Понеделник, 20 Септември 2021
05
юли
1
 

Във вестниците: Лекарите, на които вярваме, контрабанда на лекарства, изплащане на болнични

Четвъртък, 05 Юли 2018 | 09:44:50
1

„450 български лекари от цялата страна ще напишат своята рецепта за българския модел здравеопазване. „24 часа” започва голямо допитване за модела на здравеопазването сред лекарите, на които вярваме - медиците, номинирани от пациентите

„450 български лекари от цялата страна ще напишат своята рецепта за българския модел здравеопазване. „24 часа” започва голямо допитване за модела на здравеопазването сред лекарите, на които вярваме - медиците, номинирани от пациентите”, пише днес изданието, като уточнява, че инициативата е обявена на тържествената церемония, на която медиците получиха отличията си вчера.

„Рекордните над 450 лекари, номинирани от признателни пациенти, влязоха в поредното годишно издание на инициативата „Лекарите, на които вярваме” на „24 часа”.

„За първи път отношението на пациентите към лекарите и на лекарите към пациентите не е водещият проблем на здравната система според проучване сред читателите на „24 часа”, обяви в началото на церемонията Венелина Гочева.

За първи път въпрос номер едно е къде отиват моите здравни осигуровки, на второ място - харчовете на болниците, каза още тя”, допълва вестникът и уточнява: „Помолихме медиците да дадат своята визия ра решаване на тези проблеми и ще публикуваме техните гледни точки. Така големият референдум, който ще мине през страниците на вестника и на сайта ни 24chasa.bg, ще даде идеи и визия за модела на здравеопазването у нас”.

„Гвоздеят” на церемонията бяха 11 отличия за иновативни болници. Връчиха ги предеседателката на Народното събрание и здравният министър. Наградени бяха BMA, Александровска болница, „Свети Иван Рилски”, „Пирогов”, „Уни Хоспитал”, „Майчин дом София”, „Света Марина” - Плевен, „Света Марина – Варна”, „Лозенец”, „Свети Георги” - Пловдив и групата Аджибадем Сити клиник”, уточнява още публикацията.

Няколко издания отразяват гласуването вчера в парламента за промените в Наказателния кодекс, свързани с контрабандата на лекарства. „Парламентарното мнозинство отхвърли на първо четене промените в НК, регламентиращи нарушенията, свързани с лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложението на „БСП за България” бе подкрепено от 63 депутати, против бяха 39, а 53 се въздържаха. С него се предлагаше създаването на нов квалифициран състав и по-тежко наказание, когато се изнасят лекарствени продукти в големи размери, което сега се разглежда като митническо нарушение. Предвиждаха се и криминализиране на производството, вносът, износът, съхраняването, търговията на едро и дребно с медикаменти, когато тези дейности се извършват в нарушение на закон”, четем в „Дума”.

„Аргументите на левицата представи зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев. Той обясни, че с измененията се цели засилване защитата на живота и здравето на българите. По думите му масовите случаи на нерегламентиран внос и износ и продажба на лекарства не срещат адекватна реакция от държавата. „Нарушенията трябва да бъдат дефинирани като престъпление, което да се наказва с до 6 г. затвор. Внесохме законопроекта преди седем месеца, през които управляващите обясняваха, че има проблем, но не го решиха”, подчерта Стойнев”, разказва изданието, като цитира и изказвания на други депутати от БСП в защита на промените.

„От ГЕРБ скочиха, че кражбата на лекарства се наказвала по други параграфи. Според Димитър Лазаров при всяка продажба на лекарства без рецепта аптекарите ще влизат в затвора. Съпартиецът му Борисалав Борисов пък предложи на нарушителите да бъде търсена административно-наказателна отговорност. Патриотът Христиан Митрев призна, че идеята на БСП е благородна, но въпреки това колегите му гласуваха против”, пише още вестникът.

Почти всички ежедневници се спират на промените в изплащането на болничните. „По нов ред ще се определя начинът за изплащане на паричните обезщетения за различните видове отпуск, полагащи се на работещите на сумирано работно време, реши кабинетът, приемайки промени в съответната наредба на социалното министерство. Според синдикатите промяната засяга над 400 хиляди души, сред които са лекарите, търговските работници и всички останали, които упражняват труд с гъвкаво работно време, на смени и дежурства по графици. Занапред при тях изчисленията за отсъствието по болест, за бременност, раждане или за отглеждане на дете ще са на база работни часове вместо на дни, както е досега. Целта е усъвършенстване на нормативната уредба, мотивираха се от МТСП”, пише „Сега”.

„Тепърва при изчисляване на болнични при хора на сумирано работно време от нормата, утвърдена при съставяне на поименния график, ще бъдат извадени часовете, в които работникът е ползвал съответния вид отпуск, обясниха от социалното министерство. Това не променя по никакъв начин реда на изплащане на паричните обезщетения, допълниха оттам”, продължава публикацията.

„Според бизнеса новата методика е по-справедлива и ще подобри нормативната база. Работодателите обаче настояват и за спешна промяна на Кодекса на труда. „Многократно сме предлагали увеличаване на часовете извънреден труд съгласно допустимото от европейското право и стандартите на МОТ. Следва да бъде преразгледана разпоредбата, съгласно която продължителността на извънредния труд през една календарна година за един работник или служител не може да надвишава 150 часа”, обяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радослав Радев.

Синдикатите са категорично против приетата промяна, тъй като всички видове отпуски са в дни, в болничния лист също не пише часове, а дни. Така според тях едно и също нещо ще се изчислява по два начина. От КНСБ подчертават, че новият механизъм не е по-добър от стария”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%L6D

Elf 05.07.2018 11:03:19

Kato nema novini i pochvame s ,,Във вестниците,,


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров
19.09.2021 15:41:11

Почина полк. доц. д-р Марин Шиваров

На 17 септември 2021 г. почина полковник доц. д-р Марин Шиваров. Той е роден на 30 август 1938 г. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...