Четвъртък, 02 Април 2020
18
февр
9
 

Д-р Иван Маджаров:

Всяка промяна в НРД, която не е договорена, ще бъде отстранявана максимална бързо

Вторник, 18 Февруари 2020 | 18:50:28 Надежда Ненова
9

Вчера УС на БЛС и НС на НЗОК изчистиха неточностите в НРД 2020-2022 и подписаха съвместен Протокол с промените, които ще намерят място в Анекса към НРД 2020-2022. Пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров поясни в какво се състоят пром

Вчера УС на БЛС и НС на НЗОК изчистиха неточностите в НРД 2020-2022 и подписаха съвместен Протокол с промените, които ще намерят място в Анекса към НРД 2020-2022. Пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров поясни в какво се състоят промените и какво ще се случи, ако се окаже, че има и други неточности в Рамковия договор.

Д-р Маджаров, вчера БЛС и  НЗОК подписаха анекса към НРД 2020-2022, с който изчиствате проблема с алгоритмите на някои клинични пътеки. Стана ли ясно как се е появил този проблем и защо беше забелязан чак след подписването на рамковия договор?

Такива грешки винаги ще има, въпросът е да ги сведем до минимум. Изчитането на целия Рамков договор е трудно постижимо.

Само анексът е 40 страници, а цялото НРД, с всички приложения са хиляди страници за проверяване.  Затова смятам, че когато се правят промени в НРД трябва да се каже ясно и разбрано – точно кои са новите моменти. Нищо друго не може да има. Ние имаме НРД 2018, което е ясно, подписано и публикувано в Държавен вестник. Разликата между НРД 2018 и НРД 2020-2022 е само в редовете, изчетени на Събора и нищо друго. Това заявихме и на Надзорния съвет на НЗОК и оттам бяха абсолютно съгласни с нас. Те също не са чели цялото НРД, когато го подписвахме на 23 декември. Искам да запазя добрия тон и твърдя, че неумишлено са се случили тези неща. Те обаче бяха с огромно значение върху функционирането на работата на цели специалности – ревматология, хирургия, анестезиология, с много тежки последици, ако бяха останали по този начин. Вчера с Надзорния съвет се разбрахме, че всяка открита пречка в работата на колегите ще бъде отстранявана максимална бързо, защото ние имаме мандата от Събора всичко, което е в позитив за лекарите и лечебните заведения да може да бъде подписвано и съответно въвеждано в практиката.

Трябва да отбележа обаче, че ако някой излезе и заяви, че направените в НРД промени не са били случайни, а целенасочени, тогава нашата реакция ще бъде съвсем друга.

От Надзорния съвет на НЗОК се похвалиха, че са разпределили бюджетите на лечебните заведения до края на годината, но в същото време признаха, че няма формула за справедливо разпределение на средствата. Какво означава това?

Това най-вероятно означава, че на някои болници отново няма да достигат парите, а на други – в повече. За мен позитивното в случая е, че бюджетите са годишни, ще се прилага новия механизъм за гъвкавост месец за месец. Досега неусвоените средства бяха загубени средства и това водеше до стимулиране на натиска на лечебните заведения за все повече и повече оборот, за да могат да се усвоят парите. Сега ще се следва естествената крива на заболеваемост, която е известна от години. Този механизъм не работи само при новосъздадените болници, които имат 40-50% бюджет. Ясно е, че те постепенно ще получат удовлетворение. Важното е да има увеличение за всички, а старите лечебни заведения, с установен ритъм на работа, общо взето ще се чувстват сравнително комфортно.

В НРД 2020 е записано, че лекар може да откаже грижа за пациент в случай на проявена агресия, освен при спешни случаи. Подписахте и споразумение с прокуратурата за приоритетно разследване на случаи на агресия към медици. На какво се дължи забавянето на разследването в случая с бития лекар в Сандански?

Няма никакво забавяне. Сигналът при нас дойде цял месец, след инцидента - 23-ти януари. Веднага информирахме главния прокурор, който го отнесе към районна прокуратура и разследването беше възобновено. Това обаче нямаше да се случи без нашия сигнал. По неофициална информация причината е, че са замесени бивши полицаи. В малките градове всички се познават. Когато обаче информацията  се изнесе на друго ниво, нещата се раздвижват. Предстои да открием горещ телефон за сигнали за пострадали от физическа или вербална агресия медици. Не бива да се чакат действията на полицията, за да бъде информирана съсловната организация. Дори не е необходимо пострадалия медик лично да съобщава за инцидента. За случилото се в Сандански например сигналът до БЛС беше подаден от председателката на Регионалното сдружение на НСОПЛБ-Сандански д-р Янка Темелкова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Pn7H

сург 05.03.2020 09:02:05

Кой по дяволите е виновен за двата декурзуса на ден в ИЗ. И кога ще се коригира.

Лекар 02.03.2020 05:05:53

А анекс на анекса ще има ли?

Гост 19.02.2020 19:50:40

За януари и февруари кой договор е в сила?

Гост 19.02.2020 13:52:01

А кой подписа глупостта за 2 декурзуса на ден в ИЗ. И кога ще се коригира.

Гост 19.02.2020 11:44:05

Кога ще се подписва анекса? А кога ще бъде събора на БЛС за даване на мандат на представителите да го подпишат?

Гост 19.02.2020 09:23:53

Най-смешно е следното твърдение: "Искам да запазя добрия тон и твърдя, че неумишлено са се случили тези неща". "Трябва да отбележа обаче, че ако някой излезе и заяви, че направените в НРД промени не са били случайни, а целенасочени, тогава нашата реакция ще бъде съвсем друга". Какво означава това?

Гост 19.02.2020 09:19:44

Според твърденията на д-р Маджаров членовете на Надзорния съвет на НЗОК също не са чели целия НРД, когато са го подписвали на 23.12.2019г. Е, за какво говорим колеги? За тежка безотговорност на най-висши нива! Излиза, че някой, който може би е чел целия договор е извършил подмяна на текстове и параметри под носа на нищо неподозиращите "страни по договора" малко преди тези безхаберници да положат подписите си.

Гост 19.02.2020 09:12:39

"Изчитането на целия Рамков договор е трудно постижимо". Ами трудно е и не е за всеки! Въпросът е, щом членовете на УС на БЛС и техните експерти не успяват да прочетат целия НРД, какво всъщност правят? Как така се осмеляват да подписват документ, със съдържанието на който не са запознати? В случая става дума за документ с национално значение и с действие за следващите три години. Това не е ли безобразие? Меко казано...?

Стар даскал 18.02.2020 22:22:03

".....цялото/!?!?/ НРД..." Господин Маджаров, "договор" не е от среден, а от мъжки род и е правилно да се каже "целият НРД"! Родовете на съществителните се изучават в началното училище! Само този урок ли сте пропуснал?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЗО: Над 95% от починалите от COVID-19 в Европа са възрастни хора
02.04.2020 18:37:44

СЗО: Над 95% от починалите от COVID-19 в Европа са възрастни хора

Над 95% от хората, починали от коронавирус в Европа, са на възраст над 60 години. Това заяви на о ...

МЗ събира заявките на лечебните заведения, Логистичният център ще ги реализира
02.04.2020 17:56:38 Надежда Ненова

МЗ събира заявките на лечебните заведения, Логистичният център ще ги реализира

Тъй като безопасността на болничния персонал е въпрос от първостепенна важност, МЗ чрез РЗИ ежесе ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...