Петък, 24 Септември 2021
22
юни
 

Във вестниците: За доплащането в системата, за оставката в ИАТ, за е-здравеопазването

Петък, 22 Юни 2018 | 09:27:17


Категорично трябва да се въведе официално доплащане. Това казва за „24 часа“ директорът на столичната „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. По думите му обаче то трябва да се предшества от реалното остойностяване на всяка медицинск

Категорично трябва да се въведе официално доплащане. Това казва за „24 часа“ директорът на столичната „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. По думите му обаче то трябва да се предшества от реалното остойностяване на всяка медицинска услуга и яснота каква част от нея се поема от публичния фонд и каква част е съучастието от гражданина. За спешното лечение и застрашаващите живота състояния, разбира се, не трябва да се доплаща, но за останалите видове лечение над тази гарантирана помощ е редно да има съучастие, посочва той.

„Дори да изглежда нелогично, от доплащане „на светло“ пациентите ще спечелят. Сега нерегламентираното даване на пари е около 40% от ресурса, с който се финансира лечението. Този процент е рекорден за Европа. При едно обмислено, изчислено по реални разходи доплащане в границите 5-20%, хората ще дават от джоба си много по-малък процент от сегашните 40 на сто. Отдавна обяснявам публично, че ако участва с официална такса, това дава на пациента повече права“, коментира проф. Начев.

По думите му, от официалното доплащане ще има поне 3 безспорни ефекта за пациента. „Първият е възпитателен. Когато лично си финансираш част от лечението, се стараеш по-малко да боледуваш - живееш по-здравословно, храниш се по-разумно, спортуваш, балансираш живота си така, че да не стигаш до болница“, обяснява директорът на „Св. Екатерина“. Вторият е контролен, отбелязва той: когато човек плаща, той се замисля дали изобщо има нужда да му се извършва дадено изследване или лечение, което му се предлага. Ако не се чувства компетентен сам да прецени смисъла от съответната процедура, е силно мотивиран да потърси второ мнение и да иска повече аргументи да се подлага ли на нея, като съответно заплати определена такса.

„Третият ефект е, че се отваря ниша за допълнително здравно осигуряване. Тогава има повече избори - човек ще може да реши дали да си прави допълнителни вноски, дали да спестява някаква сума, за да може да доплати при нужда за лечение, дали ще инвестира в нещо, което да може да продаде при необходимост, дали ще се осигурява допълнително, или ще се застрахова здравно и ще разчита съответният фонд да се погрижи за таксите по лечението му извън минималния пакет, поеман от задължителното осигуряване“, посочва още проф. Начев.

Почти всички ежедневници се спират на подадената от директора на ИАТ оставка. „Директорът на изпълнителната агенция по трансплантации Марияна Симеонова е депозирала оставката си, съобщиха от Министерството на здравеопазването. „Към момента министър Кирил Ананиев изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за дейността на ИАТ. На базата на нея ще бъде взето и решението дали оставката да бъде приета“, допълниха оттам“, пише „Сега“.

„Мотиви не се посочват, но се твърди, че Симеонова е подала оставка заради проблемите с белодробните трансплантации. Тъй като в момента България няма действащ договор за тези операции с чужда страна, 16 пациенти чакат от миналата година животоспасяващото лечение. У нас подобни трансплантации не се извършват.

До 2017 г. агенцията по трансплантация имаше договор с клиника във Виена, където се изпращаха българските пациенти. Той обаче е изтекъл“, допълва изданието и уточнява: „От пациентските организации, които протестират за възобновяването на белодробните трансплантации настояха оставката да не бъде приета, тъй като това ще забави допълнително подписването на нов договор с чужда клиника“.

„Стандарт“ информира за конференция в Европарламента, свързана с е-здравеопазването. „Въвеждането на електронни предписания и електронни файлове на пациентите ще позволи трансграничен обмен на пълни електронни здравни досиета. Това каза българският еврокомисар г-жа Мария Габриел на конференция по темата в Европейския парламент. Габриел представи основата за действие на ЕС В областта на цифровото здраве през следващите години“, четем във вестника.

„Електронното здравеопазване ще улесни достъпа до медицинска помощ, тъй като при прилагането му ще пътуват данните, а не пациентът. По този начин пациенти от по-трудно достъпни места, ще могат много по-лесно да получат качествени медицински грижи, заяви и българският евродепутат д-р Андрей Ковачев (ЕНП/ ГЕРБ). Според него дигиталната революция би превърнала пациента в активен участник във взимането на решения относно лечението му. Това обаче не означава, че електронното здравеопазване ще замести прекия контакт с лекаря, допълни Ковачев“, пише още всекидневникът.

„Телеграф“ пък съобщава, че освободената от поста си заместник-министър на социалната политика Росица Димитрова ще бъде назначена за съветник на вицепремиера Валери Симеонов. Вестникът се позовава на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Преди два дни Димитрова подаде оставка, след като стана ясно, че докато майките на деца с увреждания протестират, тя е пътувала на форум на ООН в Ню Йорк със самолетен билет за 8300 лева. Вчера вицепремиерът Симеонов защити Димитрова с думите, че администрацията не може да си позволи така лесно да губи подготвени специалисти, а на майките не им е работа да се интересуват колко струва билетът на един зам.-министър. В същото време родители на деца с увреждания обявиха, че не са съгласни с оставката на Димитрова като зам.-министър“, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sx8J


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Предлагат бустерна доза ваксина при рискови групи
23.09.2021 19:09:20

Предлагат бустерна доза ваксина при рискови групи

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложи насоки за прилагане на ...

Д-р Кирил Хинов спечели конкурса за управител на МБАЛ-Поморие
23.09.2021 17:23:21

Д-р Кирил Хинов спечели конкурса за управител на МБАЛ-Поморие

Д-р Кирил Хинов спечели конкурса за управител на МБАЛ-Поморие, съобщи БНР. Припомняме, че той пое ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...