Четвъртък, 06 Октомври 2022
24
юли
2
 

Във вестниците: За идеите на д-р Дечев, за състоянието на пострадалата спешна лекарка, за заплатите в бюджетната сфера

Вторник, 24 Юли 2018 | 09:21:06
2

„Нови правила за изписването на скъпите лекарства въвежда управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев. „В цял свят фармацевтичната индустрия стимулира предписването на по-скъпи терапии. Това не е в интерес на пациента и трябва да се промен

„Нови правила за изписването на скъпите лекарства въвежда управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев. „В цял свят фармацевтичната индустрия стимулира предписването на по-скъпи терапии. Това не е в интерес на пациента и трябва да се промени”, заяви д-р Дечев по време на здравния дебат „Индекс на болниците”, който организират „Галъп интернешънъл” заедно с Clinica.bg. Според д-р Дечев един от механизмите, по които това може да се пресече, е въвеждането на нови правила при финансирането на медикаментите от НЗОК”, пише днес „Стандарт”.

„Той ще предложи при няколко варианта за скъпоструващи лекарства задължително да се изписва най-евтиното. То обаче трябва да има същата ефикасност, показания и противопоказания като по-скъпите. Ако пациентът иска по-скъпата терапия, ще трябва да доплати разликата. Управителят на НЗОК се кани да промени изписването на скъпоструващи лекарства с протоколи, като превес в избора ще има по евтиният. Според д-р Дечев това ще доведе до по-кратък път на пациента до тези лекарства”, допълва вестникът.

„Намерението на новия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев да направи промени по отношение на скъпоструващите медикаменти очаквано не срещна подкрепа сред фармацевтичните производители”, отбелязва публикацията. „Според Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, „медицинските критерии трябва да са водещи, пациентът получава това лечение, което е най-добро за него ще постигне най-добър резултат”. Търсенето на най-евтиното лечение може да е добре за Касата, но може да не е най-добро за пациента, каза д-р Денев. Той коментира практиката българските лекари да изписват възможно най-скъпите лекарства с думите: „Българските пациенти трябва да получат достъп до съвременна медицина в това число и до съвременни лекарства, когато те спасяват и удължават човешкия живот. Оттам нататък правилата, по които това се случва, са работа точно на д-р Дечев и на неговия екип”, пише всекидневникът.

И още: „Новият шеф на НЗОК д-р Дечев обеща още в следващите 3 месеца да е готов с проект за оздравяване на касата, в който ще има конкретни мерки по перата, в които бюджетът на НЗОК към този момент се е провалил. Целта ще е през 2019 г. здравната каса за първи път да бъде без дефицит. „Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца”, обеща д-р Дечев”.

„24 часа” се спира на състоянието на спешната лекарка, паднала от 7 етаж, която се лекува в „Пирогов”. Според проф. Николай Габровски, при нея са засегнати в различна степен почти всички кости на опорно-двигателния апарат. „В такива случаи се налага да се реагира със сложна интердисциплинарна дейност. За момента тя е довела до стабилизиране, макар и в тежко състояние, след 8-часовата операция и неотлъчна интензивна грижа. Отделно над 40 души е трябвало да дарят кръв за компенсиране на кръвозагубата”, казва лекарят пред изданието и допълва: „Много рано е да се ангажираме с оптимизъм, но са направени всички усилия да се даде шанс на живота. Лекари от 14 специалности са били ангажирани за овладяване на критичното състояние. Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият много лошо. Само най-големите университетски структури могат да поддържат на разположение специалисти от толкова много области на медицината и да се приложи този единствено възможен за оцеляването на тежките пациенти интердисциплинарен подход”.

Всекидневникът информира още, че на лекарката предстоят още три операции и е нужна още кръв от рядката група нула отрицателна.

„Труд” се спира на поредния призив на КНСБ за увеличение на заплатите на държавните служители. „Искането е съобразено с възможностите на бюджета и на нуждите на пазара на труда, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че една трета от тази сума вече е договорена за увеличението на учителските заплати. Остават 670 млн. лв. за останалите бюджетни системи, като работещите в спешната помощ, в центрове за хора с увреждания, в Агенциите по заетостта и социално подпомагане, работещите в музеи, читалища, библиотеки и др. Според Димитров увеличевнието на възнагражденията ще доведе до увеличено потребление и ще стимулира допълнително ръста на БВП”, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G8JX

много компетентен 26.07.2018 09:40:55

Идеята на д-р Дечев относно лекарствената политика е редно да се доразвие. ИАЛ трябва да има правомощия, които да включват и вноса на МИ. Тази нова институция трябва да бъде под шапката на НЗОК. Така е във всички страни, които са със приблизително близко сходен с нашия социално икономически статус в ЕС. Много е просто, защото точно това е пазарният принцип за информираност на купувача или на платеца. Този принцип гласи "Който плаща парите за тези стоки, той трябва да знае за какво си дава парите". Справка Хърватска и Словения.

Бъди здрав 24.07.2018 11:30:20

"...да се изписва най-евтиното. То обаче трябва да има същата ефикасност..." Тъпи журналисти - не правят разлика между ефикасност и ефективност. ОчевАдно е, че най-евтиното е най-ефикасно въпросът е дали има същата ефективност...


Всичко за коронавируса
Още новини
Медицинските сестри във Великобритания подготвят най-голямата стачка в историята на профсъюза си
06.10.2022 16:26:34

Медицинските сестри във Великобритания подготвят най-голямата стачка в историята на профсъюза си

Повече от 300 000 членове на най-големия профсъюз на медицинските сестри във Великобритания ще да ...

Спор в Надзорния съвет на Касата за разпределението на 6 млн. лв. от резерва за болниците
06.10.2022 15:59:42 Надежда Ненова

Спор в Надзорния съвет на Касата за разпределението на 6 млн. лв. от резерва за болниците

На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК се е разгорял спор за разпределението на 6 млн ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...