!
Понеделник, 04 Декември 2023
23
февр
2
 

Във вестниците: Колко всъщност дължи Касата на чужди фондове

Петък, 23 Февруари 2018 | 09:25:36
2

Писмото, изпратено вчера от финансовия министър Владислав Горанов до здравните институции и съсловия, очаквано днес привлича вниманието на медиите. „Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките

Писмото, изпратено вчера от финансовия министър Владислав Горанов до здравните институции и съсловия, очаквано днес привлича вниманието на медиите. „Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на Националната здравноосигурителна каса. Това е станало с писмо, изпратено до Здравната каса и министъра на здравеопазването. В писмото Горанов настоява, докато не се изяснят обстоятелствата, в никакъв случай да не се подписва Националният рамков договор за тази година“, пише „Труд“.

„В писмото, изпратено през февруари до парламента от управителя на Здравната каса Камен Плочев, се казва, че просрочените задължения към чужди здравни институции са 133,6 млн. лева към края на януари. В същото време ежемесечният отчет сочи просрочия от 7,6 млн. лева, което прави разлика от 126 млн. лева, пише финансовият министър Владислав Горанов. Също така във финансовия отчет на НЗОК за миналата година са посочени просрочия от 77,5 млн. лева, а в писмото до парламента - над 190 млн. лева. По думите на Горанов, това разминаване може да се установи от Държавната финансова инспекция, но ако управителят на касата, проф. Камен Плочев, не може да даде обяснение, това означава, че е налице сериозно нарушаване на финансовата дисциплина“, допълва изданието.

„24 часа“ търси реакции на писмото. „В момента се правят справки и анализи. Проверяваме числата, но обемът е изключително голям и не можем да отговорим веднага“, обясниха от пресцентъра на здравната каса. Шефът ѝ проф. Камен Плочев и председателят на надзорния съвет Жени Начева не бяха открити за коментар“, четем в ежедневника.

„Законът трябва да се спази и рамковият договор да се подпише до 28 февруари“, каза за „24 часа“ д-р Николай Шарков, шеф на Българския зъболекарски съюз. Той бе потърсен за коментар относно искането на министър Горанов да се отложи подписването на рамковите договори за 2018 г. до изясняване на финансовото състояние. „Още на 19 януари сме дали мандат на деветимата човека, които имат право да подпишат рамковия договор, параметрите са уточнени. Изпратили сме писмо до проф. Плочев с искане да ни определи ден и час. Ние също сме поискали от него проверка на задълженията към чуждите каси“, допълни д-р Шарков“, информира още „24 часа“.

„Капитал“ коментира ситуацията така: „Българската здравна система е изградена върху лъжа. Държавата е записала в конституцията и в законите си, че гражданите имат право на здравеопазване срещу здравни вноски. На пръв поглед тя гарантира това им право - всеки, който е платил процент от дохода си, може да отиде в болницата и да поиска да се лекува. Истината е, че извън системата на спешната помощ човек ще получи най-основна услуга и за всяко нещо, което е свързано със здравето му, ще се наложи да доплаща“.

Причината е, че не достигат пари, отбелязва седмичникът. „От една страна, държавата не внася достатъчно за огромния брой хора, които осигурява - 4.5 млн. души, броейки пенсионери, деца, военни, държавни служители и т.н. От друга, за да излизат сметките на хартия и да не стане ясно, че лъже гражданите си, тя обезценява изкуствено здравните услуги“, пише изданието.

„Тази схема експлодира всеки път, когато се срещне с истинския свят. Хората плащат допълнителни разходи като избор на екип, изследвания и др., възлизащи на почти 50% от всичко, което се харчи в страната за здраве на година. Болниците пък постоянно са на минус, опитвайки се да се справят с пътеки, които не са променяли цената си от 10 години. А както тази седмица си припомнихме, европейските фондове искат да ни съдят заради стотици милиони задължения, понеже са покривали разходите на български граждани, които ние сега отказваме да възстановим.

Скандалът между здравния министър и шефа на Здравната каса, който си позволи да каже на парламента, че сметките трябва да се плащат ида играеш бедния роднина в ЕС не върви вечно, ескалира бързо, Защото стига до сърцето на управлението. България поддържа стабилни публични финанси, с които се надява да влезе в еврозоната, но всеки по-задълбочен поглед показва, че зад тях прозират дълго стаявани проблеми. Но някой ден те ще трябва да бъдат решени, защото няма да могат да бъдат замитани под килима“, посочва „Капитал“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AHf4

пожарникар-алхимик 23.02.2018 11:30:02

Като се има предвид, че бюджета на касата е част от консолидирания бюджет на държавата, а също така като прибавим към него и този на НОИ, където "разминаванията" също са в изобилие, плюс зле прикритата дългова спирала, може да си представим, какви всъщност са ежемесечните излишъци, с които МС така гордо се хвали. И с които уж излишъци, някой нонстоп гаси пожари. И ако в случая отново се цели ефект от замитането под чергата, когато сама тя е обхваната в пламъци, то резултатът ще е точно обратния и доста термично болезнен!!! За жалост, за всички ни, но дано този път и за замитащите!!!

Гост 23.02.2018 09:55:43

Жениту все по-често няма да може да бъде откривано за коментар. Скоро ще бъде "заметено под килима".


Всичко за коронавируса
Още новини
Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина
04.12.2023 17:15:20

Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина

Клиниката по детска клинична онкология и хематология (КДКОХ) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ...

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи
04.12.2023 16:26:31

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) обяви плановете си да обнови изцяло софтуера ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...