Петък, 23 Април 2021
22
юли
 

Във вестниците: Остойностяване на медуслуги, източване на касата, болни лекари

Петък, 22 Юли 2016 | 15:08:25


„Личните лекари също искат остойностяване на дейностите в първичната извънбо

„Личните лекари също искат остойностяване на дейностите в първичната извънболнична помощ, става ясно след среща между Българския лекарски съюз (БЛС) и сдружението на общопрактикуващите лекари“, пише днес „24 часа“.

„Двете страни ще настояват пред здравните институции да се определи точно какво включва понятието "капитация" - сумата, която здравната каса плаща месечно за всеки личен пациент на джипито. Те искат и остойностяване на медицинските дейности манипулации, домашни посещения, изследване с ЕКГ и друга техника, прегледи по повод състояния извън диспансеризацията и профилактиката. Лекарите настояват и за възстановяване на обвързването на потребителската такса с минималната заплата, за да се компенсира инфлацията“, допълва ежедневникът и продължава: „Съсловните организации ще защитават по-високи цени на дейностите пред здравната каса и са против увеличение на планираните обеми в първичната помощ, "тъй като това представлява залагане на скрити икономии", пише в становището, огласено след срещата.“

Няколко вестника отбелязват случая с източване на средства от НЗОК в Плевен. „Схема за източване на близо 500 хил. лв. от бюджета на здравната каса се проверява в Плевен, съобщи БНР. Полицията в града е претърсила кабинетите на ДКЦ-1, което от няколко години е частна собственост. Говорителят на МВР Марияна Цветкова обясни, че са иззети амбулаторни листове, лични данни на пациенти и пр. Лаптопи и таблети пък са иззети от две служебни лица. Проверката ще обхване дейността на центъра за периода от 1 октомври 2014 г. до 30 юни 2015 г.“, четем в „Сега“.

„По думите на Цветкова става дума за създаване и използване на неистински или преправени документи, като са използвани лични данни на пациенти без тяхно знание, като опция. Процесуално-следствените действия са проведени в хода на досъдебно производство и под ръководството на районен прокурор, обясни още Цветкова.

Случаят в Плевен идва на фона на започналото въвеждане на новата система за регистрация на пациентите с пръстови отпечатъци, чиято цел е именно да пресече измамите. Тя беше пусната пилотно в 6 болници, а до октомври трябва да обхване всички здравни заведения“, отбелязва изданието.

„Монитор“ коментира случая така: „Вече години наред си говорим как здравеопазването ни има нужда от радикални промени. Хроничният недостиг на средства удари системата. Вече години говорим и как точно тази система се източва, а от това страдат обикновените хора. Става дума за пациентите, които наистина имат нужда от лечение или хоспитализация. Поредният пример в това отношение е случаят в Плевен. Оказва се, че поликлиника в града е успяла да източи половин милион лева от Здравната каса с фалшиви направления.

Всъщност никой от лекуваните на хартия не се е възползвал от услугите на касата. Така парите са отишли в джоба на някого и то не по предназначение. И за пореден път е лишен човек, който наистина има нужда. Лошото е и че явно това не е първи случай в тази поликлиника, защото миналата година там отново е имало проверка. Докато не бъдат прекратени подобни практики, парите за здраве все ще изтичат в някой джоб.

А потърпевши от това ще са хората.“

„Земя“ пък се спира на мнението на д-р Стойчо Кацаров по отношение на някои положения в системата. „Всички стандарти в здравеопазването трябва да бъдат пренаписани. Това е мнението на доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В момента стандартите налагат количествени критерии, обясни пред БНР позицията си Кацаров. Според него те са написани с единствената цел да бъдат закрити част от болниците, преди всичко общински и частни болници“, пише изданието.

„Здравната система е работила не по-зле преди 2010 година, когато е нямало нито един медицински стандарт, смята Кацаров. Стандартите бяха въведени през 2010 година, като един от мотивите, с които ги рекламираха, беше, че така ще се намалят разходите на Здравната каса и ще се повиши качеството на медицинската помощ. Те обаче трябва да станат стандарти за качество на медицинските услуги, а не да налагат количествени критерии кое колко квадратни метра трябва да бъде и колко на брой лекари трябва да има в едно или друго отделение“, допълва публикацията.

„Телеграф“ информира за общопрактикуващи лекари, съборени от летни вируси. „Най-малко 15 джипита са стигнали до болница през последния месец заради летен вирус. За това сигнализираха пред "Телеграф" общопрактикуващи лекари.

По думите им в София редица практики са останали затворени и пренасочват пациентите към заместниците си“, пише вестникът.

„Да, вече има колеги, които излязоха в болничен, а някои стигнаха и до вливане на системи. Особено при нашата професия малко невнимание и неспазване на правилата, разболяването е изключително лесно. На ден през кабинета ми минават близо 100-тина души и повечето от тях идват със симптоми“, казва д-р Маргарита Петкова - общопрактикуващ лекар и педиатър, цитирана от изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kbt3


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Евробарометър: Едва 19% от българите готови да се ваксинират веднага
23.04.2021 17:12:21

Евробарометър: Едва 19% от българите готови да се ваксинират веднага

Българите са сред двете нации, които са най-скептични по отношение на ваксинирането срещу COVID. ...

Посолството на САЩ с дарение за старозагорската университетска болница
23.04.2021 16:56:03

Посолството на САЩ с дарение за старозагорската университетска болница

УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора получи дарение от посолството н ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...