Неделя, 20 Септември 2020
13
юни
1
 

Във вестниците: Върната оставка, лични данни, болница с подобрени финанси

Сряда, 13 Юни 2018 | 09:30:15
1

„Социалният министър Бисер Петков, който в понеделник подаде оставка, остава на поста си. „Винаги сме работили прекрасно със семействата на деца с увреждания и заради исканията им оставям Бисер Петков като министър на труда и социалната пол

„Социалният министър Бисер Петков, който в понеделник подаде оставка, остава на поста си. „Винаги сме работили прекрасно със семействата на деца с увреждания и заради исканията им оставям Бисер Петков като министър на труда и социалната политика”, заяви пред журналисти в Измир премиерът Бойко Борисов”, пише днес „Стандарт”, като припомня: „Завчера премиерът прие оставката на Петков, който обявил, че не може да се справи с протестите на майките на деца с увреждания”.

„Съдбата ми като министър зависи от това какво ще можем да направим за хората с увреждания, коментира Бисер Петков пред журналисти. Надявам се да имам необходимата подкрепа от страна на правителството и на премиера, това е смисълът да остана и да продължа работа като министър, допълни той. Петков посочи, че продължава работата по исканията на майките на деца с увреждания”, допълва още изданието.

„До петък ще кажем приемаме ли законопроекта за личната помощ или не”, съобщи той. По думите му това е и искането на премиера, затова той ще продължи с още по-големи усилия да работи в тази посока. Резултатът обаче, според Петков, зависи не само от социалния министър, а и от финансовия и от премиера”, пише също така ежедневникът.

„24 часа” се спира на въпроса с новия регламент за личните данни, засягащ лекарите. „Гражданите често имат необходимост, но и интерес личните им данни да бъдат обработвани, обясняват експерти. Наскоро се е появила практиката лекарите да искат съгласието на пациент да му бъдат обработвани личните данни. Това обаче се оказва несъвместимо с правилата на регламента. Причината е, че лекарите в България действат съгласно Закона за здравето. Там има специален ред, те са длъжни да обработват данните, за да предоставят здравните услуги. Няма как пациент да бъде обслужен анонимно без да се знае информация за здравословното му състояние, обясниха специалисти пред „24 часа”, четем във вестника.

„Медицинските данни са чувствителни, те са отделна категория в регламента и трябва да се пазят по-специално. Най-вече от гледна точка на информационна сигурност. Тежестта им е върху системите, с които работят лекарите, а не самите лекари.

„Да, те се водят в ролята на администратор, но основната тежест, не правна, а организационна, техническа е в софтуера”, казват експерти”, допълва изданието.

„Здравни кабинети вече предлагат на пациентите да получат амбулаторни листове от прегледите или резултатите от изследванията само на хартия, без да им ги съхраняват, казаха читатели на „24 часа”. В единия от случаите лекарят казал на пациентката, че не може повече да съхранява данни, защото не се е регистрирал по еврорегламента и няма право да обработва лични данни. Част от докторите дори изтривали досегашната събрана информация”, разказва публикацията.

„Според експерти до подобна практика се е стигнало заради неправилни съвети от юристи или консултанти. Те са категорични, че работата на лекарите не е да се занимават с юридически въпроси. Освен това било редно документи да се попълват на регистратура, а не в самия кабинет”, уточнява всекидневникът.

„Монитор” пък съобщава за болница, закупила автомобили за обслужване на хората на хемодиализа. „Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са закупени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева. В отделението по хемодиализа във велинградското лечебно заведение се обслужват пациенти, които трябва да бъдат транспортирани по тежките маршрути Сърница - Медени поляни и Юндола - Аврамово - Чолаково Кръстава и затова новите автомобили са повече от необходими за нуждите на болницата”, пише вестникът и допълва: „Здравното заведение в курортния град, което приема болни от целия район, включително и от Якоруда и Разлог, е подобрило финансовото си състояние. Просрочените задължения от 1 млн. и 600 хил. лв. вече са намалели почти на 50 на сто, след като ръководството на общинската болница е успяло да сключи временни споразумения с доставчиците. Подобрени са и битовите условия в стаите в лечебницата, където има обособени и ВИП стаи”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Uk2A

Гост 13.06.2018 09:57:43

Нали разбирате , че за да има пари за истинските инвалиди , трябва да игнорирате фалшивите . Не да ги пратите в затвора , а само да ги спрете - да направите нещо минимално в правилната посока , защото иначе това правителство ще се окаже най - безпомощното и безсмислено .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Още един лекар загуби битката с коронавируса
20.09.2020 09:32:13

Още един лекар загуби битката с коронавируса

Още един лекар почина, след като се е бил заразил с коронавирус. Началникът  на отде ...

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя
20.09.2020 09:04:13 Невена Попова

Д-р Росица Кръстева: Изживявам мечтите си всеки ден и съм щастлива, че мога да го правя

Д-р Росица Кръстева e възпиканик на Медицинския университет в София. Има две придобити специа ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...