Сряда, 23 Септември 2020
22
дек
5
 

Във вестниците: Мораториумът, лекарства и джипита по празниците, пари от здравни вноски

Петък, 22 Декември 2017 | 09:15:03
5

Предпразнично отмененият мораториум за плащане на иновативни лекарства с публични средства закономерно и днес е по страниците на печатните издания. „Мораториумът върху иновативните лекарства и молекулите падна. Това решиха депутатите е приемането

Предпразнично отмененият мораториум за плащане на иновативни лекарства с публични средства закономерно и днес е по страниците на печатните издания. „Мораториумът върху иновативните лекарства и молекулите падна. Това решиха депутатите е приемането на промени в Закона за бюджета на НЗОК.

Предложението, направено от лидерите на всички групи, бе подкрепено единодушно от 192-мата присъстващи в пленарната зала”, пише „24 часа”.

„Отпадането на мораториума бе гласувано на две четения едно след друго, което се случва рядко и само при пълен консенсус. В началото на дебатите шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички останали. Политиците да бъдем по-смирени по тази чувствителна за обществото тема, призова той”, допълва вестникът и отбелязва: „Дебатите обаче не минаха без престрелки. Безпокои ме, че подхождате към промяната не като към направена грешка, а под обществен натиск, скочи Корнелия Нинова. (...) „Призовах да няма политически заряд, който да ни противопостави. А вие целите да ни върнете в полето на противопоставянето”, отвърна й Цветанов. (...) Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък поиска от Нинова да декларира има ли конфликт на интереси, когато защитава падането на мораториума. (...) „За съжаление, не съм била права за съгласието. Не сте си научили урока, а отново говорите за употреба на страховете на хората, за конфликт на интереси. Декларирам, че нямам такива”, отвърна тя.”

Друга тема от вчерашния ден, отново свързана с лекарствата, е отразена от „Телеграф”. „Пациентите може да останат без лекарства по празниците и в началото на следващата година. Това алармираха от Българския фармацевтичен съюз. Причината е, че Националната здравноосигурителна каса дължи милиони на аптеките”, четем в изданието.

„Тъй като няма да получат парите си обаче, част от аптеките може да останат без нужните илачи, категорични са от БФС. Ето защо те настояват НЗОК да плати цялата дължима сума за дейността, която е близо 65 млн. лв”, допълва вестникът.

„Освен това, тъй като се чувстват ощетени като договорни партньори, от съюза заявиха, че се оттегля от преговорния процес по Националния рамков договор (НРД) за следващата година”, пише още ежедневникът. (В действителност фармацевтичният съюз и касата не сключват рамков договор и съответно не водят преговори за такъв. Става въпрос за договорите, които сключват аптеките с касата за лекарства, покривани напълно или частично от нея, б. р.)

„Освен че искат да получават парите си на време, фармацевтите настояват и за друго - да бъде увеличена таксата за обработка на рецептите за скъпоструващи медикаменти, които се заплащат на 100% от касата. В момента касата заплаща по 2 лв. на рецепта, докато аптекарите искат с левче отгоре”, информира още „Телеграф”.

„Монитор” пък се спира на работата на семейните лекари по празниците. „Джипита масово наемат колеги от медицински центрове за заместници по празниците, за да могат да почиват и да не ги санционира Националната здравноосигурителна каса, установи репортерска проверка на „Монитор”. Повечето от тях вече са разлепили пред кабинетите си адресите и телефоните на медицинските центрове за доболнична помощ или на индивидуални практики, които ще поемат пациентите им по време на коледните и новогодишните празници”, съобщава всекидневникът.

„Дежурен кабинет ще отменя джипитата по време на коледните и новогодишните празници и в Русе. Всеки, който не е спешен случай, може да потърси помощ там. Много от общопрактикуващите лекари в крайдунавския град имат договори с този център, който обслужва техни пациенти в извънработно време и в празничните дни. Плаща се потребителска такса от 2,90 лева, при условие че болният е здравноосигурен.

При спешни случаи дежурни има в болницата, а Центърът за спешна медицинска помощ работи с пълни екипи. Макар че половината от местата за лекари във филиала в Русе са вакантни, ръководството се справя като назначава на втори трудов договор медици от болницата или пък с извънреден труд на постоянния персонал, така че да не пострадат нуждаещите се от помощ”, четем във вестника.

„Във Велико Търново онези от джипитата, които са обединени в групови практики, ще имат дежурен лекар по време на коледните и новогодишните празници. Този дежурен лекар обаче, няма да бъде на кабинет, а ще приема обаждане по мобилен телефон и ще решава дали се налага преглед на пациента от самия него на кабинет, посещение на адрес или препращане към Спешна помощ. Джипитата, които работят на самостоятелна индивидуална практика, обещават, че също ще бъдат на разположение на пациентите си по време на празниците. Препатили обаче съветват изобщо да не се вярва на тези обещания”, пише още изданието, като уточнява, че на някои от кабинетите семейните лекари направо са написали, че на 24 и 25 декември и на 31 декември и 1 и 2 януари няма да обслужват пациенти, а всеки нуждаещ се от тях да се насочи към Спешна помощ или спешния кабинет, разкрит в съответната болница.

„Дума” пък съобщава че депутатите от БСП ще питат финансовия министър как са разпределени 124 млн. лв. от надсъбрани от НАП здравни вноски за 2017 г. „Това стана ясно след вчерашната среща на депутати от левицата, членове на здравната парламентарна комисия с председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. И двете страни били единодушни, че повече не може да се отлага широкият обществен дебат за бъдещето на здравната система у нас и промяната на модела.

Известно е, че поне 11 общински болници реално са пред фалит. Ще се настоява пред Надзорния съвет на НЗОК на лечебните заведения да бъдат изплатени 48,50 млн. лв. за извършената от тях надлимитна дейност за 2017 г.”, четем още във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ls#6

БЛС-Въоръжено Крило 22.12.2017 15:45:57

Какви деежурни кабинети на ОПЛ, бе. Такова нещо няма на Запад. Който иска 20 до 50 лева и ще бъде прегледан навсякъде . а КОЙТО НАИСТИНА Е СПЕШЕН , а спешен означава не че му е спешно да бъде прегледан, а наистина сериозни състояния -спиране на сърдечна дейност, спиране на дишането ,инсулти, инфаркти , припадъци, тежки рани ,падания,загуба на съзнание - всичко това е обект на Спешна Помощ , а не на ОПЛ. За протокола температурата не е спешно състояние както си мисли Грую, а нормална реакция на имунната система. За това,че някой го боляло гърлото и не отишъл на лекар една седмица и решил да се преглежда през празниците айде у лево. За такса 2.90 ? Глууууууупости. Докторът не си струва да излиза от къщи и да си оставя близките си по празниците за някакви тъпанари решили да се преглеждат за хрема и кашлица. Щом го няма в цивилизования свят , няма да го има и тук.

Един ОПЛ на 33 22.12.2017 15:20:30

Телефонът ми е на ОФФ. Неотложният кабинет си бачка!

Гост 22.12.2017 17:26:10

А моят телефон е на ON - 30 лева преглед когато звъннат и пациентите го знаят ( НИКОЙ НЕ ЗВЪНИ-ха-ха-ха.) Изглежда са болни ... само ако е безплатно . Ама комунизмът свърши и взеха ,че оздравяха

СИМП 23.12.2017 16:15:09

И аз съм обявил на вратата на кабинета-само домашни посещения-80 лв.Иначе за празниците "бедния народ"ще пръсне 2,2 млрд за еденье.пиенье,йебанье. За доктор 0(нула ) лв.Когато се обърнат плащанията ще имат доктори.

Гост 22.12.2017 11:32:11

Запразняваме от Игнажден до Ивановден. Да ви лекуват ония с мораториумите!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Петрова: Сега е идеалният момент децата да се ваксинират
23.09.2020 12:00:19

Доц. Петрова: Сега е идеалният момент децата да се ваксинират

Сега е идеалният момент да се ваксинират децата. Това заяви пред БНТ доц. Гергана Петрова, педиат ...

Удължиха извънредна епидемична обстановка до 30 ноември
23.09.2020 11:12:22

Удължиха извънредна епидемична обстановка до 30 ноември

Срокът на обявената извънредна епидемична обстановка е удължен от 1 октомври 2020 г. до 30 ноемвр ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...