Вторник, 22 Октомври 2019
15
ян
8
 

Д-р Мирослав Ненков:

Въвеждането на глоби за фалшиви спешни сигнали е трудно от политическа гледна точка

Вторник, 15 Януари 2019 | 11:59:59
8

Най-лесни за решаване в Спешната помощ са проблемите, свързани с оборудването. Далеч по-сериозни са тези, свързани с наличието на кадри в системата и с отношенията между лекарите и пациентите им. Това посочи пред БНТ бившият здравен министър д-р Миросл

Най-лесни за решаване в Спешната помощ са проблемите, свързани с оборудването. Далеч по-сериозни са тези, свързани с наличието на кадри в системата и с отношенията между лекарите и пациентите им. Това посочи пред БНТ бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

„Да работиш в Бърза помощ, въобще да си лекар, е вид отдаване. Затова нашата професия – на лекаря и на медицинската сестра, е малко по-различна. Колеги за работа в Бърза помощ ще има винаги, но те никога няма да достигнат, защото когато някой от нас пострада, дори леко, за самия този човек това се превръща в център на света и на цялото човешко страдание. Ако не получи отзив от медицинска структура, човекът се чувства крайно наранен и винаги намира някой смел ваш колега, който да каже как е закъсняла линейка, как джипито това е направило, как друг е направил нещо. Това е много неприятно“, коментира д-р Ненков.

Той заяви, че е категорично „за“ въвеждането на глоби за подаване на фалшиви сигнали към Спешна помощ, но отбеляза, че това не е лесно да се направи. „Ако обуем обувките на министъра на здравеопазването, ще видим, че въобще не е толкова лесно. Защото политиците не могат да не държат сметка за обществения отзвук. Спешна помощ и лекарската професия така или иначе е поставена под прицела на нашето общество – хората не ни вярват, всяка възможност се използва да бъдем наритани. Ако изведнъж сега се окаже, че се събират и глоби, вероятно активните в социалните мрежи и извън тях ще подскочат високо“, коментира бившият здравен министър.

Според него у нас трябва да се въведе система, при която Спешна помощ не те лекува на място, а те кара в болница. „Моите колеги в Спешна помощ в много случаи лекуват на място. Има квартали, в които като влезе линейката, не може да излезе – рода, махала, тълпа се нарежда, мери се кръвно, лекуват се деца и един екип излиза за два часа от обращение, грубо казано“, коментира д-р Ненков и допълни: „Всъщност Бърза помощ не бива да лекува в къщи. Бърза помощ я викаш, когато си наистина много зле, екипът те стабилизира доколкото може на място и те кара в първата болница – това могат да го правят парамедици. Ако това бъде въведено, идеята е чудесна. Но тогава трябва да влезе тази система – щом викаш линейка, те карат в болница“.

Той посочи за пример системата в Англия. „В Англия примерно като извикаш линейка, тя те кара в спешното – независимо дали имаш температура, дали ти е счупен кракът или имаш инфаркт. Докторът в спешното като те прегледа и види, че на теб просто ти тече кръв от носа и ти нямаш нужда нито от линейка, нито от спешно, написва – на Мирослав Ненков му тече кръв от носа в 7:30 на 15-ти, по тази причина той дължи 200 паунда – довиждане. Защото изпреварваш всички, които чакат в спешното. И тези 200 паунда застават на твоето досие и ти повече не можеш да не ги платиш“.

У нас обаче при огромна част от повикванията глобите въобще няма да могат да бъдат събрани, смята лекарят.

Той се спря и на отношението към медиците от Спешна помощ, което по думите му е сред основните причини за кадровия проблем. „Представяте ли си днес като дойдете на работа, примерно всеки от операторите да ви тегли по една майна, ей така, за добро утро. Всеки ден. Как ще ходите на работа? Моите колеги, които работят в Спешна помощ, се сблъскват с това непрестанно, и то отивайки да окажат помощ – те не отиват на гости. Колко трябва да взимат тези хора, за да са мотивирани там да ходят млади хора? Отиват млади хора, натрупват безценен опит на бойната линия и отиват да работят нещо друго, виждайки това отношение“, коментира д-р Мирослав Ненков.

По думите му, част от това отношение се генерира от токсичната обществена среда спрямо лекарите, а друга част – от самите лекари. „Защото ние често се плюем едни други, нерядко сме груби с пациентите, за което си има своите обяснения, обаче пациентите това не ги интересува. Когато лекарят работи на две места и в седмицата е дал четири нощни дежурства, след четвъртото на сутринта много малко нещо казано или направено от пациент може да събуди в него по-остра реакция. Не го казвам, за да защитавам колегите, това е житейски факт. Ние не се справяме с бърнаута, защото все още нямаме рецепта“, посочи той и обобщи: „Оборудването и линейките ще станат най-бързо и това е сигурно, че ще се получи. Културното възпитание на моите колеги и на пациентелата е нещо, което ще отнеме много, много, много време“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4PAu

БЛС-Въоръжено Крило 17.01.2019 09:47:25

'Въвеждането на глоби за фалшиви спешни сигнали е трудно от политическа гледна точка' защото електоралният боклук гласуващ за поредните комунисти във властта е много по-голям и по-важен от някакви 16000 лекари

Гост 17.01.2019 09:40:14

Този докога ще говори на диванчето от името на другите 'Моите колеги, които работят в Спешна помощ'. Той какво работи освен кака Сийка на повикване в медиите ?

Гост 20.01.2019 21:12:20

Да работиш в Бърза помощ, въобще да си лекар, е призвание!

Гост 20.01.2019 21:15:09

Да работиш в Бърза помощ, въобще да си лекар, е призвание!

Crocodile 15.01.2019 22:45:00

Ненков нещо се е объркала за Англия. Такъв филм я комунистическата здравна система на Албиона няма. При 3млн българи навън, няма как да са се увеличили повикванията към бърза помощ. Проблемът е че комплексната профилактика и лечение на пациента се е разпаднала! На територията са нужни не повече от 70 болници за активно лечение и още 70 за долекуване, включващо хосписи за хора с ментални проблеми и деменция!

Гост 17.01.2019 09:44:08

Няма значение броят на населението ако е съставено от пролетарски кретени и ни]о не плащат за здравно обслужване от СП ,през ОПЛ до болницата . НИЩО. А иначе в UK пациентът (българче) в спешното на лондонска болница чака 9 часа да дойде ортопед да му види фрактурата на ръката. А тукашните кретени са все с претенции въпреки ,че плащат 30 пъти по-ниски здравни вноски от британеца

Гост 15.01.2019 18:09:03

Другарят Ненков превърна спешна помощ в превозвачи. Нищо , че на година във филиалите се преглеждат амбулаторно ,почти толкова колкото и при повикваниятa.Из Отчет за изпълнение бюджетните дейностти на МЗ за 2017г. В рамките на бюджетната програма се осигурява финансиране на системата за спешна медицинска помощ в Република България, която включва 27 центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП), съответстващи на областите, съставляващи 94 административното деление на страната, с разкрити към тях 198 филиала (ФСМП) и спешни отделения в лечебните заведения за болнична помощ.През 2017г. в рамките на програмата са осъществени дейности по диагностика и лечение на спешни състояния, като приетите повиквания са 750 852 при целева стойност 850 000.Изпълнените повиквания от екипите на Центровете за спешна медицинска помощ за 2017 г. са 731 044 или 97,4% от приетите повиквания, като процентното съотношение се запазва спрямо предхождащите 2015 и 2016г. Извършените амбулаторни прегледи през 2017г. са 569 088, при целевата стойност за годината –600 000.През 2017 г. броят на пациентите със спешни състояния, преминали през спешните отделенияи които пациенти не са хоспитализирани в същото лечебно заведение е 747 203 при целева годишна стойност 668 200 и съизмеримо изпълнение през 2016 г. 704 319.Пациентите със спешни състояния, консултирани по искане на ФСМП в лечебни заведения за болнична помощ без разкрити спешни отделения, но не хоспитализирани в същото лечебно заведение са 42 130 при целева стойност 67 000 и съизмеримо изпълнение през 2016 г. –39 506.

Николай Тодоров 15.01.2019 19:35:10

По-глупав коментар от този на Госта по-горе няма накъде. Значи всичко да ни е точ в точ но хартия, а пациентите ш лекарите - зае*и. Като в социализма, когато се замервахме с гръмки цифри, а действителността беше коренно различна. Как беше - трябва ми доктор очи-уши, защото едно чувам, друго виждам.


Още новини
Нападнаха служителка на Спешна помощ в Петрич
22.10.2019 10:37:01

Нападнаха служителка на Спешна помощ в Петрич

Служителка на Спешна помощ-Петрич е била нападната от придружител на пациент с влошено здравослов ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...