Понеделник, 28 Септември 2020
04
май
1
 

Във вестниците: Здравна карта, пръстови отпечатъци, болници

Петък, 04 Май 2018 | 09:39:20
1

„Бургаска област ще внесе възражение, подкрепено с декларация от всичките 13 кметове, за преразглеждане на новата здравна карта заради орязване на леглата в региона по важни направления като хирургия, педиатрия и акушеро-гинекология“, четем

„Бургаска област ще внесе възражение, подкрепено с декларация от всичките 13 кметове, за преразглеждане на новата здравна карта заради орязване на леглата в региона по важни направления като хирургия, педиатрия и акушеро-гинекология“, четем днес в „24 часа“.

„Лично аз ще го предам на министър Ананиев“, заяви областният управител Вълчо Чолаков, който събра представители на здравни заведения и ресорни администратори да реагират. Според него здравната карта за Бургаски регион е разчетена неправилно за население от 412 000 души по постоянен адрес - без да се имат предвид хората по настоящ, потокът туристи през лятото и сезонните работници. Според местните през летните месеци хората стават 2 млн.“, пише вестникът.

„Картата е правена на исторически принцип, който е консервативен. Трябва да се отчита трендът, а не миналото“, заяви зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. И предупреди, че заради орязаните легла по някои направления след изчерпване на лимита може да се наложи бургазлии да се лекуват в други градове“, допълва публикацията и продължава: „Сега броят на леглата за активно лечение в областта е 1543, а за физикална медицина, рехабилитация и продължително лечение е 2930. Бургас е поискал 1830 легла за активно лечение, а по областната здравна карта получава 1555, обясни шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Минималното завишение идва от терапевтични направления. Така коефициентът по брой осигурени легла на 1000души за Бургас ставал 3,71 при 4,61 средно за страната. Областта настоява да е 4,41“.

„Капитал“ пък се спира на позабравените вече пръстови отпечатъци, с които за кратко се влизаше в болница. „Сканирането на пръстови отпечатъци при приемането и изписването на пациенти е една от дълбоките следи, оставени от бившия министър Петър Москов. Процедурата, която беше представена като мярка срещу източването на здравната каса, просъществува точно шест месеца - от октомври 2016 до април 2017 г., когато беше отменена окончателно от Върховния административен съд.

Днес, година по-късно, събраните незаконно над половин милион записа се съхраняват в изключен сървър на НЗОК. И там нямат никакво намерение да ги изтриват, тъй като според тяхното тълкуване на закона отпечатъците трябва да се пазят „пет години след приключване на здравното им (на пациентите - бел. ред.) осигуряване“.

В навечерието на влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), който предвижда сериозни санкции за подобно безцелно съхранение на лична информация, това може да създаде сериозни главоболия на касата“, отбелязва седмичникът.

„НЗОК не знае данните на колко души се съхраняват на сървъра, тъй като той е изведен от експлоатация, но заявяват, че не са повече 700 хил. От „Пирогов“ отговориха на „Капитал“, че са изпратили 47 630 записа, от пловдивската „Свети Георги“ - 53 200, а от варненските болници „Света Марина“ - 27 700, и „Света Анна“ - 11 743“, отчита още изданието.

„Дума“ отразява поредния протест на медиците от ловешката болница. „Работещите в болницата в Ловеч излязоха на протест и блокираха за 30 минути една от основните улици в града - ул. „Съйко Съев“. От началото на миналата седмица служителите на лечебното заведение излизат всеки ден на протест заради неполучени заплати от януари насам. Протестиращите се заканиха да блокират и автомагистрала „Хемус“ на 7 май“, пише всекидневникът.

„МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ има просрочени задължения от над 6 млн. лева. В края на миналата седмица беше постигната договорка с част от кредиторите за вдигане на запорите. Така парите, които е заработила държавната болница за март, ще бъдат преведени на кредиторите. Заради това работещите в държавната болница не могат да получат заплатите си“, обяснява публикацията и уточнява: „Протестиращите посочват като основен проблем, че все още не ясно бъдещето на болницата -дали ще бъде закрита или просто ще се самозакрие заради липсата на персонал. От началото на тази година болницата са напуснали над 50 лекари и медицински сестри, а останали работят на претоварени графици“.

„Труд“ пък коментира случай, който вече може да се приеме за новина – лечебно заведение на печалба. „За пръв път се отчита печалба в Многопрофилната болница „Югозападна болница“ ООД, която беше създадена след обединяване на две лечебни заведения - в Петрич и в Сандански. Отчетените приходи са за изминалата 2017 година и са в размер на 95 871,31 лева“, информира материалът.

„Местният парламент в Петрич взе решение на своя сесия печалбата да остане неразпределена, както и да се избере независим регистриран одитор, който да направи одит на годишния финансов отчет през тази година“, уточнява вестникът и допълва: „Предвижда се закупуването на рентгенов апарат за отделението по Образна диагностика в Петрич, прогнозната стойност на апаратурата е до 300 000 лв. без ДДС. Необходимо е да се вземат диализни апарати за отделението по хемодиализа в Петрич, както и ехографски апарат за отделението по кардиология в Сандански.

На Общото събрание ще се гласува и за купуването на два микробуса и два леки автомобила за дейността на обединената болница“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j3xh

Гост 04.05.2018 09:52:30

Като минал по този път мога да дам следния съвет на ловешките колеги. Който първи напусне потъващия кораб и заведе дело след 6 мес. ще си получи парите с лихвите.Останалите да бачкат ще продължат да работят ангария,защото парите ще отиват при спечелилите делата.Изборът е ваш,колеги.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...