалечените и/или труднодостъпни райони на страната, след задълбочени анализи на демографската и здравна структура на обслужваното население. Необходимо е развитие на човешките ресурси с акцент специализацията на медицинските кадри, продължителното им обучение и икономическите пакети за привличането и задържането им в малките населени места. Друга насока трябва да е преориентиране на общинската здравна система към профилактиката и предотвратяването на социално-значимите заболявания, както и осигуряване на дългосрочно лечение за уязвимите групи население.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x5vn

магьосника 26.04.2021 01:28:26

Българските институции трябва да проверят и да реагират на това дали ГРУ е отговорно за взривовете в българските военни заводи. Все пак сме членка в ЕС и НАТО.

Гост 27.04.2021 12:15:39

ЕМКО: Следите от "българския Новичок" стигнаха твърде високи етажи на властта в България

Гост 25.04.2021 22:21:33

Drone footage shows non-stop mass cremations in New Delhi Burial grounds in New Delhi are running out of space and bright, glowing funeral pyres light up the night sky in other badly hit cities. Mass cremations took place in the Indian capital with makeshift facilities taking on the deluge of death due to surging coronavirus cases. Drone footage showed fires burning and bodies being carried on wooden planks. In central Bhopal city, some crematoriums have increased their capacity from dozens of pyres to more than 50. Yet, officials say, there are still hours-long waits. The unprecedented rush of bodies has forced the crematorium to skip individual ceremonies that Hindus believe release the soul from the cycle of rebirth.

ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ 21.04.2021 21:41:09

Затова тъпия министър нсМОН ВЪЛЧЕВ намали приема с по-вече от 50% в медицинските вузове.

Майсторите се мръщят на 200 лв. надник 21.04.2021 18:42:38

Още малко остана, мръсни комунистически мутри! Всичките ви гаври, унижения и агресия срещу Българските Лекари ще ви се върнат тъпкано!

Гост 21.04.2021 09:32:22

нормативната уредба за специализации на младите лекари и пакета от икономически стимули, които са готови да предложат общините за привличане и задържането му ----->>>>> ще задържите дедо си за шлифера. Няма кой тук да остане при условие ,че Германия иска тези хора и плща 14-20 ПЪТИ повече. Ще си мрете като мухи след 6-7 години с по-голям темп от днешната пандемия


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане
13.06.2024 10:59:45

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане

С промяна в Наредба 2 се залага конкретно изискване към офертата от приемащото лечебно заведение ...

Здравната комисия при СОС одобри субсидии за общински лечебни заведения
13.06.2024 10:16:38

Здравната комисия при СОС одобри субсидии за общински лечебни заведения

Над половин милион лева е сумата, която одобриха на заседанието си общинските съветници от Комиси ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...