!
Четвъртък, 18 Юли 2024
01
авг
2
 

Във вестниците: За починалата родилка, за ЦСМП Варна, за хората с увреждания

Сряда, 01 Август 2018 | 09:44:11
2

„Сърдечен проблем или масивна белодробна емболия може да са убили родилката от Плевен. „Каква е причината, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми”. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по повод трагедият

„Сърдечен проблем или масивна белодробна емболия може да са убили родилката от Плевен. „Каква е причината, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми”. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по повод трагедията с 38-годишната Маргарита, която издъхнала на 26 юли при планово секцио, а новороденото й момченце е в кома заради задушаване”, пише днес „Стандарт”.

„Опитни лекари с дългогодишен стаж са се борили за живота на Маргарита, но за съжаление изходът е бил фатален, е изводът на заместник-министъра. Той съобщи, че в министерството очакват предварителните доклади за трагичния случай от назначената проверка”, уточнява вестникът.

„Близките на Маргарита обаче са на мнение, че става въпрос за лекарска грешка. Съпругът на жената Владислав Якимов заяви пред Нова телевизия, че никой не дава обяснения. „Лекарите започнаха да говорят несвързано и паникьосано... Белодробна емболия - съпругата ми беше напълно здрава, нямаше никакви алергии. Цял живот е с ниско кръвно, казват че е починала от хипертония. Това е обяснението, с което си изтриват ръцете, не е починала в интензивно отделение. Искат да кажат, че е починала там, за да си измият ръцете, за да си прикрият грешката, но тя беше студена, когато я свалиха долу”, разказва Владислав”, пише още изданието.

Публикацията цитира и майката на починалат ародилка Веска Петрова, която казва: „Лекари започнаха да ни заблуждават, че това не е лекарска грешка, че това се случва. Тя има операции от апандисит, има срязване на мастна жлеза, с пълна упойка има операция на гръбначния стълб, има операция на коляното с упойка. Тя не е имала проблеми с упойки досега и не е боледувала от нищо”.

„Монитор” фокусира вниманието си върху спешната помощ във Варна. Така от думите на директора на ЦСМП там д-р Мая Рашева става ясно, че натовареността на екипите в центъра се увеличава с около 30% в летните месеци. „Имаме 22 екипа на територията на областта, но това не означава, че във всеки един момент работят всичките. Една от причините е недостигът на персонал. Имаме вакантни места по различни длъжности, които не могат да се усвоят на всяка цена. И затова работят по-малък брой екипи. Най-голямо е текучеството сред лекарите, но не сме достигали критични нива. През последните години дори има интерес на младите към професията, която е добра школа за тях. Към настоящия момент имаме недостиг на 16 лекари, но при положение че по щат са 126, успяваме да преодолеем липсата им. Това са горе-долу лекарите за три екипа. Имаме незаети 7 места за специалисти по здравни грижи и 7 за шофьори. Може да се каже, че целогодишно работим поне с един екип по-малко, за да може да се „чистят” отпуски на персонала или по други инцидентни причини”, отчита д-р Рашева и разказва, че интересът на младите лекари се дължи на организирани ежегодни обучения. „Въведохме едни 2-седмични обучения, съвместно с Медицинския университет, УМБАЛ „Света Марина” и МБАЛ „Света Анна” за студенти в 5-и и 6-и курс. Така 2 години поред вече провеждаме т. нар. лятно варненско училище „Въведение в спешната помощ”. За това време те получават възможност да се запознаят с работата ни, а аз като работодател, се опитвам да привлека млади кадри сред завършващите. Това е един вариант да се ориентират, защото не всички са наясно накъде да поемат след приключване на обучението си. Факт е обаче, че който е преминал през нас дори и за няколко месеца, това е плюс в кандидатстването му за друга работа”, коментира тя и допълва, че някои специалисти цял живот работят в Центъра. „А след пенсиониране също прибягваме до техните услуги, защото иначе ще закъсаме”, признава д-р Рашева и заявява: „Ако ги нямаше пенсионерите, нямаше да можем да изпълняваме ашажиментите си”.

Станалата „традиционна” тема за хората с увреждания също присъства в пресата. „Допълнителни 150 млн. лв. ще отпусне държавата догодина за хората с увреждания. Това заяви премиерът Бойко Борисов след 5-часова разгорещена среща с майките на деца с увреждания, представителните организации, социалния министър Бисер Петков, здравния Кирил Ананиев, вицепремиера Томислав Дончев и омбудсмана Мая Манолова”, четем в „24 часа”.

„Участниците в срещата си стиснаха ръцете до края на годината да се допълни регистърът на хората с увреждания с данни от здравното министерство. По този начин ще се контролира в реално време системата. За регистъра в Агенцията за хората с увреждания бяха похарчени над 5 млн. лв., но той не работи”, пише вестникът и допълва: „Всички страни се обединиха, че трите закона - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги, трябва да са готови до края на септември.

Спорната тема се оказа медицинските и помощните средства за хората с увреждания и под коя шапка да са. Министерството на здравеопазването в момента подготвя стандарт за помощните средства. „От март настояваме да отидат под шапката на МЗ, да има ясни и точни стандарти, така че тези средства да не увреждат допълнително хората с увреждания. Има воля в правителството да се засили контролът за разходването на средствата в това направление”, каза Адриана Стоименова от национално представителните организации.

Сега търговците продават слуховите апарати на двойно по-високи цени. Една от най-разпространените схеми е покупката с фалшива фактура, като често хората и доставчиците си разделят помощта”, пише още изданието и уточнява, че следващия вторник работната група ще се събере отново.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MyFf

само за протокола 01.08.2018 13:20:28

специалисти цял живот работят в Центъра. „А след пенсиониране също прибягваме до техните услуги, защото иначе ще закъсаме”, признава д-р Рашева и заявява: „Ако ги нямаше пенсионерите, нямаше да можем да изпълняваме ашажиментите си”.

Гост 01.08.2018 11:28:33

Много тъпи обяснения за починалата родилка! Хем казват да се изчакат резултатите от аутопсията, хем май била починала от масивна белодробна емболия или сърдечен проблем. Сами си вкарват автогол!


Всичко за коронавируса
Още новини
С 50 000 лв. от дарители обновяват детска апаратура в УМБАЛ Бургас
18.07.2024 14:16:20

С 50 000 лв. от дарители обновяват детска апаратура в УМБАЛ Бургас

С близо 50 000 лв., събрани от благотворително бягане, ще бъде обновена апаратурата на двете педи ...

Износът на инсулини разрешен от днес
18.07.2024 13:27:27

Износът на инсулини разрешен от днес

Износът на инсулини и техни аналози, на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и на ант ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...