Понеделник, 12 Април 2021
29
авг
10
 

Във вестниците: Храната в болниците, село без джипи, достъп до здравните досиета

Вторник, 29 Август 2017 | 09:58:36
10

„В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век. Болните на практика са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра”, пише днес &bdquo

„В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век. Болните на практика са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра”, пише днес „Монитор”, като се позовава на своя проверка.

„Диабетици и сърдечно болни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа "кучешка радост". Гарнитурата е боб или ориз”, съобщава вестникът.

„Филия бял хляб, парченце сирене и оскъдно количество маргарин пък е традиционната закуска в повечето общински болници”, допълва изданието и продължава: „Независимо че има редица европейски препоръки, засягащи лечебното хранене в болниците, у нас няма наредба за това или друго разпореждане. Единственият документ в тази област е рецептурник от 1970 година, направен по съветско виждане, което не отговаря на съвременните изисквания за пълноценно хранене. Така коментира проблема пред "Монитор" националният консултант по хранене и диететика проф. Светла Петрова.”

И още: „Като огромен проблем проф. Петрова посочи и липсата на звена в болниците, които да проследяват и осигуряват условия за хранителния статус на болните при хоспитализацията им, доколко той е променен в резултат на основното или на съпътстващите заболявания и какво следва да се направи, за се подпомогне лечебния процес чрез храната.”

„Труд” разказва как село си търси общопрактикуващ лекар. „Шуменското село Пет могили усилено си търси личен лекар и предлага перфектни условия дори за специалист със семейство. И двата етажа на Здравната служба са ремонтирани, на втория има истински тристаен апартамент дори с тераса, обяснява кметът на населеното място Мехмед Мехмедали”, четем във вестника.

„Още от пролетта пациентите от Пет могили и съседните села Красен дол, Каравелово и Ружица са без личен лекар. Иначе 1200 души са разчитали дълги години на индиеца д-р Каджа Дудекула. Сега той работи в Шумен и специализира кардиология. По неволя част от жителите на четирите села, особено хронично болните, вече са се записали при други джипита в отдалечени места. Появи ли се кандидат за практиката обаче, здравно осигурените ще се запишат при новия доктор, обяснява селският първенец”, пише още изданието.

Ежедневниците се спират и на съобщението от касата за даване на код за достъп до медицинското досие на всеки здравноосигурен, който посети РЗОК, независимо по каква причина е отишъл. „След като вече 4 години гражданите не демонстрират никакъв интерес към възможността да получат достъп до здравните си досиета, здравната каса най-накрая реши да улесни достъпа до кодовете за тях. От вчера "всеки гражданин, който посети районната здравноосигурителна каса по какъвто и да е повод - заверка на рецептурни книжки, подаване на документи или получаване на протоколи за скъпоструващи лекарствени продукти, заплащани от касата и др., ще има възможността да получи безплатно и своя Уникален код за достъп до електронното си медицинско досие", съобщиха от НЗОК. Служителите в районните офиси сами ще предлагат на хората, отишли по някакъв повод до РЗОК, кодовете за достъп, уточниха от касата”, пише „Сега”.

„С уникалния си код за достъп всеки гражданин може да влезе през сайта на здравната каса http://www.nhif.bg в досието си, в което са описани всички дейности, които НЗОК е платила за него - прегледи, лекарства, хоспитализации. Идеята е, ако човек открие, че за него е отчетено и платено лечение, което той не е получил, да може да сигнализира касата”, допълва публикацията.

„И досега кодът за достъп се предоставяше само лично от районната здравна каса, но хората трябваше да отидат и изрично да си го поискат. Затова и от 2013 г., когато за пръв път беше даден достъп на пациентите до здравните им досиета, до пролетта на тази година издадените кодове за достъп бяха едва 36 000. Сега доста повече хора ще получат кодовете си, тъй като през районните каси рано или късно минават всички хронично болни пациенти, които получават лекарства по линия на НЗОК”, коментира изданието, като отбелязва, че досиетата на пациентите би трябвало да послужат и като база за разработване на електронните здравни карти, направления и рецепти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dAVL

СУДЖУЦИТЕ - II еп. 03.09.2017 14:36:21

„Моят баща стоеше на този стол. Лазар стреляше от пейката в седнало положение нагоре. Ударната рана на баща ми е от ляво. Под мишницата е улучен, тъй като той обичаше да стои със скръстени ръце. Детето си играеше. Пистолетът до последно беше у Лазар Влайков. И последният изстрел пак е бил от него. Баща ми направи две крачки и се строполяса. Държеше се и викаше към Лазар: "Защо го направи? Защо ме рани?”, разказа за „Събуди се” Деница Тонкева. "Семейството на жертвата твърди, че веднага след тежкия инцидент, вместо да се обади на телефон 112, Лазар Влайков е търсил съдействие от районния прокурор на Пазарджик, с когото били в близки приятелски отношения."

az 29.08.2017 11:30:44

Болните са отишли там да се лекуват, не да се угояват! А в КП не е залегнала храната,както и трудът на лекари,сестри и санитари!

Гост 29.08.2017 11:46:35

приготвянето на диети се води скъпо , а пише че им се дават 1 , 2 и 3 то все диетични ---------- 1 лъжица маргарин , 2 . бучка деликатесен продукт , 3 филийка "диетичен" бог знае какъв хляб - цена на обяда 30 ст . Изхранване ток и вода на пациент 3лв на ден общо .

Гост 29.08.2017 10:49:08

Редно е в ценообразуването на КП да няма храна - масово хората се самоизхранват . Още една врата за източване на болниците .

Гост 29.08.2017 10:57:23

значи , ако в мед. досие пише ,че са те хранили на шведска маса , а ти си ручал ябълки - ходи се оплаквай

Гост 29.08.2017 10:14:52

Ай стига с този укд от 2013. Нищо няма ново. Само хората на Глинка дето предложиха това да излезе като новост направиха Плочев за смях на втората седмица.....

Гост 29.08.2017 16:17:50

На крива ракета космоса и е крив. На коневръза на Пешка все Глинка им виновен

Гост 29.08.2017 14:43:12

Много здраво го подхлъзнаха този човек, сложиха го на ските още от първите дни. Но човек за това има глава на раменете, не само да носи фуражка и да козирува !

Тц 29.08.2017 12:25:32

Това не са хората на Глинка, а от бацилите на Пешко. Те са го предложили и натиснали чрез министъра на здравеопазването, който с Плочев не е в чудесни отношения

Гост 29.08.2017 14:33:49

Глупости, че нали министърът си избра и предложи Плочев.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Избраха представител на държавата в борда на МБАЛ-Хасково
12.04.2021 15:28:23

Избраха представител на държавата в борда на МБАЛ-Хасково

Милена Лазова е избрана за представител на държавата в Съвета на директорите на МБАЛ-Хасково. Тов ...

ЕК предлага освобождаване от ДДС на тестове, антибиотици, маски и други заради пандемията
12.04.2021 14:44:53

ЕК предлага освобождаване от ДДС на тестове, антибиотици, маски и други заради пандемията

Европейската комисия предложи да се освободят от ДДС стоки и услуги, които ЕК, органите и агенции ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...