Понеделник, 20 Май 2024
22
юли
 

Във вестниците: Остойностяване на медуслуги, източване на касата, болни лекари

Петък, 22 Юли 2016 | 15:08:25


„Личните лекари също искат остойностяване на дейностите в първичната извънбо

„Личните лекари също искат остойностяване на дейностите в първичната извънболнична помощ, става ясно след среща между Българския лекарски съюз (БЛС) и сдружението на общопрактикуващите лекари“, пише днес „24 часа“.

„Двете страни ще настояват пред здравните институции да се определи точно какво включва понятието "капитация" - сумата, която здравната каса плаща месечно за всеки личен пациент на джипито. Те искат и остойностяване на медицинските дейности манипулации, домашни посещения, изследване с ЕКГ и друга техника, прегледи по повод състояния извън диспансеризацията и профилактиката. Лекарите настояват и за възстановяване на обвързването на потребителската такса с минималната заплата, за да се компенсира инфлацията“, допълва ежедневникът и продължава: „Съсловните организации ще защитават по-високи цени на дейностите пред здравната каса и са против увеличение на планираните обеми в първичната помощ, "тъй като това представлява залагане на скрити икономии", пише в становището, огласено след срещата.“

Няколко вестника отбелязват случая с източване на средства от НЗОК в Плевен. „Схема за източване на близо 500 хил. лв. от бюджета на здравната каса се проверява в Плевен, съобщи БНР. Полицията в града е претърсила кабинетите на ДКЦ-1, което от няколко години е частна собственост. Говорителят на МВР Марияна Цветкова обясни, че са иззети амбулаторни листове, лични данни на пациенти и пр. Лаптопи и таблети пък са иззети от две служебни лица. Проверката ще обхване дейността на центъра за периода от 1 октомври 2014 г. до 30 юни 2015 г.“, четем в „Сега“.

„По думите на Цветкова става дума за създаване и използване на неистински или преправени документи, като са използвани лични данни на пациенти без тяхно знание, като опция. Процесуално-следствените действия са проведени в хода на досъдебно производство и под ръководството на районен прокурор, обясни още Цветкова.

Случаят в Плевен идва на фона на започналото въвеждане на новата система за регистрация на пациентите с пръстови отпечатъци, чиято цел е именно да пресече измамите. Тя беше пусната пилотно в 6 болници, а до октомври трябва да обхване всички здравни заведения“, отбелязва изданието.

„Монитор“ коментира случая така: „Вече години наред си говорим как здравеопазването ни има нужда от радикални промени. Хроничният недостиг на средства удари системата. Вече години говорим и как точно тази система се източва, а от това страдат обикновените хора. Става дума за пациентите, които наистина имат нужда от лечение или хоспитализация. Поредният пример в това отношение е случаят в Плевен. Оказва се, че поликлиника в града е успяла да източи половин милион лева от Здравната каса с фалшиви направления.

Всъщност никой от лекуваните на хартия не се е възползвал от услугите на касата. Така парите са отишли в джоба на някого и то не по предназначение. И за пореден път е лишен човек, който наистина има нужда. Лошото е и че явно това не е първи случай в тази поликлиника, защото миналата година там отново е имало проверка. Докато не бъдат прекратени подобни практики, парите за здраве все ще изтичат в някой джоб.

А потърпевши от това ще са хората.“

„Земя“ пък се спира на мнението на д-р Стойчо Кацаров по отношение на някои положения в системата. „Всички стандарти в здравеопазването трябва да бъдат пренаписани. Това е мнението на доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В момента стандартите налагат количествени критерии, обясни пред БНР позицията си Кацаров. Според него те са написани с единствената цел да бъдат закрити част от болниците, преди всичко общински и частни болници“, пише изданието.

„Здравната система е работила не по-зле преди 2010 година, когато е нямало нито един медицински стандарт, смята Кацаров. Стандартите бяха въведени през 2010 година, като един от мотивите, с които ги рекламираха, беше, че така ще се намалят разходите на Здравната каса и ще се повиши качеството на медицинската помощ. Те обаче трябва да станат стандарти за качество на медицинските услуги, а не да налагат количествени критерии кое колко квадратни метра трябва да бъде и колко на брой лекари трябва да има в едно или друго отделение“, допълва публикацията.

„Телеграф“ информира за общопрактикуващи лекари, съборени от летни вируси. „Най-малко 15 джипита са стигнали до болница през последния месец заради летен вирус. За това сигнализираха пред "Телеграф" общопрактикуващи лекари.

По думите им в София редица практики са останали затворени и пренасочват пациентите към заместниците си“, пише вестникът.

„Да, вече има колеги, които излязоха в болничен, а някои стигнаха и до вливане на системи. Особено при нашата професия малко невнимание и неспазване на правилата, разболяването е изключително лесно. На ден през кабинета ми минават близо 100-тина души и повечето от тях идват със симптоми“, казва д-р Маргарита Петкова - общопрактикуващ лекар и педиатър, цитирана от изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MZ2N


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...