Сряда, 04 Август 2021
20
юли
 

С промени в стандарта по Спешна помощ

Въвеждат и I ниво на компетентност при спешните отделения в болниците

Вторник, 20 Юли 2021 | 16:14:54


Три нива на компетентност ще имат спешните отделения в многопрофилните болници – първо, второ и трето. Това предвиждат промени в стандарта за Спешна помощ, публикуван за обществено обсъждане на страницата на Здравното министерство. Към мо

Три нива на компетентност ще имат спешните отделения в многопрофилните болници – първо, второ и трето. Това предвиждат промени в стандарта за Спешна помощ, публикуван за обществено обсъждане на страницата на Здравното министерство.

Към момента СО в болниците имат само две нива на компетентност – второ и трето.

Според заложеното в проекта, спешните отделения от първо ниво на компетентност трябва да разполагат с минимум един лекар, специалист по спешна медицина, вътрешни болести или анестезия и интензивно лечение. В отделението от първо ниво трябва да работят лекари, осигуряващи един лекарски екип на 24-часов непрекъснат график. Минималният обем дейност за година пък трябва да е минимум 2000 пациенти.

В тези звена се предвижда да се лекуват пациенти със спешни състояния, изискващи интензивни диагностични и терапевтични процедури, става ясно още от текстовете.

По отношение на апаратурата пък изискванията са следните: ЕКГ монитори с неинвазивно измерване на АН, SpO2; с регистриращо устройство за основните показатели - 4 бр., от които поне 1 за следене на параметрите на външното дишане, дефибрилатор - 1 бр.; ЕКГ апарат 1 бр., стационарен респиратор 1 бр., транспортен респиратор, перфузори - 4 бр.

Изискванията към болниците, които могат да разкрият СО от първо ниво, са задължително да имат структури от минимум второ ниво на компетентност по специалностите анестезиология и интензивно лечение, хирургия и вътрешни болести. Препоръчителни пък са допълнителните структури по кардиология, нервни болести, акушерство и гинекология и ортопедия и травматология. Допуска се и вариантът болницата да има сключен договор за непрекъсната консултативна помощ с друго лечебно заведение.

„Промените целят и балансиране на потока от пациенти в спешно състояние, като се предостави възможност стабилните спешни пациенти да посетят сами близко лечебно заведение със Спешно отделение. По този начин екипите на центровете за спешна медицинска помощ ще могат да поемат потока на нестабилни/потенциално нестабилни и критични спешни пациенти, като същото ще облекчи работата на ЦСМП от една страна и ще даде на стабилните пациенти възможност за по-бърз достъп до спешна медицинска помощ“, посочва се в мотивите към измененията.

С проекта се предвижда възможност за разкриване на СО с по-малък брой налични структури. По този начин повече лечебни заведения биха могли да разкрият в структурата си спешни отделения, като обработват повече пациенти в спешно състояние, допълват от МЗ.

Според ведомството дадената възможност в спешните отделения от първо ниво да работят и лекари със специалност „вътрешни болести“ няма да влоши качеството на оказваната спешна помощ поради факта, че „се включват лекари специалисти с познания относно диагностично-лечебния процес при спешни състояния от една много широка област на медицинската наука“.

С проекта също така се променят и критериите за СО от второ ниво на компетентност.

Целия документ можете да видите тук, а мотивите към него – тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S1HU


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН
03.08.2021 18:00:28

Доц. Силви Кирилов е предложението за здравен министър на ИТН

Доц. Силви Кирилов е изборът на мандатоносителя за съставяне на правителство - партията на Слави ...

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.
03.08.2021 17:02:18 Надежда Ненова

382,5% е увеличението на пациентите по КП 104 през 2020 г.

3 286 431 са отчетените и заплатени дейности за 2020 г. на обща стойност 2 237 730 774 лв., става ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...