!
Понеделник, 20 Май 2024
12
апр
3
 

Въпреки малкото пациенти в Северозапада, лекарите са труднодостъпни

Едва около 45-50% от хората в областите Видин и Монтана казват, че са в добро здравословно състояние

Сряда, 12 Април 2023 | 14:26:48
3

Здравното състояние на населението се оценява по различни начини, като един от тях е собствената оценка – поради това в преброяването на населението от 2021 година присъства информация за три показателя – самооценка за здравето, ограничения

Здравното състояние на населението се оценява по различни начини, като един от тях е собствената оценка – поради това в преброяването на населението от 2021 година присъства информация за три показателя – самооценка за здравето, ограничения при ежедневни дейности и степен на увреждания. Най-ниските стойности от общите показатели за страната са отчетени в  Северозападна България, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

„В Северозапада, за съжаление, показателите са доста по-ниски и по отношение на самооценката на собственото здраве, и по отношение на  показателя, свързан с ограничение при ежедневни дейности. Около 45-50 процента от хората в област Видин и област Монтана казват, че са в добро здравословно състояние, докато средно за страната този процент е малко над 60, доста по-голям е процентът на хората, които казват, че са в лошо състояние - те са около 10%. Димово е едно изключение. Там хората се чувстват много добре... По отношение на ТЕЛК също е интересно, тъй като в Северозападните общини наблюдаваме струпване на хора с увреждания. Нашето обяснение е, че това е естественият процес на факта, че тези области са сравнително застарели, има доста възрастно население и е много вероятно част от хората, поради напредналата възраст да имат увреждания“, коментира пред БНР Петя Георгиева от ИПИ.

По отношение на здравната осигуреност според данните на статистиката за северозападната част на страната няма сериозни липси.

„Има толкова многопрофилни болници, колкото в останалите части на страната. Тук проблемът е по-различен с достъпа до здравни грижи. Поради по-сериозното обезлюдяване, това, че имаме по-малко население на един лекар, не означава, че този лекар е лесно достъпен. В голяма част от малките населени места много често се случва да няма лекар, който да ходи редовно. Никой не иска да поема практика на общопрактикуващ лекар, който, да кажем, се пенсионира или се премести някъде. Достъпът до специалисти също е доста ограничен, поради факта, че е много трудно да стигнеш до лечебно заведение, което има определен специалист, който ти трябва. Това оказва лошо влияние върху качеството на живот на хората в тези общини“, изтъкна Георгиева.

Ограничението в ежедневни дейности поради здравословен проблем дава информация доколко лошото здраве пречи на начина на живот, работа и участие в обществения живот. Според данните от последното преброяване, над 80% от лицата не са били ограничени при извършване на обичайни дейности през последните 6 месеца, силно ограничени са били 2,6%, а не толкова силно - 6,5%. Лицата със силни ограничения са малко над 153 хиляди и вероятно именно те се нуждаят от сериозна подкрепа от страна на държавата и специфични грижи (здравни, социални и други). Възрастта влияе върху усещането за наличие на ограничения. Регионалният преглед на разпределението на хората с ограничения показва отново, че най-голям е делът им в Северна България (Силистра, Шумен, Видин и Монтана) - над 12%.

Жители на погранични села от община Белоградчик споделят, че нямат автобуси, останали са малко жители, а достъпът до здравни грижи е труден - няма лекар, няма и аптека. Само двама са личните лекари за жителите на общината. Две са и аптеките - една общинска и една частна. От събота следобед до понеделник обаче не работят. Хората, които разчитат на помощ от лични асистенти и домашни помощници в община Белоградчик, са много.

В село Сливовик, община Медковец, здравеопазването също не е достъпно.

По-добър достъп до здравни грижи имат хората от видинското село Антимово, което е близо до града. Преди 6-7 години в селото е ремонтирано едно помещение за личния лекар, който има пациенти от Антимово. 

„Използва се. Лекарката идва всеки ден, от 12.30 до 13 часа. Който има нужда идва - кой за лекарства, кой за инжекции... Имаме зъболекар, сградата е между двете села (Антимово и Кутово). Също направи ремонт общината“, разказва Северин Петров, кмет на Антимово.

Хората в Антимово могат да избират личния си лекар - дали да се доверят на пътуващия, който минава и преглежда на място, или да си изберат личен лекар от Видин. Оказа се, че една част от възрастното население се определят като здрави и не ходят на лекар.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UJuY

Гост 12.04.2023 20:20:15

Много вярно е казано в коментарите.

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 12.04.2023 16:38:22

Пак си бийте лекарите и сестрите, и ще има да чакате да дойдат! Гласувайте пак за комунисти и нацисти, и ще чакате да имате Лекари!

ИПИ ОППА-УХА-ИХИ Институт 12.04.2023 14:39:02

Колкото плащате на лекарите ,толкова и ще имате достъп - не ви ли е ясно уравнението?!? Ако не плащахте и на плочкаджиите нали се досещате колко ще имате плочкаджии наблизо - 0 (НУЛА) А не е нужно да се казва ,е нещата ще ви се влошават още повече ,а не се очаква да си вземете поуки ПАК. "Може да го няма ,ама да е безплатно , отколкото да го има, ама да плащаме" - пролетариата сам ще си го вкара (трудния живот) с тези нагласи....


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...