!
Понеделник, 15 Април 2024
31
ян
2
 

Във вестниците: Лимити на болници, проверка в Комисията за лечение в чужбина

Сряда, 31 Януари 2018 | 09:02:29
2

„След като паднаха лимитите на болниците за 2015 г. с решение на Върховния административен съд, лека надежда за подобряване на финансовото положение просветна в душите на медицинската гилдия. Тя обаче изгасна за часове, защото от пресслужбата на

„След като паднаха лимитите на болниците за 2015 г. с решение на Върховния административен съд, лека надежда за подобряване на финансовото положение просветна в душите на медицинската гилдия. Тя обаче изгасна за часове, защото от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса светкавично разпространиха официално становище, че съдебното решение не води до последици за касата. (...) Очевидно, както и правилно заключва съдът – стига се до парадокс: болницата не може да откаже да лекува пациента и следва да го лекува за своя сметка, ако е изчерпала лимита си”. Това пише днес д-р Росен Георгиев в „Стандарт”.

„Очаква се всички заинтересовани да заведат дела и да претендират за част от близо 60-те млн. лв., които им дължи НЗОК. Почти сигурно е, че нито едно лечебно заведение няма да сключи извънсъдебно споразумение, което означава, че на касата ще се наложи да плаща и лихви, които едва ли ще бъдат по-малко от 5-6 млн. лв. Към тази сума трябва да се добавят минимум 6-10 млн. лв. за адвокатски хонорари. Освен това всеки изпълнител на медицински услуги ще съди фонда за пропуснати ползи, защото с тези средства е могъл да си осигури нова апаратура, да ангажира водещи специалисти или да въведе иновативни лечебни технологии”, отбелязва авторът и посочва: „От чий джоб ще излязат всички тези средства? Отговорът е ясен - от НЗОК, което означава от нас - здравно осигурените пациенти, които всеки месец си плащат вноските. Вместо за здраве, те ще бъдат похарчени за адвокатски хонорари, за лихви и т.н. С други думи ще отидат на вятъра заради поредната чиновническа глупост”.

Надлимитната дейност е тема и на публикация в „Труд”. „Около 150 млн. лв. са средствата, които НЗОК не е изплатила на болниците за надлимитна дейност през последните три години. Данните са предоставени по Закона за достъп до обществена информация на правозащитната организация Център за защита правата в здравеопазването”, пише вестникът.

„За 2017 г. здравната каса е отказала да преведе на лечебните заведения средства за извършена от тях дейност на стойност 52 648 138 лв. За 2016 г. пък НЗОК е отхвърлила плащане в размер на 18 770 711 лв. Останалите дължими суми за надлимитна дейност са за 2015 година, когато с решение на Надзорния съвет на НЗОК бяха въведени финансови ограничения за болниците. (...) Така общо за последните три години НЗОК не е изплатила на болниците извършена и отчетена от тях медицинска дейност, оказана на здравноосигурени лица на стойност 122 605 849 лв. Заедно с лихвите за просрочието, размерът на дълга на касата към болниците скоро ще надхвърли 150 млн. лв.”, допълва изданието.

И още: „Ако НЗОК бъде осъдена за дължимите пари ще трябва да плати и съдебните разноски, които при тези размери на задълженията ще са над 10 млн. лв. Ако се добави и лихвата, докато траят съдебните процеси, то накрая касата ще трябва да плати над 200 млн. лв., посочват от Центъра за защита правата в здравеопазването”.

Ежедневниците се спират и на оповестения вчера случай на небрежна според обвинителката работа на Комисията за лечение в чужбина, който стана повод от МЗ да информират, че проверяват подопечната си структура. „Вдовица съди здравно министерство за 500 000 лв. заради забавяне на Комисията за лечение в чужбина, което по думите на жената е довело до смъртта на съпруга й. Христина разказва в писмо до медиите историята на покойни й мъж - Георги Хрисимов.

Всичко започва в началото на 2016 г., когато 43-годишният човек е диагностициран с идиопатична белодробна фиброза. Тежкото заболяване налага трансплантация на бял дроб, която не може да се извърши в България. Георги подава документи към комисията, за да финансира операция във Виена. Офертата от чуждата болница е на стойност 120 000 евро. Всички необходими документи, заявления и епикризи са подадени до МЗ и КЛЧ на 22 юли 2016 г. Според Христина обаче от този момент нататък започват редица нарушения на указания, срокове, водене на документация и т.н.”, пише „Телеграф”.

„На практика, случаят на съпруга ми можеше да бъде разгледан в не повече от 3 заседания, в рамките на до 1 месец”, категорична е жената. Вместо това минават четири месеца в протакане, които в крайна сметка се оказват фатални за Георги”, продължава изданието, като уточнява, че жената обвинява за случилото се както министерството и тогавашното му ръководство, така и членовете на комисията.

„Междувременно вчера от МЗ свикаха извънреден брифинг. На него стана ясно, че министър Кирил Ананиев е издал заповед до Инспекторатът на ведомството и Изпълнителна агенция „Медицински одит” да влязат на проверка в КЛЧ. „Ще разберем кой точно не си е свършил работата от администрацията, за да може да си понесе отговорността. Министърът ще бъде безкомпромисен”, посочи заместникът му Бойко Пенков”, допълва още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qL8$

Гост 31.01.2018 10:25:46

Чиновническата глупост в здравната каса е безгранична. Ако не се намерят трезви сили, които да разберат корена на проблема здравната ни система ще рухне напълно.

Гост 31.01.2018 09:17:29

Чиновниците управляващи НЗОК трябва да носят лична финансова и имуществена отговорност за простотиите , които са извършили. По ирония на съдбата това е и днешния чантаджия Киро Бюджетарника вече в ролята на здравен министър. Да не забравяме и онези 200 милиона , които дължат на чужди клиники и здрвни системи. Ако това беше държавна фирмна , а не правителствена креатура отдавна щеше да бъде в процедура по несъстоятелност. Но държавните ментета си ги коткат докато не фалират всички медицински изпълнители и доставчици на медикаменти и консумативи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...

Последен ден забрана за износ на инсулини
15.04.2024 10:17:30

Последен ден забрана за износ на инсулини

Забраната за износ на инсулини, наложена от бившия здравен министър проф. Христо Хинков от начало ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...