!
Четвъртък, 13 Юни 2024
25
ноем
2
 

Всяка година у нас се регистрират 4250 нови случая на рак на белия дроб (Обновена)

Близо 70% от пациентите получават диагноза в напреднал стадий

Понеделник, 25 Ноември 2019 | 15:50:11 Невена Попова
2

По данни на Националния раков регистър едва 15% от хората, на които се поставя диагнозата рак на белия дроб у нас, са в първи и втори стадий, когато при адекватно лечение е възможно пълно излекуване на болестта. Това съобщи д-р Мила Петрова, медицински

По данни на Националния раков регистър едва 15% от хората, на които се поставя диагнозата рак на белия дроб у нас, са в първи и втори стадий, когато при адекватно лечение е възможно пълно излекуване на болестта. Това съобщи д-р Мила Петрова, медицински онколог в МБАЛ „Надежда“- София по време на семинар за журналисти, който се проведе в столицата днес под мотото „Какво трябва да знаем за рака на белите дробове?“. Организатор на проявата е биофармацевтичната компания АстраЗенека България, а поводът Месецът за борба с рака на белия дроб – ноември.

В България ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените. Данните сочат, че близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий на заболяването (I стадий – 6%, II стадий – 9%, III стадий – 28%, IV стадий – 38%, неуточнен стадий – 19%). Това е и причината

5-годишната преживяемост при белодробен карцином в България (6,50%) да е приблизително два пъти по-ниска от тази в Европа (12,60%).

Всяка година у нас се диагностицират 4250 нови случая на заболяването.

Онколози припомниха, че основен рисков фактор за възникването му остава тютюнопушенето – рискът за пушачите да заболеят от белодробен рак е 13,3 пъти по-висок, сочат данни на експертите.

 „Пасивните пушачи определено са много по-застрашени

и единственият съвет, който може да се даде на всички е да избягват престой в задимени пространства. Наред с това е важно да се обърне сериозно внимание и да се потърси лекарска консултация, когато човек страда от ХОББ или чести възпаления на белия дроб“, подчерта д-р Петрова.

Замърсяването на въздуха, генетичната предиспозиция, някои химически вещества като радон, азбест, арсен, никел, също могат да допринесат за появата на този злокачествено тумор, допълни тя.

По думите на друг специалист – медицинският онколог д-р Полина Лъжанска, съосновател и председател на Фондация Cancer Care определено буди тревога фактът, че

пациентите идват в лекарския кабинет не информирани, а дезинформирани,

защото се доверяват на недостоверна и непроверена информация от непрофесионални източници. Притеснително е и това, че те по своя воля проемат всякакви хранителни добавки, които могат да бъдат опасни и да компрометират основното лечение, което благодарение на напредъка в науката става все по-прецизно и по-ефикасно. Пример за иновативно лечение е имунотерапията, при която е обсолютно неприемливо да се комбинира с добавки, които въдзействат върху имунната система. По тази причина амбицията на онколозите е била да създаде платформата „Победи рака!“, която представя на български език достоверна, професионално издържана информация за заболяването и възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение.

Нискодозовата компютърна томография (LD-CD) е най-съвременниат скринингов метод,х прилагани при високорискови групи 

- хора от възпастовата група 55-74 години, които имат дълъг стаж като пушачи и количествата цигари, които изпушват дневно са много високи. Този подход се прилага успешно чрез национални програми в Швеция, Германия и други европейски страни, посочи д-р Лъжанска, като при него се окпиват не по-малко от 20% случаи на рак на белия дроб от общия брой скрпинирани. Очаква се такава кампания да бъде организирана и нас през следващата година., стана ясно по време на семинара.

Тревожното нарастване на заболеваемостта от рак на белия дроб в световен мащаб стана причина за създаването на Алианс за борба с рака на белия дроб в началото на месец юли тази година, бе съобщено още от организаторите.

Партньори на инициативата са Международната асоциация за изследване на рака на белите дробове (IASLC), Guardant Health (иновативна диагностична компания), Глобалната коалиция за рак на белите дробове (GLCC) и фармацевтичната компания AstraZeneca. Амбицията е ракът на белите дробове да бъде елиминиран като причина за смърт. Първата стъпка към тази цел на Алианса е

да се удвои петгодишната преживяемост при пациенти с рак на белия дроб до 2025 г.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cwGq

Гост 25.11.2019 16:58:24

Това на снимката е туберкулоза.

Zdrave.net 25.11.2019 19:12:07

Благодарим Ви за корекцията. Коригирана е.


Всичко за коронавируса
Още новини
С кръводарителска акция отбелязваме Световния ден на кръводарителя
13.06.2024 11:37:43

С кръводарителска акция отбелязваме Световния ден на кръводарителя

Утре от 9:30 ч. до 12:30 ч. във фоайето на централата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер“ ...

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане
13.06.2024 10:59:45

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане

С промяна в Наредба 2 се залага конкретно изискване към офертата от приемащото лечебно заведение ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...