Четвъртък, 26 Ноември 2020
15
ян
1
 

Във вестниците: Състоянието на болниците, дело срещу болница, аптеки, грип

Понеделник, 15 Януари 2018 | 09:05:46
1

„7 болници в страната са натрупали дълг от 165 милиона лева. Общата картина е на много ниско равнище заради неправилно управление, липса на контрол, липса на ангажимент на мениджмънта, липса на отговорност за неправилно взети решения, неадекватно

„7 болници в страната са натрупали дълг от 165 милиона лева. Общата картина е на много ниско равнище заради неправилно управление, липса на контрол, липса на ангажимент на мениджмънта, липса на отговорност за неправилно взети решения, неадекватно използване собствеността на болниците”. Тези думи на здравния министър Кирил Ананиев цитира днес „Стандарт”.

„Системата има много проблеми, има доклад за състоянието на всяка една от държавните болници, не ме е страх да го направя обществено достояние. В повечето от тях, поради неправилно управление и липса на контрол, има финансови нарушения. Тези хора, които са допуснали накърняване на държавния интерес, ще получат своето наказание”, категоричен бе здравният министър. Той обяви, че болницата в Ловеч, която беше пред фалит, ще започне да се самоиздържа и да функционира нормално до 6 месеца. „Подготвен е график на изплащане с кредиторите, с 5-годишен план. 30% е съкращението на персонала, 38% на болничните легла”, поясни Ананиев. Според него системата се нуждае от преструктуриране”, четем още във вестника.

„Наблюдава се лоша координация между регионалните звена, има дефицит на лекари и сестри, едни и същи работят в държавни и частни болници. Има конкретен план за преструктуриране на всяка една болница”, казва още министърът, цитиран от изданието.

„Сега” съобщава за още една пострадала от асансьора в „Майчин дом” преди години, осъдила лечебното заведение за обезщетение. „Съдия Калина Атанасова от Софийския градски съд е определила 130 хил. лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски, става ясно от електронното деловодство. Решението не е окончателно”, информира публикацията.

„Обезщетението е присъдено на жена, която по време на инцидента през март 2010 г. е била бременна в края на осмия месец с близнаци, чакани 7 години. При пропадането на асансьора тя си счупила крака и се наложило да бъде оперирана три пъти, както и да прекара месеци наред в инвалидна количка. Близнаците се родили преждевременно 5 дни след инцидента, пише в исковата й молба. При инцидента пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност”, четем още в ежедневника.

„Това дело е едно от четирите, заведени срещу болницата през 2015 г., преди да изтече давността за искове. Две още са в Софийския градски съд. Едното е спряно заради висящото наказателно дело, но в момента спирането се обжалва. Третото приключи на първа инстанция през май м.г., като болницата беше осъдена да плати 50 хил. лв. и сега обжалва. По гражданските дела, заведени през 2010 г. и 2011 г., три от пострадалите успяха да осъдят окончателно родилния дом за 59 хил. лв., 70 хил. лв. и 75 хил. лв.”, припомня материалът.

„Телеграф” се спира на броя на аптеките и фармацевтите у нас. „Една аптека в България обслужва средно около 1800 българи. Това сочат данните на Българския фармацевтичен съюз. У нас има 6104 регистрирани магистър-фармацевти, което прави 84 на 100 000 жители, сочи статистиката на Евростат за 2016 г. Този показател ни нарежда на 14-а позиция в европейската класация по брой фармацевти на 100 000 души население. Според данните на фармацевтичния съюз у нас има 3996 аптеки, а един магистър-фармацевт пък обслужва 1182-ма българи. Фармацевтите в ЕС, които съхраняват, комбинират, разпределят и продават лекарства, са над 430 хиляди, отчита Евростат. Те могат също така да дават съвети относно правилното използване и неблагоприятните ефекти на лекарствата. Според европейската статистика една аптека в ЕС обслужва средно около 4500 души, а около 109 фармацевти се падат средно на 100 000 души в рамките на ЕС”, отчита вестникът.

Ежедневниците отбелязват и новините около грипната обстановка. „Грипна епидемия предстои да бъде обявена в София до една две седмици. Това съобщи националният консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Заболелите от грип към момента, само за последната седмица, са към 48 000 души в страната, поясни той”, четем в „Монитор”.

„Решението за обявяване на епидемични мерки в дадена област е по предложение на локалната Районната здравна инспекция и се взима от местната управа. Фактически за епидемичната обстановка в страната можем да кажем, че някои от областите имат една значително повишена заболеваемост. Това са Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен”, каза още проф. Кантарджиев и допълни, че за последните пет дни са доказани 5 случая на пандемичен грип, популярен повече като свински”, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gsJQ

Гост 15.01.2018 09:36:21

Болница поддържа 40 % неизползваеми легла и 30 % повече персонал - основно немедицински - и после здравеопазването било недофинансирано . Я се замислете малко , че тая болница прави двойни разходи отделно от другите форми на източване . Това значи че лекарските заплати при едно добро управление щяха да са Х 2 и нагоре . Не е достатъчно , но удвояването на заплатата е първата малка крачка , която си зависи от вас самите - после искайте повече .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Акад. Стоянов: В лечебните заведения трябва да се въведе психологически одит
25.11.2020 18:00:12 Невена Попова

Акад. Стоянов: В лечебните заведения трябва да се въведе психологически одит

Д-р Дроздстой Стоянов е завършил медицина в МУ-София, специализирал е в Университета в Питсбъ ...

Почина д-р Йосиф Изамски
25.11.2020 17:42:31

Почина д-р Йосиф Изамски

Д-р Йосиф Изамски от град Раковски е поредният медик, починал от COVID-19, съобщиха местни медии. ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...