!
Петък, 03 Май 2024
22
юли
14
 

Всяка година 36 000 българи се разболяват от рак, а 20 000 губят живота си (Обновена)

Не е ясно каква сума е необходима, за да се реализират дейностите по плана

Петък, 22 Юли 2022 | 16:48:10 Надежда Ненова
14

За първи път беше реализирано нещо с такава скорост. За 32 години се написаха много планове и стратегии, които стигаха до МЗ, но не видяха бял свят. Това каза проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, по време на официа

За първи път беше реализирано нещо с такава скорост. За 32 години се написаха много планове и стратегии, които стигаха до МЗ, но не видяха бял свят. Това каза проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, по време на официалното представяне на Националния противораков план в Министерския съвет днес.

Той подчерта, че планът има четири основни елемента: превенцията – промяна в живота и ваксинации, скринингови програми за рак на млечната жлеза, на маточната шийка, на простатата и на белия дроб, иновативна диагностика, която е предпоставка за ранно лечение и фокус върху качеството на живот на болните от рак, на които медиците и властите са длъжници както в здравната, така и в психологическата помощ.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова заяви, че 36 000 българи всяка година се разболяват от рак, а близо 20 000 губят битката с онкологичното заболяване.

„С тази стратегия осигуряваме рамка за концепция за холистичен подход на грижите“, посочи тя. Онкозаболяванията са сред основните приоритети в здравеопазването не само в европейски мащаб, но и в България. Ако не се предприемат мерки, се очаква до 2030 г. смъртните случаи да се увеличат с 24%. Същевременно се очаква общото икономическо въздействие на раковите заболявания в Европа да надхвърли 100 млрд. евро годишно., каза още министър Сербезова.

Честотата на онкологичните заболявания в България и в Европа е приблизително еднаква, но смъртността е много различна. Честотата на средната смъртност в ЕС е 46%, докато у нас е 56%. Това каза д-р Александър Симидчиев, член на работната група. По думите му е най-важно да се обърне внимание на чистотата на въздуха, храненето и физическата активност. Първичната профилактика, изразяваща се във ваксиниране, също е ключов момент в намаляването на заболелите, допълни той. „Ние бяхме сред първите държави, които въведоха ваксината срещу хепатит В и с това страната ни направи огромна крачка към превенцията на рака на черния дроб“, каза д-р Симидчиев. Той допълни, че с тези мерки може да бъде намалена честотата на заболеваемостта, тъй като в САЩ за 10 години онкологичните заболявания за 10 години са намалели с 27%.

Проф. Галя Куртева от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология съобщи, че водещи в скрининговите програми са скандинавските страни, които работят от 30 години и сега се виждат резултатите им. Тя подчерта, че целта на скрининга е да обхване 90%, но успеваемостта им в много редки случа достига до 40%.

По думите на проф. Куртева късното диагностициране е основен проблем в страната, а тя самата е виждала рак в първи стадий много рядко и инцидентно.

Болните от рак в Европа, които преживяват една година, са над 12 милиона, от които 300 хиляди са деца и за тях има значение колко и как живеят“, каза още проф. Куртева. Като друг проблем нуждаещ се от спешно решение тя отбеляза нуждата от психологическа подкрепа за онкопациентите. „Близо 60 на сто от пациентите имат нужда от психологическа подкрепа в началото на болестта и не по-малко от 30 на сто имат нужда от подкрепа в хода на болестта“, каза проф. Куртева.

Тя съобщи, че проблем за пациентите и семействата им са и терминални грижи, тъй като в страната има едно единствено отделение, което е регламентирано да извършва палиативни грижи, а пациентите умират в домовете пред безпомощните си близки.

За психолози, специалисти в онкологичните заболявания, апелира и д-р Антоанета Томова, началник на Първо отделение по Медицинска онкология в Комплексен онкологичен център – Пловдив. По думите ѝ е нужно и да се изгради система за обезболяващи лекарства, да сработи единна политика в палиативната грижа и лечението на болката, подобряване на възможностите на здравните специалисти, прилагащи комплексна грижа, стандарт за немедицинска грижа, регистри, както и на пациентите да се осигурят социални работници и рехабилитатори.

„БЛС твърдо подкрепя създаването на Националния план. Ние сме длъжници на нашите пациенти, но ще продължим да сме длъжници, ако всичко това не бъде облечено в конкретика“, каза зам.-председателят на Лекарския съюз д-р Николай Брънзалов. По думите му най-важна е ролята на превенцията, защото това би било най-голямата икономия за лечението на което и да било заболяване. Той допълни, че и в момента има скринингови програми, но те трябва много да се надградят.

Деян Денев, председател на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България заяви, че у нас има съвременна диагностика, но не всички пациенти имат достъп до нея. Той подчерта, че за антираковия план в Чехия са осигурени 730 млн. евро.

В отговор на журналистически въпрос д-р Петър Грибнев каза, че финансирането на плана в България ще става с европейски средства и чрез държавния бюджет. Той обаче отказа да уточни дали има направен предварителен финансов анализ и каква сума е необходима за осъществяване на дейностите по плана. 

Националният план за борба с рака следва приоритетите, очертани в Европейския план за борба с рака, който беше публикуван от Европейската комисия през февруари 2021 г. Европейският план за борба с рака е структуриран около четири ключови области на действие с 10 водещи инициативи и множество подкрепящи действия, целящи обхващането на целия цикъл на болестта — от профилактиката до качеството на живот на пациентите с рак и преживелите раково заболяване хора, като вниманието е насочено към действия, при които приносът на ЕС може да има най-голяма добавена стойност. Европейската комисия призова всички държави-членки да предприемат стъпки към адаптирането на този план на национално ниво.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PVcu

МЗ 27.07.2022 09:24:07

Колега Хаус, Дудов е не само стара подлога, той е стара пробита флигорна или долен ляв амбреаж!

от Белгия 26.07.2022 15:15:21

Парите къде са този план??? Пак празни приказки и биене на тъпана.. Дали Национален план да го пишат 3-ма човека, а го пише 1 и другите подписват , българска работа! Съберете водещите ни онколози да изработят нещо като хората, МЗ си харесва по 1-2 -ма от специалност /обикновено хомосексуалисти/ и вече няма друго меродавно мнение освен тяхното! Комунизъм майка!

д-р Хаус 26.07.2022 13:18:18

ДУДОВ, СТАРА ПОДЛОГО КАЖИ СИ КАК СЕ ХАБИЛИТИРА С ГОТОВИ ТРУДОВЕ ОТ ЧИЧО/ВУЙЧО ТИ! ДОКОГА ЩЕ СТОИШ ДА СМУЧИШ ПАРИ ОТ ОНКОЛОГИЧНОТО ДРУЖЕСТВО ОТ ВСИЧКИ ФИРМИ И ЩЕ ПРАВИШ ИЗМИСЛЕНИ ПЛАНОВЕ? ТОЗИ ТВОЙ ПЛАН КОЙ ГО ПОДПИСА ОСВЕН ТЕБ???? ТИ СИ ПСИХИЧНО БОЛЕН КЛЕПТОМАН ДА ЗНАЕШ, НЕ Е ПРОБЛЕМА ДАЛИ СИ ЛЯГАШ С МЪЖЕ, А ЧЕ СИ ДОЛЕН ИНТРИГАНТ!

УСБАЛО 26.07.2022 09:51:53

Педалски план писан от един стар педал!

Експерт 22.07.2022 22:22:50

Колеги, този документ не отговаря на европейските изисквания за национален план и страната ни няма да получи и 1 Евро от Европейския план.

Опитен 22.07.2022 22:14:22

Без финансов разчет плана е обречен на провал.

БЛС - крило на нормалните 22.07.2022 18:44:10

Подлогите Томова и баба Галя Куртева на първа линия да лижат подметките и задните части на Дудов , гнусна работа!

УСБАЛО 22.07.2022 18:41:57

Кой избра и упълномощи проф. Дудов да пише еднолично и да се заобикаля с негови подлоги и измислени дружества, за да имитира масова дейност?! Ако Асен Дудов е шизофреник, ние всички останали не сме! Искам да зная КОЙ в МЗ НЕПРЕКЪСНАТО лансира Дудов и по каква линия? Ако не е чисто корупционна, явно е по линия на сексуална ориентация, модерно е да се лансират хомосексуалисти мъже и жени и да се натрапват на водеща позиция без значение от научните им и личностни качества

Гост 22.07.2022 22:18:03

Некадърна та Лидия Чорбанова от самото начало забърква кашата с писането на плана. Жалка и жадна за пари.

Гост 22.07.2022 20:52:25

Ако е по ориентация де го Желязко мазния нехранимайко?

Гост 22.07.2022 18:00:13

Пунта Мара

Онколог 22.07.2022 17:14:14

Дудов се самовъзпроизвежда с този план през БОНД. Кога последно имаше изборно събрание за председател на БОНД. Без обединено научно дружество няма да се получи нищо, а обединение, докато Дудов иска да управлява деспотски, няма да има.

онколог 22.07.2022 16:54:18

Колегата долу е прав този план е изцяло плод на болната амбиция на проф. Асен Дудов, който има очевидни поведенчески проблеми и не е никак компромисна фигура в българската Онкология.

д-р Хаус 22.07.2022 16:52:33

ТАЗИ СТРАТЕГИЯ СИ Я ПРОВАТЗИРА И ПИСА ПРОФ. АСЕН ДУДОВ! ИСКАМ МЗ ДА НАЗОВЕ ПОНЕ ОЩЕ 2 ИМЕНА НА ВОДЕЩИ БЪЛГАРСКИ ОНКЛОЗИ /ХАБИЛИТИРАНИ АКО МОЖЕ, НЕ Д-Р БОЖИЛ РОБЕВ И Д-Р НЕЗНАЙКОВА ОТ СЕСЛАВЦИ!/ ДУДОВ Е НАХАЛНИК И СЕ БУТА С ТЪПОТО СИ НАУЧНО ДРУЖЕСТВО, ВКОЕТО ЧЛЕНУВА САМО ТОЙ И НЯКОЛКО НЕГОВИ БИВШИ ГАДЖЕТА! КАКЪВ Е КОНСЕНСУСА НА ГИЛДИЯТА ОКОЛО Т.НАР. НАЦИОНАЛЕН РАКОВ ПЛАН??


Всичко за коронавируса
Още новини
EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1
02.05.2024 17:24:44

EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1

Работната група за спешни случаи (ETF) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча акт ...

Високоинтензивна лазерна терапия провеждат двама лекари от МБАЛ - Пазарджик
02.05.2024 16:59:01

Високоинтензивна лазерна терапия провеждат двама лекари от МБАЛ - Пазарджик

Неврологът д-р Айша Дурльова от Неврологично отделение на МБАЛ - Пазарджик и хирургът д-р Муса Ду ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...