!
Сряда, 24 Април 2024
23
авг
1
 

Във вестниците: Добри новини за падналата лекарка, проблемите на специализациите

Четвъртък, 23 Август 2018 | 09:37:16
1

След поредица от лоши новини от здравния сектор, свързани със загубата на живота на две родилки, вчера бе оповестена обнадеждаваща информация за работата на лекари по тежък случай. Става въпрос за състоянието на тежко пострадалата при падане от 7-и ета

След поредица от лоши новини от здравния сектор, свързани със загубата на живота на две родилки, вчера бе оповестена обнадеждаваща информация за работата на лекари по тежък случай. Става въпрос за състоянието на тежко пострадалата при падане от 7-и етаж лекарка, която е на лечение в „Пирогов”.

„12 операции до момента, преливане на 12 литра кръв и още 4,5 литра биологични продукти, мултидисциплинарната екипна работа на лекари от 12 направления на медицината, продължаваща интензивна грижа на световно ниво и планирани още няколко възстановителни операции и рехабилитация. Това плюс доза късмет и смекчили удара обстоятелства са в основата на спасяването на лекарката, която преди малко повече от месец падна от 7-ия етаж на блок в столичния жк „Люлин”, пише „24 часа”.

„Добрата новина за възстановяването на д-р Ирена Иванова съобщи директорът на университетската болница за спешна медицина „Пирогов” ортопед-травматологът проф. Асен Балтов. Той изтъкна голямата заслуга на екипа, който пое случая още при постъпването на младата жена късно вечерта, и всички, които продължават лечението й и в момента. Предимство е не само професионализмът, но и моделът на организация на работата в болницата - от всички основни направления на медицината имаме екипи, които са на разположение в „Пирогов” във всеки момент, не се налага да ги събираме по спешност, обясни шефът на университетската болница”, допълва вестникът.

„Лекарката е в реанимация, но вече не защото правим усилия за връщането й към живот, а за да е под интензивни грижи, които винаги са много важни при тежки съчетани травми. Това обясни проф. Стоян Миланов, началник на Специализирания комплекс по анестезиология и интензивни грижи и национален консултант по спешна медицина.

Тя е в съзнание, контактна, даже вече я поканих, когато се почувства във форма, като колега да мине с нас на визитация в клиниката, разказа проф. Миланов”, четем още във всекидневника.

„Шефът на реанимацията разказа, че до вчерашния 33-и ден на лечението й в болницата са извършени 12 сложни операции и спасяващи интервенции. Според него „Пирогов” е показал в този извънредно предизвикателен случай спешен мениджмънт на световно ниво”, отбелязва изданието.

Коментарен материал в „Стандарт” се спира на случаите с родилките и реакциите към тях. „Ако трябва да говорим сериозно, в последните седмици десетки родителски и пациентски организации се намесват в сфера, от която си нямат понятие. След като родилка почина, Бог да я прости и дано наистина детето й да е здраво, се нароиха куп майчински организации, които да организират бдения, да кадят тамян и да палят свещи заради случилото се. Без да знаят какво точно е станало. В същото време и болницата в Сливен се престара, като заяви, че раждането е извършено по правилата, още без да дочака патоанатомията. И едните, и другите декларираха познания, без да се интересуват от реалната ситуация. Болницата си направи кризисен пиар. Майките, които уж са реално загрижени за починалата родилка, предпочетоха да игнорират медицинската информация за нея”, четем във вестника.

„Всички знаем, че сред българските лекари има изключително умни, будни и качествени хора, които са искрено загрижени за съдбата на пациента си и не подхождат към него само с мисълта за пари, но продължаваме да свирим на тънката струна, че това са убийци в бели престилки, защото това се харчи. Защото за него ще се закачат десетки хора, които имат пострадали близки и за това обвиняват лекарите, въпреки че в много от случаите надали е така”, допълва публикацията.

И още: „Все повече хора, намиращи съвети в интернет, съветват лекарите как да лекуват. И да, има хора, които го умеят от раз, има и такива, които работят само за парите, както във всяка друга професия. Странно е обаче как човек е готов да си плаща на плочкаджия, каквато и сума да му каже, и не е готов да плати подобни средства за лекар или учител. Вероятно това са двете най-стигматизирани професии у нас - хората, на които един човек с повече пари може да каже всичко. Да ги наругае, да ги обиди, да ги прати отвъд чертата. Да им обясни, че разбира повече от тях от лечение и възпитание. Ха сега го обяснете и на водопроводчика си. Или на някой, който е сринал Търговския регистър.”

„Дума” отразява становището на проф. Анелия Клисарова по отношение на специализациите. „Налага се коренна промяна в условията за специализация на младите лекари. Това казва депутатът от БСП проф. Анелия Клисарова във връзка с проекта „Визия за България”. По думите й близо 90% от завършващите медицина или за медицински сестри и акушерки искат т.нар. европейско приложение към дипломата, за да могат да заминат в чужбина. Не само ниските заплати, а условията на труд и условията за кариерно развитие принуждават тези млади хора да напуснат страната, казва проф. Клисарова, която бе и ректор на Варненския медицински университет”, пише всекидневникът.

„Според нея необходимо е общините да предоставят бонуси, за да привлекат младите медици в малките населени места. Тя е категорична, че държавата трябва да има ангажимент да определи минимални заплати в системата на здравеопазването, за да бъдат младите мотивирани да останат в страната. „Знаем, че няма достатъчно лекари и 2/3 от работещите са в пенсионна възраст. Хубаво би било да им се даде жилище, приоритет за детска градина, приоритетни заеми, нови стипендии с договори, така че да задържат тези хора в нашата държава”, казва депутатката, цитирана от вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5XMP

Потърпевш 23.08.2018 15:01:55

Млади доктори, специализанти и специалисти, само през Терминал-2 е пътят ви към по-щастлив живот! Тук ви чакат бой,мизерия,неуважение и слугинаж до безкрай на увредения от комунизма електорат! Стигат 30 години чакане да се случи нещо добро в здравеопазването! Няма да стане и през следващите 30! На добър път!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...