!
Понеделник, 06 Май 2024
14
апр
1
 

Все повече българи развиват разширени вени заради изолацията, наложена от пандемията

Четвъртък, 14 Април 2022 | 14:45:29
1

Наблюдаваме задълбочаващата се тенденция все повече българи да развиват симптоми на разширени вени  вследствие на обездвижването и изолацията, наложена от пандемията. Това каза доц. Димитър Петков, председател на Българското национално дружество п

Наблюдаваме задълбочаващата се тенденция все повече българи да развиват симптоми на разширени вени  вследствие на обездвижването и изолацията, наложена от пандемията. Това каза доц. Димитър Петков, председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) по повод старта на Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира за четвърта поредна година от БНДСЕХА, съвместно със сайта venite.bg.

Мнозина от тези българи пренебрегват първите симптоми и не търсят своевременна помощ от лекар специалист. Отделно от това, тревожна е статистиката от последната година, че все по-голям процент от новодиагностицираните пациенти са хора на средна възраст между 30-50 г., което говори за „подмладяване“ на заболяването. Още по-притеснителен е фактът, че половината от тях не са били лекувани, въпреки че са имали симптоми от две и повече години.

„За да популяризираме сериозността на заболяването хронична венозна болест, за четвърта поредна година организираме мащабната медийна инициатива. Целта на всички нас е като отбор с мисия да работим за по-добрата информираност на населението за причините за поява, рисковите фактори и симптомите на заболяването. Идеята ни е отново да включим и известни лица като посланици на кампанията, за да достигнем до максимален брой хора“, каза още доц. Петков.

„Хроничният и прогресивен характер на венозната болест изисква провеждането на системно и дългосрочно лечение с венотонични медикаменти, съобразно най-новите научни доказателства и препоръките на водещите експерти, залегнали в наскоро изготвеното Консенсусно становище  за лечение на ХВБ. Ключова е ролята на всички нас - здравните специалисти – съдови хирурзи, ангиолози, общопрактикуващи лекари, фармацевти, които трябва да разясняваме на пациентите, че т.нар. разширени вени не са само козметичен проблем, а заболяване, в основата на което стои венозно възпаление. Важно е да противодействаме на този възпалителен процес и да наблегнем на необходимостта от навременна и постоянна грижа за венозното здраве, както при всички останали хронични заболявания като артериална хипертония, диабет и др.“, отбелязва доц. Петков.  Според него е от изключително значение хората да са добре информирани за основните рискови фактори за развитие на заболяването: наднормено тегло, липса на движение, небалансиран хранителен режим, фамилна обремененост. Освен това, при поява на тревожни симптоми като умора в крайниците, болка и тежест,  крампи и отичане, е необходимо пациентите да потърсят своевременна консултация с медицински специалист.

По повод старта на кампанията водещи лекари в областта на венозната патология у нас излязоха с общ призив за  необходимостта от повишаване на информираността на здравните специалисти и на пациентите относно ранната диагностика и своевременното лечение на заболяването чрез провеждане на регулярни образователни инициативи. Становището на експертите има за цел също и да потвърди ползите от навременното лечение на пациенти във всички стадии на хроничната венозна болест с венотонични медикаменти, съобразно международните и националните ръководства за диагностика и лечение.

И тази година кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ включва множество активности като традиционните безплатни профилактични прегледи в цялата страна,  публикуване на данни от национално скринингово изследване относно заболеваемостта, интервюта с експерти и др. Организаторите отправят поредно предизвикателство към хората с идеята да ги стимулират да се движат активно през предстоящите летни месеци.

От май до септември 2022 г. хората ще имат възможност да се включат в  „Пътешествие с мисия из Европа“. Така всички участници в „Отбор с мисия“ в тазгодишната надпревара ще могат заедно да постигнат още по-голямата цел от 12 млн. извървени крачки. Локациите ще включват не само красивите маршрути в България, както беше миналата година, но и различни страни в Европа. Всеки участник ще може да следи броя на извървените крачки във фейсбук групата Пътешествие с Мисия и на сайта www.venite.bg. Танцът „Краченица“, създаден специално с грижа за активни и красиви крака, също ще има важно място в тазгодишната кампания. Всяка стъпка от специалната хореография подобрява венозната циркулация, тонизира и подпомага усещането за лекота.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$@KW

Гост 15.04.2022 00:27:29

идиоти ли сте - вземи краката си в ръце...???


Всичко за коронавируса
Още новини
Светъл празник!
05.05.2024 00:17:10

Светъл празник!

Христос Воскресе! Екипът на Zdrave.net ви пожелава светли Великденски празници! ...

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става
04.05.2024 10:49:16

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става

Нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става практикуват лекари в Пловдив. С послед ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...