!
Събота, 27 Юли 2024
20
апр
3
 

Въвеждат е-рецепти и за лекарства, съдържащи наркотични вещества

Четвъртък, 20 Април 2023 | 09:36:27
3

Предписването и отпускането на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, ще се извършва с електронно предписание. Това предвиждат промени в Наредба 4, предложени за обществено обсъждане. От МЗ уточняват, че причината за промяната е,

Предписването и отпускането на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, ще се извършва с електронно предписание. Това предвиждат промени в Наредба 4, предложени за обществено обсъждане.

От МЗ уточняват, че причината за промяната е, че към момента отпускането на тези лекарства е обвързано с обмена на хартиени документи, при който пациентът е транспортното звено между изпълнителите на медицинска помощ и аптеките. „Този процес значително се усложнява както по отношение на пациентите, така и по отношение на медицинските специалисти и аптеките, тъй като се налага съхраняване за определен период от време на екземпляри от издадените рецепти и други последващи действия. Това значително обременява работата и създава допълнителни затруднения за всички участници в процеса по предписване и отпускане на такива лекарствени продукти“, казват от Министерството.

При промяната се запазват изискванията за отчетност и контрол, предвид повишения риск от злоупотреба с тези лекарствени продукти. Дейностите по отчетност и контрол ще се осъществяват и в електронна среда чрез обмен на необходимата информация от специалните рецептурни бланки посредством Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Въвеждането на електронното предписание изисква надграждане на медицинския и аптечния софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките. За поддържането на софтуерните си системи изпълнителите на медицинска помощ и аптеките ползват услугите на софтуерни фирми на абонаментен принцип и не следва да се генерират значителни допълнителни разходи за надграждането на програмните продукти извън абонаментния им план, смятат от ведомството. Финансовите средства, необходими за изграждане и поддържане на информационната система, чрез която ще функционират тези електронни рецепти, са осигурени в рамките на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването.

От МЗ подчертават още, че въвеждането на електронните рецепти за лекарства, сдържащи наркотични вещества, ще редуцира бюрократичните задължения от една страна на лекарите, което ще удължи времето за същинския преглед на пациентите, а от друга ще улесни работните процеси на аптеките. По този начин ще бъдат цифровизирани работните процеси на всички лекари и лекари по дентална медицина и на около 1300 аптеки.

Предвижда се наредбата да влезе в сила от 1 юни 2023 г., но се дава възможност издадените до 31 май 2023 г. рецепти на хартиен носител да се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност.

Пълния текст на проекта на Наредбата може да видите тук, а мотивите към нея - тук. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Krum

Гост 20.04.2023 17:42:50

Нека си останат зелените рецепти, пък аптеките и РЗИ да си дигитализират отчетите както намерят за добре.

ЗОЛ вол 20.04.2023 14:34:58

Нищо от дигитализацията НЕ "редуцира бюрократичните задължения" на лекарите, а става точно обратното - губи се все повече време и нерви, и все повече човешки и респ. финансов ресурс се отделя за да се бълва безкрайната документация.

д-р 20.04.2023 10:34:19

Ние ще ставаме "транспортери"...а странно как в аптеките медикаментите ще се заплащат и получават от пациентите...вероятно с най-новата услуга за получаване и отпускане на лекарствени средства и предоставяна от НЗИС- "Телекинеза" ..)); "От МЗ уточняват, че причината за промяната е, че към момента отпускането на тези лекарства е обвързано с обмена на хартиени документи, при който пациентът е транспортното звено между изпълнителите на медицинска помощ и аптеките. "


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...