!
Петък, 01 Декември 2023
26
апр
11
 

Във вестниците: Още за здравната карта, още за проблемите на личните лекари

Четвъртък, 26 Април 2018 | 09:17:52
11

Новата здравна карта продължава да буди интереса на медиите. „24 часа” днес пише: „Орязването на легла, за които здравната каса ще сключва договор с болниците и съответно ще плаща лечението на пациентите - това очаквано е най-драматич

Новата здравна карта продължава да буди интереса на медиите. „24 часа” днес пише: „Орязването на легла, за които здравната каса ще сключва договор с болниците и съответно ще плаща лечението на пациентите - това очаквано е най-драматичният момент в проекта на новата Национална здравна карта. Защото зад статистиката „болнично легло” всъщност стоят няколко десетки лекувани пациенти при средна продължителност на една клинична пътека между 3 и 5 дни”, пише вестникът, който търси мнението на засегнати от проблема.

„За 1137 легла по-малко ще заплаща НЗОК в Пловдивско. Вторият по големина град в страната Пловдив е с най-много болнични легла в страната - местните лечебни заведения разполагат с 5534. Реално използвани са 3631.”Към края на миналата година в областта има общо 7500 легла, от които реално са използвани 4986, т. е става въпрос за 66% запълненост”, коментира д-р Сийка Димчева от РЗИ. Тя е била ангажирана с изготвянето на областната здравна карта”, обяснява вестникът.

„Според д-р Димчева съкращаването на легла няма да се отрази на качеството на здравното обслужване на пловдивчани и хората от района точно защото числата показвали, че леглата не се запълват.

Обратното обаче твърди кметът на община Садово Димитър Здравков. Всичко ще мине на планиране и хората ще трябва да чакат, притеснен е той. „Сега 16-те хиляди души от района се лекуват в Пловдив, Първомай и Асеновград, но в лечебните заведения там да търсят специалисти идват и от по-далече. Затова държавата трябва не да реже легла, а да помисли как да облекчи болните. В общината непрекъснато идват хора, които не могат да си покрият имплантите за операции и ни молят им отпуснем помощ. Хирургическите интервенции са безплатни, но консумативите са скъпи”, казва садовският кмет”, четем още във вестника.

Кметът на Бургас Димитър Николов пък се зарича: „В никакъв случай няма да допуснем орязване на легла. За това и дума не може да става дума. В момента те не достигат и не отговарят на броя население, особено през лятото”.

„В Бургаска област не само че не трябва да се реже болничната леглова база, ами да се осигури резерв. През лятото броят на пациентите нараства неколкократно”, каза д-р Александър Маджуров, шеф на Сдружението на бургаските болници, в което членуват и частни, и държавни здравни заведения. Засега имали уверение, че броят на леглата ще се запази”, пише още изданието и допълва: „И във Варна има брожение - много от лекарите недоумяват на каква база са изчислени „излишните” легла в болниците в града. Според тях е възможно да има едно или две отделения, в които наистина да не се запълва целия капацитет, но в мнозинството дори се усеща недостиг на леглова база. Затова било по-разумно не да се режат легла, а да се пренасочат”.

„Сега” пък се спира на достъпа до медицинска помощ в страната. „Сериозни диспропорции в достъпа до медицинска помощ в различните области на страната показва проектът на национална здравна карта, публикуван за обществено обсъждане от здравното министерство. В няколко области приемът в болница е в пъти по-нисък от обичайното, а регистрираните заболявания на места са драстично повече. Заболяванията на дихателната система и на кръвообращението държат почти пълен монопол над страната, а излишъкът от легла идва основно от област хирургия”, четем във всекидневника.

„С най-нисък брой хоспитализации на 100 хил. души население е област Перник - 13 445, но тук може да се търси логично обяснение в близостта до София. На дъното по хоспитализирани случаи са и други области, които вероятно разчитат на по-развитата болнична система в близкия голям град. В Добрич хоспитализациите са 14 760 на 100 хил. души население, във Видин са 16 707, в Ямбол - 17 749, а в Кърджали - 17 804. За сравнение в София хоспитализациите са 42 093 на 100 хил. души, а в Пловдив - още повече, 52 837. В останалите области хоспитализациите се въртят около 30 000 на 100 хил. души”, отчита публикацията, като отбелязва, че ниският прием в болница не е обвързан задължително с ниска заболеваемост.

Някои ежедневници се спират и на обявеното вчера от МЗ сформиране на работни групи, които ще се занимаят с някои от основните проблеми на общопрактикуващите лекари. В „Монитор” четем: „Дежурните кабинети за неотложна медицинска помощ в бившите поликлиники, сега диагностично-консултативни центрове, пак ще бъдат отворени. Целта е те да поемат болните в извънработното време на джипитата. Това е един от вариантите, които обмисля работна група, създадена от здравния министър Кирил Ананиев с цел да бъдат разтоварени общопрактикуващите лекари да работят и в почивните дни, съобщиха от Министерството на здравеопазването”.

„Целта е да бъде решен въпросът с осигуряването на достъп до медицинска помощ извън обявения работен график на общопрактикуващите лекари. Преразглеждането на 24-часовата осигуреност на медицинска помощ е част от усилията на МЗ за гарантиране на достъп до неотложна медицинска помощ за всички здравноосигурени лица, поясниха от ведомството”, допълва вестникът и продължава: „На друга работна група министър Ананиев е възложил да извърши преглед на действащата нормативна база в системите на здравеопазването и здравното осигуряване и свързаните с нея отчети и данни, които се подават към институциите. В началото на месец юни работната група трябва да излезе с конкретни предложения за намаляване на административната тежест.

Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E*RB

д-р Николай Брънзалов 26.04.2018 13:35:42

Започва да ме хваща страх ,след всяка изява на министъра.Каква е тази работна група

111 26.04.2018 13:08:56

Как си представяте продължителност на преглед при СИМП 30 минути и не повече от 6 часа работа!!12 прегледа за деня,особено ако са педиатрични!Какво да правя с 13 то дете!При вас ли да го изпратя!Ще се оформи огромна листа на чакащи за преглед с направление!С месеци!Кой ще поеме моралната и юридическа отговорност за отложени прегледи на деца!!!!

Гост 26.04.2018 13:38:41

Родителите на 13-тото дете ще си платят бе колега. Какво ги жалиш.За тяхното дете става дума.И да си търсят парите от Киро тефтера.

СИМП 26.04.2018 09:53:12

„Дежурните кабинети за неотложна медицинска помощ в бившите поликлиники, сега диагностично-консултативни центрове, пак ще бъдат отворени. Целта е те да поемат болните в извънработното време на джипитата. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Може,срещу 70 лв на преглед.Иначе лично аз нямам намерение да дежуря в никакви неотложни кабинети. кабинети.

Гост 26.04.2018 09:45:21

"отчита публикацията, като отбелязва, че ниският прием в болница не е обвързан задължително с ниска заболеваемост" от 13 000 на 100 000 до 52 000 на 100 000 - средно за останалите населини места 30 000 на 100 000 . Кое е реалното число 13 - 30 - 52 . Според мен някъде около 20 .

Гост 26.04.2018 09:38:24

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент. Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака”, обясни Кацаров.

Гост 26.04.2018 11:10:53

За смърта на жената е редно да се направи проверка от НЗОК и МЗ ,да се установят фактите, да се анализират причините и съответно излезе със становище относно конкретния случай. Лично на мен ми омръзна разни крадци препитаващи се от комисионни от лекарства , консумативи , медицински изделия и прочие ,всеки път с помощта на медиите да манипулират общественото мнение.Аз не съм съгласен с мойте вноски за здраве Генчо Начев да прибира по 20 % комисионни от медициниските изделия. А Кацаров да си обяви кой го издръжа.Стига са ни крали и правили на абдали .Мафиоти мръсни.

Dark Elf 26.04.2018 09:53:16

Докато здравите хора получават инвалидни пенсии , а преди това се "лекуват" безчет пъти в болници за измислени заболявания , а държавата плаща милиони , няма да има средства в цялото здравеопазване .

Elf 26.04.2018 16:47:51

безчет пъти в болници -----v,, Nashi,,bolnici za tochene na debilnata Kasa.

Гост 26.04.2018 09:32:16

Кога тоя Киро Тефтера вместо да си прави работни групи ще вземе да прочете нормативните документи на нормалните западни държави как е организирано здравеопазването . Тоя за Питагор ли се мисли,за Архимед ли или просто комунетата не разбират ни английски език, ни немски. Вземете една европейска здравна система и я преведете на български -холандска,германска,австрийска без значение и я внедрете алооооооо ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ИЗМИСЛЕНО ПО СВЕТА. Ама всичко каскети ви тегли към съветския модел да ви ееееееее а

Elf 26.04.2018 09:26:30

Zdravnata kasa ubiva balgarite.Ne rabotete s tezi izrodi.Badete lekari -ne mindili.


Всичко за коронавируса
Още новини
Под 1% е безработицата сред завършилите „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“
01.12.2023 16:17:38

Под 1% е безработицата сред завършилите „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“

Подобряване на реализацията на завършилите висши училища на пазара на труда, повишаване на дела н ...

И Гърция въвежда безплатна предекспозиционна профилактика на ХИВ инфекция
01.12.2023 15:25:26

И Гърция въвежда безплатна предекспозиционна профилактика на ХИВ инфекция

Лекарство за предекспозиционна профилкатика (PrEP) на ХИВ вече ще бъде достъпно и в Гърция при сп ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...