Понеделник, 20 Май 2024
24
февр
 

Във вестниците: Приоритетите на МЗ, отмяната на наредбата за удовлетвореността, лечението на Байрям

Петък, 24 Февруари 2017 | 15:08:25


Националният рамков договор и общественото здравеопазване – това са приоритетите на служебния здраве

Националният рамков договор и общественото здравеопазване – това са приоритетите на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев в краткото време, през което се очаква той да заема поста, става ясно от негово интервю в седмичника „Капитал“.

„На първо място трябва да променим наредбата, която касае пакета медицински услуги, и бих искал онова решение на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което касае „служебния“ рамков договор, да прерасне в истински национален рамков договор и да е предмет на договаряне, а не на едностранно администриране, както досега“, казва той. „Ние направихме няколко сериозни предложения, за да улесним процеса. Първото е отпадането на пръстовия автентификатор в извънболничния сектор. В рамките на преговорите, които официално стартираха в министерството, бяха напълно удовлетворени претенциите на лекарския съюз за увеличаване на финансирането на болничната помощ спрямо закона за бюджет 2016 с общо 188 млн. лв. Част от тези средства идват от резерва за 2017 г., като освен за болнична помощ увеличаване на средствата ще има в специализираната извънболнична и в денталната помощ. Това бяха първоначалните искания на БЛС. Третата предпоставка за НРД е механизмът да смекчим лимитите“, коментира министърът.

По думите му, в сферата на общественото здраве най-тежко стои проблемът с търговете за ваксини. „Вместо търгът да бъде обявен най-късно през октомври 2016 г., това се случва в последния ден на мандата - 26 януари 2017 г., като в тръжните условия отново са поставени изискванията, заради които фирмите не се явиха на търга през 2015 г. Има и още един неблагоприятен факт. Докато през миналата година министерството е платило за ваксини 49 млн. лв., през тази година министър Москов е планирал в бюджета само 24 млн. лв. за ваксини“, казва д-р Семерджиев.

Той се спира и на работата на лечебните заведения, като посочва, че дълговете на болниците са над 400 млн. лв. Предложението на предшественика му те да бъдат платени от държавата обаче министърът коментира така: „Това би било тотално неуважение към данъкоплатеца, към закона и е абсолютно неглижиране на здравия разум. Доброто управление няма алтернатива, а данъкоплатецът не е брашнен чувал. Държа да кажа, че който не се справя със задачите си, няма място в управлението. Всеки трябва да знае, че законите за държавния бюджет и за бюджета на НЗОК са закони, а не врата в полето.“

Няколко издания се спират на вестта за окончателната отмяна на наредбата за удовлетвореността на пациента. „Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно наредбата на здравното министерство за удовлетвореността на пациента, приета през декември 2015 г. Същото беше решението и на първата инстанция.

Основният мотив на съда е, че към наредбата липсва финансова обосновка от кое перо в бюджета на здравната каса ще се вземат средства за предвидените социологически проучвания“, четем в „Сега“.

„Наредбата предвиждаше близо 70 000 пациенти годишно да бъдат интервюирани по телефона, за да бъде измерена тяхната удовлетвореност от предоставените им медицински услуги, плащани от НЗОК. Идеята беше на по-късен етап от удовлетвореността да зависи и финансирането на лечебните заведения“, припомня вестникът.

Разбира се, ежедневниците отразяват и новините от вчерашния ден, свързани с лечението на 9-годишния Байрям. „Деветгодишният Байрям Али, чието заминаване за бъбречна трансплантация в Германия бе спряно от здравното министерство в последния момент под предлог, че може да се извърши и тук, все пак ще се лекува в чуждата клиника. След продължил повече от четири часа лекарски консилиум в болница "Лозенец" в четвъртък бабата и дядото на детето са били уведомени, че то ще бъде изпратено за операция в Германия, съобщи бТВ“, пише „Стандарт“.

„Първоначално от здравното министерство бяха категорични, че трансплантацията може да се извърши тук и българските специалисти имат необходимия опит, но статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантациите показва, че за пет години е извършена една-единствена бъбречна трансплантация на дете. Под обществения натиск министерството започна да отстъпва и прехвърли решението на медицински консилиум, който в крайна сметка реши, че детето трябва да се лекува в Германия. Междувременно обаче малкият Байрям изпусна насрочената му дата в германската клиника. Все още няма дата кога ще се случи това, но семейството е получило уверението, че пътуването ще е в най-кратки срокове, предвид тежкото състояние на детето“, допълва вестникът.

Уволнението на проф. Пилософ като шеф на ЦФЛД също е тема в днешния печат. „24 часа“ пише: „Проф. Владимир Пилософ е бил освободен от поста директор на Фонда за лечение на деца, съобщи bTV, като се позова на информация от здравното министерство.

По-късно обаче се оказа, че е имало обсъждане да бъде уволнен, но процедурата не е завършила. Причината е, че няма кандидат да поеме поста, а без председател работата на фонда ще блокира“, уточнява вестникът и допълва: „Самият Пилософ коментира, че никой не е разговарял с него.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cBrU


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...