Събота, 19 Октомври 2019
02
ян
5
 

Председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков:

Вярвам, че младите ще намерят решение на всички проблеми в здравеопазването

Сряда, 02 Януари 2019 | 16:47:55 Надежда Ненова
5

Г-н Марков, какви са очакванията ви за 2019 г.? Очакванията ми през тази година са, че има надежда да станем по-добри и в здравеопазването, че ще получим по-добро здравеопазване, и работим това да стане. Нямаме гаранции, че тов

Г-н Марков, какви са очакванията ви за 2019 г.?

Очакванията ми през тази година са, че има надежда да станем по-добри и в здравеопазването, че ще получим по-добро здравеопазване, и работим това да стане. Нямаме гаранции, че това ще се случи, но всички работим с цялата си енергия да подобрим системата, за да можем и да я потребяваме, защото рано или късно всички я ползваме. Така че не се отказваме и не мислим, че трябва да сме песимисти. Напротив – моето верую е свързано с младите хора, които са и по-умни и по-работливи, и вярвам в това, че всяко време си има своите трудности и предизвикателства, но винаги се намира начин да се решат проблемите. Въпросът е дали това ще стане в нашето време, но работейки всички за това, вярвам, че ще успеем.

Достатъчни ли са 500-те милиона повече в бюджета за здравеопазване, предвидени за тази година?

Категорично не. Увеличи се минималната работна заплата, електроенергията, газта, храните. Т.е. ръстът на цените, който е нормален и се случва в цял свят, намалява възможностите за чиста медицина. В здравеопазването около 33-35% от дейностите са само медицина. Останалото е логистика, хранене, услуги, транспорт, гориво, електроенергия и т.н. Когато се увеличават разходите за тях, при положение, че цените за клиничните пътеки не се увеличават, това може да означава, че намаляваме дела на медицината в здравеопазването. За да се увеличат парите в системата, които се ползват за медицина, трябва да влезе застраховането и да се промени финансовия модел, което очакваме да се случи. Без промяна на финансовия модел нямаме надежда, че ще се случи по-добра медицина.

Смятате ли, че скоро ще се стигне до консенсус за здравноосигурителния модел?

Ще работя с цялата си енергия това да се случи, както съм го правил и досега като председател на Българска болнична асоциация, като управител на лечебно заведение, като гражданин. Мисля, че обществото достатъчно ясно разбира, че без промяна на финансовия модел няма шанс да подобрим здравеопазването. Нямаме ли застраховане, нямаме и профилактика. Виждате, че лозунгите „дайте да правим профилактика“ или „дайте да пратим лекарите в малките градове и селища“, не водят до нищо. Финансовите условия решават тези проблеми, а администрирането води до обезлюдяване и лишаване от специалисти на места, където има нужда от тях.

Специалистите, а и въобще лекарите обаче намаляват застрашително…

Това е мит. Лекарите, като брой отнесен към броя население в България, въобще не са по-малко и не намаляват. Проблемът обаче е с изтичането на знаещите и можещите лекари. Това се случва, защото продължаваме да имаме заети длъжности в държавната система от хора, които са в пенсионна възраст от години и не освобождават място на младите. Това, което предприе правителството преди няколко месеца – хората в пенсионна възраст да бъдат освободени от държавните служби, е изключително правилно. Това обаче трябва да продължи във всички останали сфери. Мога да дам много примери на млади лекари, които са изключително успешни на запад и които казват – какво да правя в България, като нямам условия за развитие. Имаме много български лекари, успели навън, за които не е направено необходимото да бъдат задържани в България.

Ако на възрастните лекари, които макар че са в пенсионна възраст заемат щатни длъжности, им се предложи да останат като консултанти или преподаватели, няма ли ситуацията да се промени?

По закон тези, които са навършили пенсионна възраст за трудова дейност, няма проблем да останат в университетите да преподават. В университетското образование възрастта за пенсиониране е по-висока. Освен това в момента системата е икономически отворена, могат да имат и частни кабинети и да участват във всякакви организации за предаване на опит. Но в момента е по-удобно да заемаш държавна длъжност и да казваш, че е защото няма кой да работи. А кой да създава новите кадри, ако не те самите? Ако не са го направили още, няма смисъл, защото няма за кога да ги правят. Големият ни проблем е, че законът не се спазва. Не искаме да се лишим от опита на по-възрастните, но те не трябва да спират новото.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
$DwJ

Гост 03.01.2019 12:36:29

Е та държавните ли кияци правят здравеопазването бе чичка ? Сменете си чантаджиите в РЗИ и МЗ с млади чиновляци и какво от това. Никой от тях не работи пряко с пациенти за да има някакво подобрение в здравеопазването .И ходиш по глупавите констатации на управляващите. Алоооо тук лекарите наистина намаляват , нима вярвате на глупаците от МЗ , които 'броят' лекарите на 38 000 души . НЯМА ТАКАВА БРОЙКА< НЯМА ТАКИВА ЛЕКАРИ. И СЗО лъжат, но скоро лъжите ще блеснат

Гост 03.01.2019 00:51:07

Великият ум на снабдителя на Чирков с диплома на масажист

Първи сме по професори, 02.01.2019 21:44:20

академици и чл. кореспонденти, защо се оплаквате - няма страшно, в тях и в децата, и внуците им е нашето бъдеще. Благодарим на Партията!

Гост 02.01.2019 17:31:53

Този май изобщо не е в час! Явно скоро не се е интересувал какво се случва в провинцията, а и в някои областни градове. Като казвам скоро имам предвид последните 20 години. Лекарите остро не достигат и затова лечебните заведения са принудени да назначават пенсионери, но и те вече са на изчерпване. Въпросният председател на асоциация да вземе да се запознае с фактите преди да коментира публично, защото се излага...

Гост 02.01.2019 18:43:52

Това, което казваш, не е в противоречие с това, което казва Марков.


Още новини
Резултатите от ендоваскуларното лечение в България вече са признати в много държави
18.10.2019 17:20:54 Надежда Ненова

Резултатите от ендоваскуларното лечение в България вече са признати в много държави

Доц. д-р Васил Каракостов е началник на Университетската Клиника по неврохирургия при УМБАЛ & ...

Удължиха с година срока по проекта ПУЛСС
18.10.2019 16:45:48

Удължиха с година срока по проекта ПУЛСС

Крайният срок по изпълнението на проекта „Подобряване на условията за лечение на спешните с ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...