!
Понеделник, 17 Юни 2024
05
юли
1
 

Във вестниците: Лекарите, на които вярваме, контрабанда на лекарства, изплащане на болнични

Четвъртък, 05 Юли 2018 | 09:44:50
1

„450 български лекари от цялата страна ще напишат своята рецепта за българския модел здравеопазване. „24 часа” започва голямо допитване за модела на здравеопазването сред лекарите, на които вярваме - медиците, номинирани от пациентите

„450 български лекари от цялата страна ще напишат своята рецепта за българския модел здравеопазване. „24 часа” започва голямо допитване за модела на здравеопазването сред лекарите, на които вярваме - медиците, номинирани от пациентите”, пише днес изданието, като уточнява, че инициативата е обявена на тържествената церемония, на която медиците получиха отличията си вчера.

„Рекордните над 450 лекари, номинирани от признателни пациенти, влязоха в поредното годишно издание на инициативата „Лекарите, на които вярваме” на „24 часа”.

„За първи път отношението на пациентите към лекарите и на лекарите към пациентите не е водещият проблем на здравната система според проучване сред читателите на „24 часа”, обяви в началото на церемонията Венелина Гочева.

За първи път въпрос номер едно е къде отиват моите здравни осигуровки, на второ място - харчовете на болниците, каза още тя”, допълва вестникът и уточнява: „Помолихме медиците да дадат своята визия ра решаване на тези проблеми и ще публикуваме техните гледни точки. Така големият референдум, който ще мине през страниците на вестника и на сайта ни 24chasa.bg, ще даде идеи и визия за модела на здравеопазването у нас”.

„Гвоздеят” на церемонията бяха 11 отличия за иновативни болници. Връчиха ги предеседателката на Народното събрание и здравният министър. Наградени бяха BMA, Александровска болница, „Свети Иван Рилски”, „Пирогов”, „Уни Хоспитал”, „Майчин дом София”, „Света Марина” - Плевен, „Света Марина – Варна”, „Лозенец”, „Свети Георги” - Пловдив и групата Аджибадем Сити клиник”, уточнява още публикацията.

Няколко издания отразяват гласуването вчера в парламента за промените в Наказателния кодекс, свързани с контрабандата на лекарства. „Парламентарното мнозинство отхвърли на първо четене промените в НК, регламентиращи нарушенията, свързани с лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложението на „БСП за България” бе подкрепено от 63 депутати, против бяха 39, а 53 се въздържаха. С него се предлагаше създаването на нов квалифициран състав и по-тежко наказание, когато се изнасят лекарствени продукти в големи размери, което сега се разглежда като митническо нарушение. Предвиждаха се и криминализиране на производството, вносът, износът, съхраняването, търговията на едро и дребно с медикаменти, когато тези дейности се извършват в нарушение на закон”, четем в „Дума”.

„Аргументите на левицата представи зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев. Той обясни, че с измененията се цели засилване защитата на живота и здравето на българите. По думите му масовите случаи на нерегламентиран внос и износ и продажба на лекарства не срещат адекватна реакция от държавата. „Нарушенията трябва да бъдат дефинирани като престъпление, което да се наказва с до 6 г. затвор. Внесохме законопроекта преди седем месеца, през които управляващите обясняваха, че има проблем, но не го решиха”, подчерта Стойнев”, разказва изданието, като цитира и изказвания на други депутати от БСП в защита на промените.

„От ГЕРБ скочиха, че кражбата на лекарства се наказвала по други параграфи. Според Димитър Лазаров при всяка продажба на лекарства без рецепта аптекарите ще влизат в затвора. Съпартиецът му Борисалав Борисов пък предложи на нарушителите да бъде търсена административно-наказателна отговорност. Патриотът Христиан Митрев призна, че идеята на БСП е благородна, но въпреки това колегите му гласуваха против”, пише още вестникът.

Почти всички ежедневници се спират на промените в изплащането на болничните. „По нов ред ще се определя начинът за изплащане на паричните обезщетения за различните видове отпуск, полагащи се на работещите на сумирано работно време, реши кабинетът, приемайки промени в съответната наредба на социалното министерство. Според синдикатите промяната засяга над 400 хиляди души, сред които са лекарите, търговските работници и всички останали, които упражняват труд с гъвкаво работно време, на смени и дежурства по графици. Занапред при тях изчисленията за отсъствието по болест, за бременност, раждане или за отглеждане на дете ще са на база работни часове вместо на дни, както е досега. Целта е усъвършенстване на нормативната уредба, мотивираха се от МТСП”, пише „Сега”.

„Тепърва при изчисляване на болнични при хора на сумирано работно време от нормата, утвърдена при съставяне на поименния график, ще бъдат извадени часовете, в които работникът е ползвал съответния вид отпуск, обясниха от социалното министерство. Това не променя по никакъв начин реда на изплащане на паричните обезщетения, допълниха оттам”, продължава публикацията.

„Според бизнеса новата методика е по-справедлива и ще подобри нормативната база. Работодателите обаче настояват и за спешна промяна на Кодекса на труда. „Многократно сме предлагали увеличаване на часовете извънреден труд съгласно допустимото от европейското право и стандартите на МОТ. Следва да бъде преразгледана разпоредбата, съгласно която продължителността на извънредния труд през една календарна година за един работник или служител не може да надвишава 150 часа”, обяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радослав Радев.

Синдикатите са категорично против приетата промяна, тъй като всички видове отпуски са в дни, в болничния лист също не пише часове, а дни. Така според тях едно и също нещо ще се изчислява по два начина. От КНСБ подчертават, че новият механизъм не е по-добър от стария”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*Avp

Elf 05.07.2018 11:03:19

Kato nema novini i pochvame s ,,Във вестниците,,


Всичко за коронавируса
Още новини
Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
17.06.2024 09:16:33

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областнит ...

1,3% положителни проби, няма починали
17.06.2024 08:50:17

1,3% положителни проби, няма починали

Двама – от Пловдив и София – са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 час ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...