Сряда, 30 Септември 2020
10
ян
5
 

Във вестниците: Проверки в болници, протест на болници, оставки в болница

Сряда, 10 Януари 2018 | 09:10:53
5

„Здравното министерство започва проверки в болници, за които има данни, че са наели фиктивно персонал, за да отговарят на изискванията на здравната каса за покриване на стандартите за сключване на договори. На места ще се наложи преструктуриране,

„Здравното министерство започва проверки в болници, за които има данни, че са наели фиктивно персонал, за да отговарят на изискванията на здравната каса за покриване на стандартите за сключване на договори. На места ще се наложи преструктуриране, но и МЗ ще помогне с малко средства, обяви здравният министър Кирил Ананиев в отговор на заплахите на общинските болници да излязат на протест заради тежкото си финансово състояние и на признанието на кмета на Белоградчик, че местната болница краде и лъже НЗОК”, пише днес „Сега”.

„В болницата в Белоградчик, която е пред фалит, работят лекари и медицински сестри с фиктивни трудови договори, които никога не са стъпвали там. „На практика тези лекари не са на работа, но поради изискването на медицинските стандарти за определен брой персонал за сключване на договор със здравната каса по клинични пътеки, в нашите болници фигурират десетки фалшиви документи и дипломи, за да се покрива пътеката. Те си дават дипломата и идват в края на месеца за заплата. Голяма част от тях не знаят и къде са болниците”, разказа кметът Борис Николов пред БНТ в понеделник.

„Действително, на много места, включително и в държавните болници, в които влязохме изненадващо на проверка, установихме, че персоналът, който трябва да бъде вътре като лекари, сестри и санитарки, не е на работното си място”, коментира вчера Ананиев”, допълва вестникът.

И още: „За да се решат част от проблемите на общинските болници, ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) ще преразгледа повечето медицински стандарти. Целта е да се отстранят „отживелиците” от тях и евентуално на лечебните заведения да не се налага да търсят кадри, каквито нямат. МЗ може да отпусне и 6 млн. лв. на общинските болници за издръжка на непривлекателни дейности или медицински услуги в отдалечени райони. Данните са, че 11 болници са пред фалит, а персоналът на места не е получавал заплати от месеци.

Държавата може да помогне, но само в контекста на оптимизиране и преструктуриране на общинското здравеопазване, смята Ананиев. Той пак напомни, че на места трябва да се закриват неефективни отделения или направо болници да стават диагностично-консултативни центрове с до 20 стационарни легла.”

Решението за протест на общинските болници отразява „Дума”. „На 15 януари общинските болници в страната излизат на символичен протест от 12 до 13 ч. Това съобщи за ДУМА д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението, чието ръководство вчера обсъди състоянието на болниците. Всяко лечебно заведение решава къде да протестира - пред болничната сграда или пред общината”, пише вестникът.

„Цялото здравеопазване в страната е пред срив, до седмица-две или най-много до месец, повечето общински болници са пред фалит, а причините са различни - в някои са финансови, в други - остър недостиг на персонал, коментира д-р Тотев. Той и колегите му са категорични, че няма кой да запълни вакуума, създаден от спирането на работата на общински болници, тъй като останалите лечебни заведения нямат капацитета да поемат потока от болни. Още повече, че вече и областни болници са пред фалит”, продължава ежедневникът и допълва: „30 млн. лв. да отпусне държавата за общинските болници в отдалечени и труднодостъпни райони, настояват от сдружението. В момента се дават годишно по 5 млн. лв. Като загинат общински болници, след това 300 млн. лв. да даде държавата, те няма как да се възродят, категоричен е д-р Тотев. Искането на сдружението към НЗОК е да бъде изплатена надлимитната дейност за последните 2 години. Това би покрило средно около 30% от от разходите на лечебните заведения, обясни д-р Тотев. Третото искане на общинските болници е да бъдат ревизирани цените на клиничните пътеки за масова патология, с които основно работят тези лечебни заведения”.

„Монитор” пък се спира на болницата в Ловеч, където ръководството подаде оставка. „Съветът на директорите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч е подал оставка, потвърди за БТА председателят му Даниела Коларова. Тя е депозирала молбата за напускане в Министерството на здравеопазването още в края на миналата година, а в понеделник това са направили и изпълнителният директор на болницата д-р Анка Георгиева и членът на съвета Теодора Пенкова”, четем във вестника.

„Мотивите на Коларова за оставката са липсата на приемственост в стратегията и подхода между предишния екип на МЗ и настоящия, и игнорирането й като специалист и експерт при вземането на решения след идването на новото ръководство на министерството. Коларова каза още, че ще настоява в най-кратки срокове да бъде свикано извънредно общо събрание на акционерите, за да бъде избран нов Съвет на директорите, а старият да бъде освободен от отговорност”, пише още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u@mQ

джекил и хайд 10.01.2018 23:18:24

И кои болници ще закрива и преструктурира сегашният министър - да не би същите тези, които години наред като баш надзорник на касата "поддържаше" по целесъобразност, но в разрез със стандарти и закони?!

Гост 10.01.2018 17:12:16

Положението в областните болници не е по-добро , но директорите мълчат защото се страхуват

Dr_Doolittle 10.01.2018 11:27:59

Айде на бас че кияците в МЗ и НЗОК ще си траят. ЗАЩОТО ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА СЕ КРЕПИ НА РАБОТА НА ЛЕКАРИТЕ НА 2-3 места, Някои са фиктивни ,други не. Комунетата от властта или трябва да си променят глупавите стандарти като занижат изискванията до нивото на финансирането което всъщност не са осигурили и продължават да не осигуряват или трябва да закриват структури , а населението ще счупи главата на тиквената шайка.

един 10.01.2018 09:43:30

Добро утро !!! Защо МЗ да прави проверки !? Нали има РЗИ и РЗОК , които това трябва да контролират . Като има болници с фиктивен щат директорите на РЗИ и РЗОК да бъдат наказани . Много е ясно , че като видите броя на специалистите в България и съберете броя на същите от щатните разписания на болниците ще видите , че царят е гол . В Трявна има отделение по ортопедия , което реботи само в събота и неделя и оперират болни от цялата страна . Идва професорът оперира , получава си възнаграждението и си заминава , а другите лекари от болницата консултират . През другото време отделението не работи . Това се знае много добре от РЗОК , но има чадър над тази болница ! Половината лекари се водят на цяла длъжност , а работят един , два пъти в седмицата . Не искаме да закриваме болници , не искаме да преструктурираме , не искаме реформи , защото сме избрали да оставим всичко да рухне . Има болници , които работят за да получават определени хора печалба , а лекарите големи заплати , има болници в които лекари и сестри работят денонощно с ниски възнаграждения , защото лекуват тежко болни пациенти . Кой му пука за това???

Гост 10.01.2018 20:25:39

"Има болници , които работят за да получават определени хора печалба , а лекарите големи заплати , има болници в които лекари и сестри работят денонощно с ниски възнаграждения , защото лекуват тежко болни пациенти . Кой му пука за това???" Първите са почти всички общински болници, а другите са областните болници. И РЗОК това го знае много добре, но те са "вързани" точно с тия, дето не работят.....и са с големите заплатииииииииии


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София
29.09.2020 19:46:08

Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София

Доц. Димитър Буланов и проф. Бойчо Ланджов са на балотаж за избор на декан на Медицинския факулте ...

Напусна ни врачанският хирург д-р Димо Николов
29.09.2020 17:29:29

Напусна ни врачанският хирург д-р Димо Николов

Врачанският хирург д-р Димо Николов е починал тази нощ, съобщава местното издание Modernavratza.c ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...