Вторник, 20 Април 2021
01
юни
1
 

Във вестниците: Цени за лечение по морето, МС, болести от тютюнопушене

Четвъртък, 01 Юни 2017 | 10:04:24
1

Със затоплянето на времето „Телеграф” подхваща любимата си лятна тема – цените за здравни услуги по Черноморието ни. „Към 200 лв. трябва да си приготвят туристите, ако им се наложи да ползват линейка от черноморските ни курорти

Със затоплянето на времето „Телеграф” подхваща любимата си лятна тема – цените за здравни услуги по Черноморието ни. „Към 200 лв. трябва да си приготвят туристите, ако им се наложи да ползват линейка от черноморските ни курорти до големите болници в Бургас и Варна. Прегледът при лекар пък върви между 40 и 50 евро за чужденците и също толкова, но в левове, за българите, показа проверка на „Телеграф”.

Лекари от близо и далеч вече са окупирали Слънчев бряг. Макар че туристите всеоще се броят на пръсти, всички болници, поликлиники и кабинети работят на пълни обороти. В момента в курорта има поне десетина поликлиники и десетки частни кабинети. Много от лекарите са наели стаи по големите хотели за удобство на туристите”, пише изданието, като уточнява, че срещу сумата за преглед пациентът получава шанс да сподели болежките си, да бъде прегледан и да получи рецепта.

„Ако обаче се налага лечение, допълнителни изследвания или консултация със специалист, то се плаща допълнително за всяко поотделно. Вземане на кръв и урина струва между 20 и 40 лева в зависимост какви точно показатели се изследват. Приблизително толкова се плаща и за гърлен секрет. Поставянето на инжекция е 5 лв. за българи и 10 лв. за чужденци. Същите са цените и за измерване на кръвно налягане. Ако се наложи поставяне на система и вливане, цената е 70 лв. за чужди граждани и 35 лв. за българи. Тези суми се начисляват допълнително към таксата за първичен преглед от 50 евро”, обяснява публикацията. От нея научаваме още, че ако случаят е спешен, линейката струва 200 лв.

Изданията се спират на някои от здравните акценти през вчерашния ден. „24 часа” пише за детската линейка, получена от „Пирогов” като дарение. „Благодарение на усилията на сдружение "Кауза" "Пирогов" вече разполага с първата в България детска и неонатологична линейка с транспортен кувьоз. Представители на института за спешна помощ получиха дарението, което е резултатът от кампанията "Да оставим следи IV".

Тя продължи в периода 2015-2016 г., като за закупуването на линейката бяха събрани нужните над 150 хиляди лева. През декември миналата година бе проведен благотворителен търг. 39 фотографии на известни личности, дело на Велислава Каймаканова-Ножарова, бяха купени за общо 80 хил. лева” четем във вестника, който уточнява, че линейката за новородени и деца е снабдена със супермодерно оборудване.

„Труд” се спира на множествената склероза. „Всяка година се откриват между 80 до 100 нови случая на множествена склероза (МС) у нас. Според статистиката пациентите с това заболяване са между 3600 и 5000 души, като в страната ни има сравнително високо ниво на заболеваемост по този показател”, пише изданието.

„Хората, страдащи от МС, се чувстват неразбрани и изолирани и затова лечението им трябва е съвместно с психологическа подкрепа, обясняват невролозите. Тя е толкова важна, колкото и рехабилитацията, тъй като 7 пъти повече са реализираните самоубийства при болните от МС в сравнение с общата популация”, допълва матриалът.

В „Стандарт” пък откриваме информация, посветена на проблемите с тютюнопушенето. „Около 3500 българи са починали от рак на белите дробове, причинен от употреба на тютюневи изделия. Това сочат данни от анализ на Евростат за смъртността в ЕС през 2014, причинена от злоупотребата с цигари. Данните бяха предоставени по повод вчерашния Световен ден без тютюн.

Българските мъже, починали от рак на белите дробове вследствие злоупотреба с цигари, са четири пъти повече от жените: съответно около 2800 смъртни случая при силния пол, при около 700 - при дамите. Общо през 2014 г. смъртните случаи у нас са били над 108 000, като раковите новообразувания /над 18 хиляди случая/ са втора причина за смъртност след сърдечно съдовите заболявания /над 72 хиляди смъртни случая/. Тенденцията се потвърждава и през 2015 г. - при 110 000 смъртни случая - около 3800 са причинени от заболявания на дихателната система, като отново основна причина се явява ракът на белите дробове, причинен от злоупотребата с цигари. Ракът на белия дроб е убил близо 272 000 жители на ЕС през 2014 г. С други думи, ракът на белите дробове е основният тип фатален рак в ЕС, който представлява 21 процента от всички смъртни случаи, свързани с рака”, пише вестникът.

И още: „Мъжете/185 000 смъртни случая поради рак на белия дроб/ са по-засегнати от жените /87 000/, отчита Евростат. При всички държави членки на ЕС делът на рака на белия дроб сред всички фатални ракови заболявания е най-висок в Унгария /27 на сто/, следвана от Белгия, Дания, Гърция, Холандия и Полша / всичките 24 на сто/. В противоположния край на скалата най-ниски са показателите за Португалия /15 на сто/ , Латвия, Словакия и Швеция /всичките по 16 на сто/, Литва /17 на сто/, Финландия /18 на сто/, България /19 на сто/ и др. От 4,9 милиона смъртни случая, докладвани в Европейския съюз през 2014 г., една четвърт /1,3 милиона/се дължат на различни форми на рак. Кампанията на СЗО за вчерашния Световен ден без тютюнев дим бе под мотото: "Тютюнът - заплаха за развитието”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q1p8

Гост 01.06.2017 19:29:11

Свинският „Телеграф” иначе се беше загрижил за заминаващите си оттук лекари.... КОЙчовци много ще има да се питат КОЙ ще ги преглежда след няколко години


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕMA: Има връзка между ваксината на Janssen и тромбозите, но случаите са много редки
20.04.2021 17:35:50

ЕMA: Има връзка между ваксината на Janssen и тромбозите, но случаите са много редки

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че има връзка между необичайните тромбози и вакс ...

Хоспитализации и заболеваемост: COVID вълната отминава
20.04.2021 17:09:01

Хоспитализации и заболеваемост: COVID вълната отминава

COVID вълната, заляла страната, постепенно отминава. Това показват както ежедневните данни на Нац ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...