Сряда, 15 Юли 2020
19
юли
7
 

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК

Четвъртък, 19 Юли 2018 | 09:39:09
7

Очаквано, изслушването на кандидата за управител на НЗОК в здравната комисия вчера привлича вниманието на почти всички печатни издания. „Българските пациенти да не се изпращат в чужбина, а при необходимост доказани специалисти да бъдат викани у н

Очаквано, изслушването на кандидата за управител на НЗОК в здравната комисия вчера привлича вниманието на почти всички печатни издания. „Българските пациенти да не се изпращат в чужбина, а при необходимост доказани специалисти да бъдат викани у нас, за да ги лекуват. Така българските лекари щели да придобиват опит и освен това да се пестят около 150 млн. лв. годишно.

Тази промяна е заложил в програмата си за управление единственият кандидат за шеф на здравната каса д-р Дечо Дечев”, четем в „24 часа”.

„Преди 4 г. в болницата (Дечев е директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, б.а.) приехме дете, нуждаещо се от ендоваскуларно лечение. Поканихме един от най-известните специалисти, който с екип от болницата извърши процедурата. От болницата на този професор близките бяха получили оферта 20 пъти по-висока от хонорара, който платихме ние. Придобиването на опит тук доведе до това да имаме подготвени кадри на най-високо ниво в тази област”, разказа Дечев пред депутатите от здравната комисия на парламента”, пише изданието, като уточнява, че Дечев предлага Комисията за лечение към здравното министерство и Фондът за лечение на деца да се влеят в НЗОК.

„Според Дечев били нужни и спешни мерки в лекарствената политика, защото заради неефикасното й провеждане през годините разходите за медикаменти и за болнична помощ тази година щели да се изравнят.

„Подобни разходи са непознати за нито една друга страна. Съотношението им трябва да е минимум 1:2. Това води до налагане на ограничения в други пера на бюджета, основно в този на болниците”, подчерта бъдещият шеф на НЗОК. Заради това той щял да настоява да се застъпи по-силно принципът „ефективност – ефикасност”, разказва още публикацията и уточнява: „При трима пациенти с една диагноза, на които се прилагат различни терапии, но се постига еднакъв резултат, казваме, че критерият „ефективност” е постигнат. Разходите за лечението им обаче са различни, т.е. имат различна ефикасност”, обясни Дечев”.

И още: „Медицинският одит да се прехвърли към НЗОК, да се намалят регионалните каси и да се създаде аналитично звено, за да се засили и подобри контролът, предлага още той”.

„Телеграф” пък пише за проблемите с липса на медици в планиниски села. „Над един милион българи нямат джипи, защото живеят в села, където не са регистрирани лекарски практики. Става въпрос за повече от 2500 населени места в планинските общини. В тях е съсредоточено 20% от населението на страната, показва доклад на Икономическия и социален съвет (ИСС). В него са описани основните проблеми на тези региони, както и мерки за тяхното развитие. Според анализа в 70% от селата в планините няма общопрактикуващ лекар”, четем във всекидневника.

„Оказва се, че само в едно на всеки десет населени места има аптека. Едва 6% пък са аптеките, работещи със здравната каса. В същото време в тези райони се наблюдава трайно обезлюдяване”, допълва публикацията.

Няколко издания се спират и на приетите вчера промени в ТЕЛК. „Правителството прие промени в правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. С направените изменения джипитата също ще имат право да работят в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК). Освен общопрактикуващите лекари, които ще могат да бъдат наети на допълнителен договор, към комисиите ще могат да се включват и специалисти от доболнична помощ и от болниците. Премахва се изискването медиците в ТЕЛК да работят задължително на трудов договор и на пълен работен ден. Това заедно с ниското заплащане беше основната причина, която доведе до дефицит на специалисти в структурата. С това се цели по-лесно сформиране на съставите на ТЕЛК и създаване на по-гъвкава работа на комисиите предвид възможността лекарите да осъществяват и други дейности освен медицинската експертиза”, пише „Монитор”.

„Очаква се направените изменения да доведат и до намаляване на административната тежест за вече освидетелстваните лица - те няма да се налага да се явяват пред ТЕЛК и НЕЛК за извършване на клиничен преглед, когато медицинската документация обективизира здравословното състояние напълно. Сроковете за освидетелстване също ще бъдат по-кратки. Моделът на оценяване се опростява, като се премахва математическата формула на изчисление при множество увреждания. Лекарите вече ще дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания”, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8E4z

Конфуций 19.07.2018 16:33:46

Знаете ли колко трябва да работи един лекар при 8 часов работен ден ако дава четири пъти в месеца 30 часови дежурства? Още седмица и един ден, т.е графика му се вмества в рамките на 2 седмици. През останалото време трябва да си почива по закон. Как е на практика и има ли се това в предвид ако човек прави грешки в резултат на преумора и кой носи отговорността? По закон възложителя, защото не спазва КТ и какво от това? Тук има ли закони и кой ги спазва?

Конфуций 20.07.2018 11:39:38

Господи, благодаря Ти, че не ме роди българин и че съм временно пребиваващ тук!

Кумчо Вълчо 20.07.2018 10:42:43

Явно не те товарим много с работа щом още можеш да мислиш и ти остава време да четеш разни форуми и да се изказваш. Ще ти увеличим часовата ставка. Ти знаеш ли, че изоставам от плана, мисля за мен да си взема круизен кораб, а за Гена - остров, но не змийския, че му е неясен статута. Знаеш ли колко трябва да работите всички, за да изпълним плана. Не си и сънувал такива пари. Залавяй се за работа и да не съм ти чул гласа повече.

Крокодила Гена 20.07.2018 09:47:54

Ще почиваш, ама друг път. Там на тръстиката ще работиш докато се сдухаш за хилядарка, повече не ти се полагат. Нали трябва да си увеличавам благосъстоянието, аз съм имиджа, а ти какво си - буква, безгласна, мълчи и работи, знаеш ли колко кандидати има за твоето място? Всеки сам си кове съдбата и си носи кръста.

Един 19.07.2018 14:32:48

Ако медицинската професия е регулирана по закон, интересно кой я регулира, за да се стига до такива абсурди. Май, че беше МЗ като черешката на тортата, задаващи тон на подопечните си звена. Да, ама явно не е така.

мда 19.07.2018 14:26:05

Знаете ли какъв е отговорът на МЗ при такива случаи? Това не е в рамките на нашата компетенция, а на трудовото законодателство. Знаете ли колко продължава едно съдебно производство за неправомерно освобождаване от длъжност? Моето се точи вече повече от година и половина. Какво да правя през това време- да продавам краставици на пазара? Работя в МЦ с различен процент, от 50/50 до 40/60, често под минималната работна заплата, но поне работя по специалността си, да ама това не ме храни. Наскоро отказах да работя по здравна каса. Прецених, че не съм толкова богата. От един такъв преглед получавам 14 лева, другите са за центъра. Отиването ми до центъра е 6,40, ако сменям два вида транспорт и не пътувам гратис. Извинявам се, но кварталната фризьорка и козметичка взимат повече, без да носят отговорност. Не че съм ги посещавала, на фона на убийствения ми бюджет. А в същото време работят чужденци и пенсионери. Чудя се кой има интерес един лекар в трудоспособна възраст да губи опит и умения.

бля-бля 19.07.2018 13:45:15

По отношение на дефицита на медицински кадри, смело мога да заявя, че такъв няма. Иначе медицинските кадри нямаше да са подложени на системна гавра и унижения. Всеки четвъртък пред МЗ протестира с мегафон и скромен плакат една колежка от Силистра, която от три години е безработна, при налично свободно място в региона, но явно не за нея и иска да остане в България по някакви причини. Хората я подминават и никой не й обръща внимание. Станали сме скотове и всеки се оправя както може, защото Бог високо, цар - далеко, арменския поп е с неясно местонахождение, а правосъдие за простосмъртните няма. Лошото е, че не е единствената. Има и други, които си страдат мълчаливо, а проблемите се решават единствено ако привлечеш вниманието на някоя свободна медия. И това ако е държава.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Светла Георгиева: Радиофармацията е нужна на пациентите и ние полагаме усилия да им бъдем полезни
14.07.2020 17:35:18 Невена Попова

Доц. Светла Георгиева: Радиофармацията е нужна на пациентите и ние полагаме усилия да им бъдем полезни

Радиофармацията е една много динамична съвременна област, която развиваме успешно в болничната ап ...

СЗО: Всяка година 500 000 европейци умират поради травми или насилие
14.07.2020 16:52:31

СЗО: Всяка година 500 000 европейци умират поради травми или насилие

Нов доклад на СЗО подчертава, че нараняванията и насилието са водеща причина за смърт във всички ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...