Сряда, 15 Юли 2020
24
юли
2
 

Във вестниците: За идеите на д-р Дечев, за състоянието на пострадалата спешна лекарка, за заплатите в бюджетната сфера

Вторник, 24 Юли 2018 | 09:21:06
2

„Нови правила за изписването на скъпите лекарства въвежда управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев. „В цял свят фармацевтичната индустрия стимулира предписването на по-скъпи терапии. Това не е в интерес на пациента и трябва да се промен

„Нови правила за изписването на скъпите лекарства въвежда управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев. „В цял свят фармацевтичната индустрия стимулира предписването на по-скъпи терапии. Това не е в интерес на пациента и трябва да се промени”, заяви д-р Дечев по време на здравния дебат „Индекс на болниците”, който организират „Галъп интернешънъл” заедно с Clinica.bg. Според д-р Дечев един от механизмите, по които това може да се пресече, е въвеждането на нови правила при финансирането на медикаментите от НЗОК”, пише днес „Стандарт”.

„Той ще предложи при няколко варианта за скъпоструващи лекарства задължително да се изписва най-евтиното. То обаче трябва да има същата ефикасност, показания и противопоказания като по-скъпите. Ако пациентът иска по-скъпата терапия, ще трябва да доплати разликата. Управителят на НЗОК се кани да промени изписването на скъпоструващи лекарства с протоколи, като превес в избора ще има по евтиният. Според д-р Дечев това ще доведе до по-кратък път на пациента до тези лекарства”, допълва вестникът.

„Намерението на новия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев да направи промени по отношение на скъпоструващите медикаменти очаквано не срещна подкрепа сред фармацевтичните производители”, отбелязва публикацията. „Според Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, „медицинските критерии трябва да са водещи, пациентът получава това лечение, което е най-добро за него ще постигне най-добър резултат”. Търсенето на най-евтиното лечение може да е добре за Касата, но може да не е най-добро за пациента, каза д-р Денев. Той коментира практиката българските лекари да изписват възможно най-скъпите лекарства с думите: „Българските пациенти трябва да получат достъп до съвременна медицина в това число и до съвременни лекарства, когато те спасяват и удължават човешкия живот. Оттам нататък правилата, по които това се случва, са работа точно на д-р Дечев и на неговия екип”, пише всекидневникът.

И още: „Новият шеф на НЗОК д-р Дечев обеща още в следващите 3 месеца да е готов с проект за оздравяване на касата, в който ще има конкретни мерки по перата, в които бюджетът на НЗОК към този момент се е провалил. Целта ще е през 2019 г. здравната каса за първи път да бъде без дефицит. „Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца”, обеща д-р Дечев”.

„24 часа” се спира на състоянието на спешната лекарка, паднала от 7 етаж, която се лекува в „Пирогов”. Според проф. Николай Габровски, при нея са засегнати в различна степен почти всички кости на опорно-двигателния апарат. „В такива случаи се налага да се реагира със сложна интердисциплинарна дейност. За момента тя е довела до стабилизиране, макар и в тежко състояние, след 8-часовата операция и неотлъчна интензивна грижа. Отделно над 40 души е трябвало да дарят кръв за компенсиране на кръвозагубата”, казва лекарят пред изданието и допълва: „Много рано е да се ангажираме с оптимизъм, но са направени всички усилия да се даде шанс на живота. Лекари от 14 специалности са били ангажирани за овладяване на критичното състояние. Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият много лошо. Само най-големите университетски структури могат да поддържат на разположение специалисти от толкова много области на медицината и да се приложи този единствено възможен за оцеляването на тежките пациенти интердисциплинарен подход”.

Всекидневникът информира още, че на лекарката предстоят още три операции и е нужна още кръв от рядката група нула отрицателна.

„Труд” се спира на поредния призив на КНСБ за увеличение на заплатите на държавните служители. „Искането е съобразено с възможностите на бюджета и на нуждите на пазара на труда, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че една трета от тази сума вече е договорена за увеличението на учителските заплати. Остават 670 млн. лв. за останалите бюджетни системи, като работещите в спешната помощ, в центрове за хора с увреждания, в Агенциите по заетостта и социално подпомагане, работещите в музеи, читалища, библиотеки и др. Според Димитров увеличевнието на възнагражденията ще доведе до увеличено потребление и ще стимулира допълнително ръста на БВП”, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xLda

много компетентен 26.07.2018 09:40:55

Идеята на д-р Дечев относно лекарствената политика е редно да се доразвие. ИАЛ трябва да има правомощия, които да включват и вноса на МИ. Тази нова институция трябва да бъде под шапката на НЗОК. Така е във всички страни, които са със приблизително близко сходен с нашия социално икономически статус в ЕС. Много е просто, защото точно това е пазарният принцип за информираност на купувача или на платеца. Този принцип гласи "Който плаща парите за тези стоки, той трябва да знае за какво си дава парите". Справка Хърватска и Словения.

Бъди здрав 24.07.2018 11:30:20

"...да се изписва най-евтиното. То обаче трябва да има същата ефикасност..." Тъпи журналисти - не правят разлика между ефикасност и ефективност. ОчевАдно е, че най-евтиното е най-ефикасно въпросът е дали има същата ефективност...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Скендер Сила: Ако се създаде ваксина срещу COVID-19, аз ще си я поставя публично
15.07.2020 10:35:57

Д-р Скендер Сила: Ако се създаде ваксина срещу COVID-19, аз ще си я поставя публично

„Надпреварата с вируса, в която всички сме въвлечени, е не спринт, а маратон. Затова, докат ...

Още поне 6 сестри и трима лекари са нужни в Инфекциозна клиника на УМБАЛ
15.07.2020 09:41:36

Още поне 6 сестри и трима лекари са нужни в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив

Вече имаме доброволци – двама лекари и един парамедик, но това не е достатъчно. Благодаря н ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...