Понеделник, 21 Септември 2020
13
февр
4
 

Във вестниците: Болнични дългове, хомеопатия, търсени лекари и сестри

Вторник, 13 Февруари 2018 | 09:24:36
4

„Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн. лева от сложни операции. Сумите са за десетина години, установи проверка на „Монитор“. Някои от интервенциите са направени за първи път в рамките на страната и все още не са

„Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн. лева от сложни операции. Сумите са за десетина години, установи проверка на „Монитор“. Някои от интервенциите са направени за първи път в рамките на страната и все още не са рутинни дори във водещи клиники зад граница. Независимо че Националната здравноосигурителна каса не ги поема, лекарите са предприели операциите, тъй като не са имали друг начин да спасят живота на своите пациенти”, четем днес в „Монитор”.

Изданието припомня няколко интервенции от последните седмици, които са стрували на съответните лечебни заведения много повече, отколкото НЗОК е платила за тях, и търси фонда за коментар.

„Касата няма механизъм, по който да плаща за сложни операции и интервенции, които се извършват за първи път у нас и не са утвърдени като рутинни по света, за да влязат по клинични пътеки. Това коментира в отговор за „Монитор“ говорителят на финансово-осигурителната институция Багряна Маркова. За разплащанията с изпълнителите на лечебна дейност, каквито са болниците, разполагаме с бюджет, гласуван от Народното събрание и Национален рамков договор, подписан между НЗОК и Българския лекарски съюз, и парафиран от здравния министър. Извън тези документи не можем да поемем никакви плащания, защото не е тайна, че финансовият ресурс на касата е ограничен, каза още Маркова”, пише вестникът.

Някои издания се спират на писмо с призив за прекратяване на обучението по хомеопатия. „Обръщаме се с призив за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия във вашия университет.” Писмо с този текст разпратиха медици, биолози, химици, физици, общественици, академици и член-кореспонденти на БАН към ректорите на медицинските университети в страната”, съобщава „24 часа”.

„През последните 3 години в редица големи държави, а напоследък и в ЕС настъпи определена промяна на официалното отношение към хомеопатията - от търпимост и безразличие към активно неприемане и искания за ограничаване на разпространението на този неконвенционален и лъженаучен метод за лечение”, се казва в обръщението. В подписката са имената на бившия председател на БАН акад. Иван Юхновски, офталмологът акад. Петя Василева, акад. Богдан Петрунов, акад. Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН, и др.”, допълва всекидневникът.

„Дума” пък преглежда обявите за работа, свързани със здравната система. „Бюрата по труда обявяват близо 100 свободни места за лекари и около 50 за медицински сестри и акушерки, става ясно от данните на електронната страница на Агенцията по заетостта. Бюрото по труда в Плевен е обявило свободно място за специалист по ендокринология и болести на обмяната с поне 5-годишен стаж. Предлаганото възнаграждение е 668 лв. От обявата става ясно, че работата е подходяща за трудоустроен. Работното място ще бъде свободно от 1 март т.г. Същата заплата се предлага и за лекар по обща и клинична патология от Бюрото по труда в Кирково. Бюрото по труда в Бургас обявява 5 свободни работни места за медицински сестри, а предлаганото месечно възнаграждение е 770 лв. Пак в Бургас търсят 11 спешни медици с 1470 лв. Работните места са свободни от 13 ноември м.г.”, пише вестникът и продължава: „Лекари във филиалите за спешна помощ търсят в Ябланица и в Троян (трима) от Нова година, четирима в Добрич, двама в Сливен.

Силистренското Бюро по труда е обявило 10 лекарски места за заплата от 1180 лв. От 14 декември 2017 г. в Казанлък са обявени 10 места за специалисти по кардиология, пневмология и фтизиатрия, ортопедия и травматология, клинична хематология, физикална и рехабилитационна медицина, нефрология, педиатрия, ендокринология и болести на обмяната, УНГ. Там от 14 декември се търсят и 5 медицински сестри”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$FCd

БЛС-Въоръжено Крило 13.02.2018 13:13:47

Мда до момента хомеопатията официално са я изхвърлили в изявления ма научните среди в САЩ,КАНАДА, АВСТРАЛИЯ, ЯПОНИЯ даже РУСИЯ. : www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/39703/title/Australia-Officially-Debunks-Homeopathy/ ; www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/japans-medical-authorities-slam-absurd-homeopathy-2066227.html. Всеки ден виждаме тотално влошени пациети от хомеопатски измислици, все пак внушението в доста случаи няма как да помага. Ама важен е бизнесът със светена вода да процъфтява. А пък германците с техния Хомеопатен съюз доста съществено разклащат доверието на много хора в тази иначе талантлива технологична нация , която няма манталитета да се занимава с тъпотии

az 13.02.2018 11:42:35

Ха-ха,ендокринолог за 668 лв. Сложете една нула отзад и ще имате.

Гост 13.02.2018 13:23:34

По-скоро ще се зачеркнат с 'лястовичка' в списъка на пукналите отколкото да сложат още една нула към заплатите на лекарите. А медицинският персонал по-скоо ще улучи три шестици в три поредни тиража от тотото, отколкото да доживее нормални заплати в тази дупка. Затова не се майте -още няма изходни визи ,няма минни полета през границата ,граничари не стрелят от вишките, нито разпределение в Странджа Сакар. а и на 60 години взимат лекари в нормалната част на ЕС, където този труд се цени.

Лекар 13.02.2018 09:39:54

Търсенето на лекари и друг медицински персонал е по-голямо от обявеното защото заведенията не могат да им предложат адекватно заплащане за труда!Вижте как е в Полша-за специализанти започват със 700-800 евро!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Възрастна жена даде 6600 лв. за „ваксина срещу коронавирус“
21.09.2020 17:11:40

Възрастна жена даде 6600 лв. за „ваксина срещу коронавирус“

Възрастна жена е дала 6600 лв. на телефонни измамници за „ваксина срещу коронавирус“ ...

Франция ще си осигурява ваксина срещу COVID-19 чрез механизмите на ЕС, а не чрез СЗО
21.09.2020 16:42:16

Франция ще си осигурява ваксина срещу COVID-19 чрез механизмите на ЕС, а не чрез СЗО

Франция няма да купува дози ваксина срещу COVID-19 чрез схемата COVAX на СЗО, съобщи Агенция Ройт ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...