Сряда, 29 Май 2024
23
ноем
28
 

Д-р Красимир Спасов, ортопед-травматолог:

Всички могат да печелят от труда си, а на лекарите в Спешна помощ им се напомня Хипократовата клетва*

Петък, 23 Ноември 2018 | 12:53:51
28

Защо българите протестираме за цените на бензина и за акциза на ракията, но не и за здравеопазването – този въпрос поставя в своя позиция в регионалното издание „Струма&l

Защо българите протестираме за цените на бензина и за акциза на ракията, но не и за здравеопазването – този въпрос поставя в своя позиция в регионалното издание „Струма“ благоевградският ортопед-травматолог д-р Красимир Спасов. Ето и неговата позиция:

Представете си – отиваме в Спешния център на държавна болница. На вратата пише „Welcome”. Посреща ни любезна сестра, която веднага ни завежда при дежурния лекар – опитен интернист. Залата е оборудвана с модерна медицинска техника, цари комфорт и чистота. Той ни преглежда и назначава лабораторни изследвания и Ro графии. След това, според преценката му, извиква на консултация травматолог, невролог или коремен хирург, които дежурят в съседни кабинети. Назначават скенер или магнитен резонанс – в съседното крило са дежурни рентгенолог и лаборант. Накрая ни изпращат в съответната клиника за лечение.

Само че това спешно звено за съжаление не е в България, има го в Холандия.

Как е у нас, и в частност в държавната болница в Благоевград? Влизаме в Спешния център, който вечерта е заключен. Звъним на вратата. Посреща ни млада лекарка, завършила преди 1-2 години. Назначава Ro изследване – лаборантът идва след половин/един час след дълги уговорки. Пациентът се качва на IV етаж, където се правят Ro графии. Връща се долу. Повикан е консултант-травматолог. След прегледа може да се появи съмнение за увреден гръден кош например. Извикан е коремен хирург, който назначава Ro графии на гръден кош. Пак е изминал половин/един час. Пациентът се качва на IV етаж и лаборантът идва след половин/един час , защото си е отишъл междувременно. След няколко часа прегледът е приключил и ни изпращат в съответното отделение…

Аз недоумявам как хората в нашия град са съгласни да поверяват здравето и живота си на тази система и се задоволяват само с ругатни срещу лекарите и сестрите?

Явно човешкото здраве и човешкият живот нямат голяма стойност в условията на безплатно здравеопазване. Когато повишиха акциза на ракията преди време, жителите на Симитли преградиха пътя Благоевград – Кулата.

Аз искам да обърна внимание на отношенията между дежурния персонал в СПО и пациентите. Защо отношението на лекарите и сестрите не е ласкаво и дружелюбно – не е такова, каквото очакват нуждаещите се пациенти. Според мен това се дължи на обстоятелството, че са нарушени основни човешки взаимоотношения.

Например: Когато човек иска да му се ушие костюм, да поръча мебели или да ремонтира дома си – плаща и получава услугата. Отива на козметик – плаща и получава козметичната услуга. Когато се повреди автомобилът му – отива в сервиз, плаща и получава ремонтираната кола. Без недоволство, без документация, данъци и т.н.

Отива обаче в спешното отделение с някакъв здравословен проблем, понякога животозастрашаващ. Получава медицинска помощ, но не плаща нищо. Даже понякога има порив да набие лекаря и сестрите.

Твърдя, че това е истинската причина за проблемите в сектора – липсата на адекватно заплащане за извършената работа от лекарите и сестрите. Затова в сектора няма добри и опитни специалисти, които работят през деня и особено през нощта. В големия град през нощта дежурят полицаи и пожарникари, но няма специалисти травматолози, които да дежурят в СПО, а при счупен таз се губят около 2 литра кръв например, представете си ситуацията.

В Сандански травматолозите на повикване в болницата не си вдигат телефоните след полунощ. В Разлог коремни хирурзи наместват счупени ръце. В Гоце Делчев има само един ортопед в болницата, а в Банско, най-големия ски курорт на Балканите, няма нито един местен травматолог.

За СПО МБАЛ получава пари от министерството, но те отиват в общия кюп на болницата. А ЦСМП са изцяло на държавна издръжка. Хората казват – нали си плащаме здравните осигуровки. Но колко са, къде отиват, дали не са смешно малки и дали стигат до предназначението им – това е друг въпрос. Сравнете ги с парите, които се дават за поддържане на автомобила.

Факт е, че всички в тази държава с пазарна икономика могат да печелят от труда си, а на лекарите в Спешна помощ постоянно им се напомня за Хипократовата клетва.

Относно стойността на едно нощно дежурство. Заплатата по договор е 800 лева и като я разделим на 22 работни дни, ще получим 36,40 лв. Добавяме 4 лева нощен труд и стават 40,40 лв. за едно нощно дежурство. На практика са по-малко, защото всички лекари са на половин щат и предпочитат граждански договори.

Само през СПО минават от 13 000 до 15 000 души годишно. Сега, за разлика от началото, МЗ превежда пари, но не на брой преминали пациенти, а на твърд лимит. Нощният труд е 50 стотинки на час – 8 часа по 50 стотинки е 4 лева, т.е. 24 лева на месец. През нощта често идват хора, употребили алкохол, наркотици, такива с изострени сетива и най-вече здравно неосигурени, но с големи изисквания. Какви чудеса очаквате от дежурния лекар, на когото обществото и избраните от него ръководни органи са оценили нощния труд за 50 стотинки на час?!

Маникюристка с 10 клиентки на ден изкарва 300 лева чисти пари. Дежурната лекарка в СПО ще получи 36,40 лв. и 4 лева нощен труд за прегледани от 20 до 40 пациенти и нито лев повече, за което е учила 6 и повече години.

Не е красиво да се сравнява лекарската професия, която е призвание, и правенето на маникюр, но такива са реалностите. Козметичните салони се увеличават непрекъснато, а в СПО има голям кадрови проблем – многохиляден град като Благоевград и само един лекар на постоянен действителен трудов договор.

Не е необходимо да измисляме нова система на здравеопазване. Достатъчно е да изберем една добре работеща такава и да я пренесем у нас.

Друга причина за проблема е, че няма ясни правила. Спешен е този пациент, чийто живот е застрашен, а не всеки неосигурен брат с краста, хрема, вирус, гастрит, сърбежи тук и там…

Друга причина за проблемите в здравеопазването като цяло е отношението на хората и обществото към лекарите и медицинските сестри. Отношението на обществото към болницата се вижда, като сравним алеите около студентските общежития над „Кауфланд” и алеите около болницата, където земята е общинска.

Важно ли е отношението само по себе си? Наскоро посетих няколко европейски страни – Италия, Гърция, Словения и Естония. И четирите страни си приличат много – пътища, сгради, магазини, цени, заплати и т.н. В Естония и Словения отношението на хората към лекарите е лошо. В Гърция е по-добро и много добро е отношението към лекарите в Италия.

В Естония, и особено в Словения, има голям проблем с лекарите. Те напускат страната и има голям недостиг на кадри. В Гърция, и особено в Италия, няма такъв проблем. На Ботуша има лекари и хората са доволни от здравеопазването си.

В България лекарите работеха в сложен исторически период, от здравни работници израснаха в лекуващи лекари. Заедно с учителите бяхме най-бедната прослойка на обществото. Но хората ни уважаваха. Започнаха да ни мразят, когато се наложи да плащат за здравето си. Смея да твърдя, че цялото здравеопазване се крепеше на любовта ни към лекарската професия. Твърдя също, че всеки лекар в България би могъл да бъде в пъти по-добър в професията си, ако се оценяваше повече трудът му. Ще бъде честно, ако спомена, че и в нас има някаква причина за отношението на хората към лекарите.

Когато пациент отиде на консултация при специалист и след това за второ или трето мнение при колеги – с изненада чува различни мнения и становища и не знае на кого да вярва. И на всеки следващ преглед лекарят говори с нескрита язвителност за колегата си. Понякога двама лекари изглеждат като две религии – не се понасят. Лекарски съюз изглежда като една красива мечта.

Слушаш представители на протестите по медиите – всички говорят общи приказки. Аз не бих протестирал за гориво, а за по-добро здравеопазване. Здравеопазване без лимит.

Д-р КРАСИМИР СПАСОВ

--------------------------------------------------

*Заглавието е на редакциятаКоментари по темата

Правила на форума за коментари
vs3a

Гост 26.11.2018 13:38:34

Няма как да правим социалистическо здравеопазване в условията на капитализъм. Проблемите са повсеместни и в системата и в съзнанието на хората/ и лекари и плебс :)/. Д-р Спасов е оптимист, че ще е достатъчно да се избере друга добре работеща система. Дори само изборът трябва да се базира на промяна в законодателството. Да не говорим, че всяка промяна на практика минава през хаос, дестабилизация и т.н. Опасявам се, че промяна може да има само след един жесток период на трансформация/ считай и на системата и на съзнанието/.

Bayka 25.11.2018 21:35:35

Отидох при гастроентеролог веднъж за документи пред ТЕЛК докторката беше непреклонна шоколадови бонбони и кока кола, ок отидох при кардиолог каза ми ще ти пиша високо кръвно и подменя резултатите от действително болен пациент намери ми ютия за гладене от въглища,ок намерих му отидох при съдов хирург дай каза 30 лв да напиша че си прекарал тромфофлебит, ок отидох на очен лекар написа ретинопатия срещу уговорка 5 кг шаран два дена преди Никулден годината беше 2013 накрая отидох пред ТЕЛК комисията началника като прочете епикризите се провикна "УЛИИ ТОЗИ Е ЗА ГРОБА" та ще кажа аз съм преподавател само съм давал на децата стотинка не съм вземал от тях малки и мизерни са ни заплатите а аз самия съм с намалена трудоспособност и увреждане 63 % с куп придружаващи заболявания не се оплаквам като знам че сатуса на лекарите е по-добър от нашия на учителите ако знаете имало е случаи да се бия с родители агресивни и подвеждани ,насъсквани срещу нас заплашвани и т.н.

Гост 26.11.2018 11:59:35

Който дава подкупи е еднакво виновен за корупцията ,а ние данъкоплатците ти плащаме преувеличения ТЕЛК. Възмутен си, ама формално , че ти фалшифицирали данните, ама си стоял там и не си реагирал, не си казал пишете ми реалните неща, действал си за измамата и подкупите, доволен за увеличението, а ? Откъде тази шизофрения ? Забравили са и нея да ти включат..... Ето защо трябва пълна ревизия на всички ТЕЛКове да видите какво ще получите и докога данъкоплатците ще ви плащаме...

Гост 25.11.2018 21:59:00

"аз самия съм с намалена трудоспособност и увреждане 63 % с куп придружаващи заболявания" Е, значи в крайна сметка лекарите са били прави, защо ги плюеш??

UK doctor 25.11.2018 19:00:58

Браво д-р Спасов. Тези истини трябва да се повтарят непрекъснато.

Запознат 25.11.2018 15:57:07

Най-сетне някой да изреве на висок глас "Царят е гол!"

Elf 25.11.2018 13:57:17

Bravo Dok !Zdravnata kasa e opasna za zdraveto na pacientite.!Da e jasno !

Маникюристка 25.11.2018 11:05:15

Я точно да обясни как от 10 клиента се изкарват 300 лева, чисти... манипулативна статия

Гост 25.11.2018 18:42:20

Ти дори не си квартална маникюристка а просто ТРОЛ: Ето ти ценоразписа 1. Парафино терапия + класически маникюр без лак (120мин) – 30лв 2. Гел – лак с трайност от 2 до 4 седмици (60мин) – 25лв------> 3. Класически маникюр с лак (60мин) – 15лв И не ми казвай,че някой включва касов апарат там . Ако лекарите получаваха 20 лева за всеки проведен медицински преглед щяха да изкарват 80 000 годишно, айде след данъци и осигуровки чисто 56 000. Всъщност изкарват 6-7 пъти по-малко

Гост 25.11.2018 13:26:12

Ти долови най-важното в статията.Браво,умице-маникюристке!

Работил малко в спешен к-т 25.11.2018 11:03:48

Ако преминават на дежурство 40 пациента би било редно да се въведе методика, която да долълва възнаграждението на колегите -примерно 10%. Трябва да поискате това от ръководството на болницата! Що се отнася до отношението бих казал, че то е каквото почукало, такова се обадило! Един професионален екип добре обучен винаги може да респектира или намали напрежението! Но за съжаление това го няма в учебниците! Това се учи на терен! Вземеш ли пари олекваш и всички знаят каква ти е тарифата и колко струваш!

Гост 24.11.2018 22:06:44

"Мечтата на руските доктори - бедните никога да не се разболяват, а богатите никога да не оздравяват." (М. Задорнов, руски писател - сатирик и драматург) И малко черен хумор от същия: "Най-вредното - това е живота. От него всички умират." Извън шегата, добрите лекари имат стил да прилагат добрата дума и усмивка като плацебо ефект, които са началото на оздравяването на пациентите им. Или, както простичко го е казал Авицена: " Има три оръжия при лекаря: дума, растение, нож." Разбирам колко е важно да се оцени лекарския труд достойно, за да ни посрещат с добра дума и изпращат оздравели с усмивка, но това няма да стане, преди вие самите да не започнете да цените тези измежду вас, които са най-способни и с най-високи професионални резултати. Не ние, пациентите, определяме цената и условията на вашия труд, а предимно ваши колеги, избрани и издигнати в лекарските ви съсловни организации и администрация. Така че, внимавайте какви лидери си избирате и издигате в управлението, за да няма такива финансови диспропорции в заплащането според полит-партийни и шуробаджанашки критерии вместо чисти професионални такива.

Лиляна 24.11.2018 17:08:58

Искам да Ви изкажа безкрайната си благодарност за това, което написахте!Няма по-благородна професия от лекарската. И мисия, по-съдбовна и по-окриляваща, от грижата за човешкия живот. Но сякаш всичко това остава в миналото и всички от управляващите са отправили сили да разрушат здравеопазването ни.Дерзайте докторе и да сте жив и здрав!

24.11.2018 18:09:12

То като си го спомня миналото по време на престъпната БКП преди 90-та, лекарите също бяха на дъното, смачкани и унизени от комунистическите уроди , партийни секретари и доносници!

Страто 24.11.2018 15:17:51

Здравето и живота не са плод на човешкия труд.Те са като даденост....от къде и от кой.....?Кога и как се губи здравето?Как бонвивани,бохеми доживяват дълбоки старини,защо млади хора ,въздаржатели ,йоги са застигнати от фатални болести.Какво е наследствеността при болестите...?Кога ще дойде лошата болест.Колко ни е писано?Това са неща ,които не са известни и не произтичат от нас.За това човек докато е здрав не е склонен да мисли за тях.За това здравето е трудно да се приеме за стока,поне до момента в който го загубим.

Койчо 24.11.2018 08:39:24

Понеже стана въпрос за плебс, пък после някои се обидиха... : Нали не мислите, че в Рим е имало САМО патриции и плебеи? Какви са били освободените и забогатели роби и гладиатори? Какви са били лекарите с големи домове, с красиви мозайки по подовете? Какъв е бил забогателият хлебар, направил си гробница? Средна класа!!! Това трябва да е стремежа на обществото ни! Хора, достатъчно "надвили на масрафа", за да се огледат разумно наоколо, да мислят за развитие, музика, изкуства, капиталовложения! Колкото по-голяма процентно е тази клаiа - по-стабилно е обществото. Тази класа е двигателят, а не "патрициите и плебса". Та нали и нашето Възраждане е дело на такива хора - образовани, деца на занаятчии и търговци, обиколили съседните страни, чули и осмислили републиканските идеи... И лекарите, съвсем естествено трябва да са в ядрото на тази класа!

Dr_Doolittle 24.11.2018 00:31:26

Това дори не е плебс, това са питекантропи. Плебсът в древния Рим все пак е имал усещане за стойността на лечителите им и е имало уважение към тях. Тук приматите от гетото нямат никакво усещане за стойността на хората , които работят за здравеопазването им. Затова уважават плочкаджията,фризьорката и манкюристката и там не се казва ‘Аре мерси и чао’ или Ще ти го донеса левчето утре’ и Аре бе докога ше чакам’ . За приматите тяхното е значимия труд, не това на доктора. В същото време в анкетите тъпото племе посочва като най-важна ценност здравето. Очевидно приматите не свързват здравето си с работата на хората в здравеопазването. Иначе няма обяснение. Е, ами нека ги оставим с тази ценност от небето и да си ходим, колеги. Не си струва. Те утре и много пари да дават ,ще ги дават със стиснати устни,злоба, съскане и завист и с усещането ,че не е трябвало да плащат този труд.

Гост 23.11.2018 20:40:46

Д-р Спасов, ПОЗДРАВЛЕНИЯ за куража и смелостта да изречете на глас ИСТИНАТА! Бъдете жив и здрав!

dr.med. Valentin Valev 23.11.2018 18:30:18

Qsno e,4e trqbva,vsqka procedura da ima cena!Da ama te3i v kasata i M3 trqbva da se potrudqt!-Pari na kalpak,ili t.nar.Klin Pateki ne stavat v C.n.O.-togava ima6 osigurovki-O.K. dobre do6al!-nqma6-pla6taj-kato ima 2 3dravi Sekuriti mom4eta,a ne 4i4ki kato nas doktorite da vidim 6te ska4at li na boj!?Togava vmesto na 2000 km,ste si karam dejurstvata u DOMA!!!

да ви разкажа 23.11.2018 18:04:24

Имам починал близък и на гробищата, щеш-не щеш си контактуваш с "плебса", в случая от ромски произход. Та, въпросният дълго се пазареше с мен, защото не харесваше 30 лв. на месец. за да почиства паметника. Отрязах го. Откъде ми е научил телефона, не знам, но на другия ден ми звъни, за да иска от мен да лекувам внучката, без пари, естествено. Докъде се докарахме и колко има още??

Тодор 23.11.2018 15:09:23

Уважаеми колега, прав сте естествено. Преди 2 г. в Шуменското СПО бяхме осем специалисти, с голям опит, бяха ни дали доста добри заплати, имаше и премии. Тази пролет напуснах пред, предпоследен. Защо само пари не са достатъчни? И много пари да се налеят, няма да са достатъчни, докато не се промени отношението на обществото, към даряващите здраве. Знаете ли за трудове и трактати по медицина в Западноевропейското средновековие? -Да, а за такива в нашето някой да е чувал? Аз не, а Вие?

БЛС-Въоръжено Крило 23.11.2018 13:56:01

Така ще е докато ВСИЧКИ ЛЕКАРИ не отидат в частния сектор и не заработят с директни плащания . Тогава и пациентът ще се превърне в клиент с всички права на клиент. В момента плебсът не цени безплатните консултации на лекаря и закономерно се върви към скъсване на медиците с фалшивата уж солидарна здраво-осигурителна комунистическа здравна система. Каквото повикало такова се обадило ( с изключен телефон).

Гост 23.11.2018 14:35:35

Какъв плебс бе нещастник, вземи най накрая да прочетеш какво означава тази дума

Гост 23.11.2018 16:00:24

Плебс е тази част от народонаселението,която иска денонощно и безплатно да плюска висококвалифициран лекарски труд и не уважава лекаря.Който си плаща честно и почтено и уважава лекарите не е плебей.

БЛС-Въоръжено Крило 23.11.2018 15:01:29

Mи плебеи като теб бе, обидчивия. Що, да не си патриций ? Или имаш друго тълкование различно от Oxford Dictionary ? Днешното значение на думата плебс е негативно и се отнася най-често до „простия народ“, „необразованото мнозинство“ и "безпросветната тълпа" .Някакви възражения от плебеите имате ли?

Гост 23.11.2018 16:26:21

на латински: plebs – множество, народ, в което не е имало нищо унизително. В римската империя разделението е било между плебса и патрициите, но т.к. живеем в XXI век и отдавна няма аристокрация /по нашите географски ширини не е и имало изобщо/, всички просто сме граждани /освен хора като теб демонстриращи селски манталитет/. А относно образованието, имам 3/три/ магистратури като едната от тях е медицина и съм успял да се реализирам в добре заплатена област, като това ми е дало възможност да плащам своето и на семейството си медицинско обслужване. Което не ме кара да се опитвам да обиждам хората край себе си.

чукча 23.11.2018 13:30:53

Така е, българинът уважава и цени само този и това, на когото и за което плаща. Втълпено му е, че здравеопазването е безплатно, полага му се и всеки му е длъжен! Грешката в системата е, че веднага мина на осигуряване, а трябваше да има изцяло платено здравеопазване. Същото е и при образованието - накарай булгаристанеца да плаща и ще го цени.

Работа 24.11.2018 13:30:14

Много лесно ще се опрят нещата, ама трябва яко.... НИКАКВИ договори с касата, само плащане кеш!


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...