Неделя, 09 Май 2021
20
апр
 

Във вестниците: Зъбни протези за пенсионери, морбили, вода с уран

Четвъртък, 20 Април 2017 | 15:08:25


„От 1 юли поставянето на плакови зъбни протези за хората над 75 г. да стане безплатно, предлага служ

„От 1 юли поставянето на плакови зъбни протези за хората над 75 г. да стане безплатно, предлага служебният здравен министър Илко Семерджиев. Такава промяна се предвижда и за възрастните от 70 до 74 г. и от 65 до 69 г. За тях обаче касата ще плаща съответно от 1 януари и 1 юни 2018 г.”, четем днес в „24 часа”.

В коментарен материал по темата изданието пише: „Новината, че от лятото възрастните хора над 75 г. може да получат право на безплатни зъбни протези, звучи умерено оптимистично. В по-далечно бъдеще и по-младите пенсионери ще се радват на тази придобивка.

Ако обаче има условия хората да лекуват зъбите си навреме, а не да стигат до тоталната им загуба - в много от случаите поради липса на пари, картината би изглеждала доста по-добре. Защото здравите зъби са важна част от здравния статус на всеки български гражданин, а не са само недостижим козметичен лукс за хиляди български пенсионери. Затова здравната каса трябва да промени радикално своята политика в областта на стоматологията. Откакто я има, тя заплаща само две-три процедури, при това частично. Време е касата да си отвори джоба за повече посещения при стоматолога, за да лекуват всички здравно осигурени зъбите си навреме. Сегашната схема гарантира обратното - все повече пациенти да стигат до единствения възможен вариант с евтините зъбни протези”.

Няколко издания отразяват развитието на ситуацията с морбили. „Още двама души са приети в болница с морбили през последното денонощие, 8 са заболелите през четирите почивни дни, хоспитализирани са по двама на ден. Това съобщи д-р Моника Троянчева от Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Пловдив. Епидемията от морбили в областта продължава, общо 63 са случаите на заболели от болестта до момента, допълни тя”, информира „Монитор”.

„По думите й успокоително е, че епидемичният подем не е с високи стойности.

Д-р Троянчева посочи, че последните приети за лечение са от областта селата Златитрап и Ягодово. Лекарката уточни, че няма много тежки случаи, инфекцията протича сравнително спокойно, но тя е достатъчно тежка по принцип и затова от РЗИ активно издирват хората, имали контакт с болните, за да се спре разпространението й”, допълва изданието.

Проблемът с урана във водата в Хасково също е тема на днешни публикации. „Настояваме да се проведе изслушване на 21 април на министъра на здравеопазването, министъра на околната среда и водите и министъра на регионалното развитие и благоустройството относно предприетите мерки за гарантиране здравето на населението. Въпросът е от голям обществен интерес. Това се казва в искане от ПГ на "БСП за България" до председателя на Народното събрание Димитър Главчев във връзка с завишеното съдържание на уран във водата в Хасково”, информира „Стандарт” и продължава: „На 13.04.2017 г. Междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ препоръчва водата за Хасково от централното водоснабдяване да не се използва за питейни цели. Дава препоръки на РЗИ - Хасково, ВиК оператора и община Хасково да осигури с вода детските и учебни заведения. Тези действия са извършени едва 5 месеца след констатираните превишения на допустими стойности на вредни вещества в питейната вода”, пишат още депутатите от левицата. Искането е подписано от Корнелия Нинова, Елена Йончева, Жельо Бойчев, Манол Генов, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Антон Кутев, Никола Динков и Виолета Желева”.

Някои вестници отразяват и вчерашното съобщение на прокуратурата, че започва разследване за укриване на информация за урана в Хасково. „Районната прокуратура в Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28.10.2016 -4.04.2017 г. В Хасково длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве. Това се третира като престъпление по чл. 353а от Наказателния кодекс. Според магистратите е укрита информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа-активност в подземни води от сондажи на Помпена станция "Хасково-I". След самосезиране на Районната прокуратура по публикации в медиите за наличие на уран в питейната вода на част от кварталите в Хасково проверката установява данни за извършено общоопасно престъпление”, четем в „Дума”.

„Труд” отбелязва: „По време на двумесечното разследване прокуратурата ще трябва да установи дали има отклонение при онкозаболяванията в област Хасково, което би могло да бъде съотнесено към завишените нива на природен уран и алфа-активност в питейната вода.

Ще бъда назначена и експертиза за замърсяване на подпочвените води и водните басейни. Ако това се докаже, ще се търси какъв е източникът му и има ли влияние на човешка дейност. Експертиза ще бъде направена и за влиянието на естествения уран върху околната среда и върху здравето на човека.”

„Сега” пък коментира ситуацията така: „Не уранът е страшен, а отговорните дирекции”.

„Основен принцип в епидемиологията е да не се крие информация - нито умишлено, нито неумишлено, т.е. да се представя ясно, редовно, на достъпен език, така че да не се дава възможност за интерпретации, слухове, паника и истерия. Идеята е проста - населението трябва да знае, че има опасност от епидемия от морбили, да речем, и трябва да има възможност да се предпази, следвайки дадените му съвети. Подобна линия на поведение има и дългосрочен ефект - гражданите започват да вярват на епидемиолозите, все по-трудно вярват, че разни страшни зарази се крият умишлено и от това печелят всички”, отбелязва изданието.

„Обратното - премълчаване или криене на информация - нарочно или от некадърност, моментално отключва спомени от Чернобил, когато хората се радваха на огромните марули, без да подозират защо са израснали толкова. Колкото по-близо е дадена държава до авариралата атомна централа, толкова по-внимателно трябва да се борави с поднасянето или премълчаването на информация за епидемии, радиоактивност и масови болести”, допълва публикацията и констатира: „Реакцията на институциите около открития над нормата уран в питейната вода на Хасково е всичко друго, но не и адекватна и внимателна.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UGKV


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Поставят ваксини в 373 временни пункта у нас
08.05.2021 11:15:25

Поставят ваксини в 373 временни пункта у нас

373 е броят на временните пунктове за ваксинация срещу COVID-19 у нас. Това се разбира от наредба ...

Официално: Е-рецептите задължителни от 1-ви юни
08.05.2021 10:02:25

Официално: Е-рецептите задължителни от 1-ви юни

Срокът на задължителното издаване на електронните рецепти се удължава до 1-ви юни. Това става ясн ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...