!
Неделя, 19 Май 2024
20
ноем
20
 

Д-р Иван Маджаров:

Всяка година 30 млн. лв. се взимат от медицинските изпълнители и се пренасочват за други дейности

Предупреждавахме, че колкото и да наричат надлимитната дейност незаконна, рано или късно тя ще стане законна, отбеляза председателят на БЛС

Вторник, 20 Ноември 2018 | 15:02:56 Надежда Ненова
20

Всяка година минимум 20-30 млн. лева се пренасочват за финансиране на други дейности, като се взимат от медицинските изпълнители. Тази година очакванията специално за ПИМП са, че няма да бъдат усвоени около 7 млн. лв. заради въвеждането на вторичния пр

Всяка година минимум 20-30 млн. лева се пренасочват за финансиране на други дейности, като се взимат от медицинските изпълнители. Тази година очакванията специално за ПИМП са, че няма да бъдат усвоени около 7 млн. лв. заради въвеждането на вторичния профилактичен преглед. В същото време това означава, че няма да бъдат направени първичните профилактики. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров на пресконференция днес по повод внесените предложения за промяна в Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г.

В съсловната организация са притеснени от факта, че в новите предложения на ЗБНЗОК липсва текст, с който да се елиминира възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление.

„Фактът, че договорени вече параграфи отсъстват от новия документ за ЗБНЗОК, обезсмисля водените до момента конструктивни и диалогични преговори и поставя под съмнение подписването на НРД 2019. Едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система“, припомни декларацията на БЛС до властите д-р Маджаров.

Той отново подчерта, че за БЛС невъзможността да се използват средства, гласувани от парламента в точно определени пера, за други цели, е крайъгълния камък за водене на преговори с договорните партньори – НЗОК и МЗ. „Категорични сме, че само по този начин се гарантира, че политиката, която е заложил парламентът през бюджета на НЗОК, ще се изпълнява. През тази политика, която гласува парламента, ние гарантираме не само на изпълнителите на медицинска помощ, но и на цялото население точно определени средства по точно определени дейности – профилактика, СИМП, ПИМП и болнична помощ“, каза той.

По думите му възможността да не се използват по предназначение средствата, предвидени по отделните параграфи, е голяма. „Решихме да предупредим, че в случай, че не се съобразят с нашето желание точно в този аспект, ще предприемем всички необходими действия, включително и ще настояваме за оставка на договорните партньори, за да стане ясно, че не може по този начин да се финансира здравеопазването през 2019 г“, каза още д-р Иван Маджаров.

Той поясни, че всяка година по една или друга причина има неусвояване на средства не защото са недостатъчни, а защото колегите не успяват чисто административно да се справят със заложените правила, които всяка година се променят.

„За съжаление тези неусвоени средства са в най-чувствителните сектори – там, където винаги има недофинансиране – ПИМП. Неусвоените през летните месеци пари за болнична помощ, се връщат в централно управление и през последните два месеца на годината също не могат да бъдат усвоени. Искаме да намалим административната тежест върху изпълнителите на медицинска помощ във всички сектори – от първична извънболнична през специализирана до болнична помощ. Смятаме, че в условията на така или иначе наложени лимити, това може да се случи. Едно от нещата е начинът на отчитане на медицинските дейности – лекарят трябва да има възможност да обслужи пациента, а не да виси над него дали е попълнен правилно амбулаторния лист“, каза д-р Маджаров.

„Другото, за което ще настояваме, е предхоспитализационния минимум в болничната помощ, който ще гарантира, че пациентът няма да се лута между болницата и личния лекар при нуждата да му се направят изследвания, които са необходими за приемането му в болница. Сега формално е записано, че това е за сметка на болницата, ако го приеме. Болницата трябва да има възможност, когато направи изследвания на пациента и установи, че той не е за хоспитализиране, тези изследвания да й бъдат платени. Това може да стане само със средствата, които са предвидени за болнична помощ“, допълни още той.

Д-р Иван Маджаров припомни, че в бюджета на Касата има тежести, които не могат да бъдат пренебрегнати. „Това са неразплатени суми на чужди и наши болници. Още преди три години предупреждавахме, че колкото и да е наричана надлимитната дейност незаконна, рано или късно тя ще стане законна. Желанието ни да се увеличат парите, които се дават за качество, тази година ще бъде осуетено от това, че 180 млн. лева ще се дадат за външни болници, а в същото време ни очакват около 42-43 млн. лв. от спечелени дела за надлимитна дейност за минало време“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GAEL

БЛС-Въоръжено Крило 21.11.2018 10:05:39

Рано или късно ще се дойде до момента в който много лекари няма да подпишат повече договори с НЗОК . И плебсът ще трябва да вади портфейла и да плаща кеш при оставащи задължително здравни осигуровки макар и символични суми. И това ще дойде не защото съм пророк , а защото лекарите буквално свършват тук като бройка и някои вече са осъзнали ,други от години знаят ,че не си струва да работиш за заплащане 3 до 20 пъти по-ниско от фризьорка с едвам взето средно образование и без съществена отговорност в професията. И както някой по-долу е написал, достатъчно е 20 % от практиките да не подпишат договори и Семашко отива на майка си в ….

стар доктор 21.11.2018 09:22:24

на оружие братя!

Гост 21.11.2018 08:49:39

Тези призиви ги слушаме от години и в крайна сметка всички подписват. Значи не е това решението. Сега трябва да сме максимално разумни и далновидни в действията си. Струва ми се, че гилдията е силна позиция и ако използва правилно ситуацията може да постигне много. Качествено много.

Доктор Х 21.11.2018 03:57:27

Колеги,призовавам всички себеуважаващи се Български лекари да НЕ подпишем договор с НЗОК!!!!Сама да си ги лекува и сама да се глобява!А ние можем да си работим и без НЗОК и в чужбина!Просто Касата иска да Няма ЛЕКАРИ!!!

Гост 21.11.2018 06:19:07

Точно това е истината! И изобщо не е необходимо всички лекари да не подписват - достатъчни са около 20-22% от практиките! И тогава големият балон Каца ще пукне с оглушителен гръм и трясък!

до Гост 21.11.2018 06:19:07 21.11.2018 10:57:05

Ами не е така, дори и 80% от извънболнична да не подпишат, населението ще прелее към подписалите. И ще са в правото си, докато се осигуряват. Защо трябва да плащат за прегледи и изследвания на частно, след като са осигурени!? А МБАЛ-ите ще подпишат на 100%, защото са държавни и шефовете слушкат. Решението е всички да са единни, което за българина е фантастика.

Гост 21.11.2018 12:31:59

Ами да "прелеят" бре, щом така го разбират здравеопазването - като "преливане". И да се подготвят да чакат...

Гост 20.11.2018 22:51:17

Колеги, до кога ще търпим касата да се гаври с труда ни?

Гост 20.11.2018 20:19:30

Дечо да вземе да разкара шуменската дърта мошеничка, която се мисли за нещо, но всъщност я бива само да плете интриги.

Личен състав 20.11.2018 22:38:36

Галуно, кротко си наглеждай бизнес-схемите, че да не отлетиш преди д-р Пенкова!

Гост 20.11.2018 20:12:29

Реформите на поредният лаладжия в НЗОК - Дечев Дечев, до момента се изразяват в разкарването на д-р Райкова от Фонда за лечение на децата, т.е. шушумигата си отмъсти. Нищо от прокламираното вПарламента не видяхме до момента.

до Нан: 20.11.2018 19:45:32

Ходи при вещицата, тя ще ти обясни.

до Нан: 20.11.2018 19:43:38

Нищо не си разбрал, наистина.

Нан 20.11.2018 19:38:56

Не разбрах-не могат да усвоят парите, но искат още и да не се местят от перо в перо. БЛС така не разбра какви са големите проблеми в бюджета тази година.Зле, много зле

БЛС-Въоръжено Крило 21.11.2018 09:58:20

Ако не си запознат в детайли няма как да ти се обясни. Вторичния преглед е само формално сложен от тъпанарите в НЗОК ,знаейки ,че личните лекари няма да могат да го използват, просто защото е след проведен профилактичен преглед ,а плебсът не ходи на профилактични прегледи и без това. И така 30 милиона са само записани уж като грижа за пациентите всъщност НЗОК веднага ги ползва за друго несвързано със заплащане на лекарския труд. Да не говорим, че ОПЛ няма отпуснати адекватни средства и бюджет за да назначи необходимите изследвания за профилактичен преглед .Всяка година НЗОК УМИШЛЕНО вписва разходи само за едва 50% от пациентите подлежащи на профилактичен преглед . А иначе правят фалшиво загрижени физиономии за профилактиката по студиата в телевизии и парламента

Гост 20.11.2018 18:52:54

Трябва промяна. Апропо, какво стана с новите здравно осигурителни модели? Дали ще вървим към демонополизация на здравната каса?

Гост 20.11.2018 17:01:35

О, мръсната касичка и МЗ много повече дерат изпълнителите с неостойностения труд където на лекарите се плаща между 8-12 пъти под реалното заплащане спрямо стандарта на живот ТУК и около 20-25 пъти под нивото на западноевропейския доктор ако гледаме нормалното европейско заплащане

Гост 20.11.2018 16:59:17

Трябва да е ясно, че неможе повече така! Няма как, от тук нататък, да бъдат притискани българските лекари, за да работят срещу толкова ниски доходи. Не просто защото няма да подпишат или ще подпишат някакъв си анекс към НРД. Най-вече, защото не останаха подготвени хора в системата. Лекарите масово се евакуираха в цивилизованите държави с развити здравни системи. Ако искаме да ги върнем или пък да задържим онези, които тепърва ще станат лекари трябва да променим радикално обществените отношения, касаещи здравеопазването у нас, условията за професионалната дейност на медиците и механизмите за финансиране на тяхната дейност. Иначе ни чакат само страдания и болка.

Гост 20.11.2018 16:48:22

Като говорят за оставки, готови ли са БЛС да организират протестни действия?

Гост 20.11.2018 15:40:58

Целта на финансистите от МЗ не е да се осигури достъпна и качествена медицинска помощ, а да се побере системата в определената от политиците бюджетна рамка. Докато финансите стоят над здравето и живота на българските граждани неможе да се говори за европейско здравеопазване.


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...