!
Четвъртък, 28 Март 2024
26
юли
24
 

В Англия насрочиха преглед на българка за след 51 седмици, в „Пирогов“ я оперираха след броени дни

Казали й: „Ще свикнете да живеете с болката”

Петък, 26 Юли 2019 | 11:14:07
24

Неврохирургът от „Пирогов” доц. Венелин Герганов  спаси жена с мозъчен тумор след 3-часова операция, съобщиха от лечебното заведение.  Пациентката е българка, която от 21 декември 1987 г. е омъжена за англичанин и двамата живеят в

Неврохирургът от „Пирогов” доц. Венелин Герганов  спаси жена с мозъчен тумор след 3-часова операция, съобщиха от лечебното заведение.  Пациентката е българка, която от 21 декември 1987 г. е омъжена за англичанин и двамата живеят в там.

69-годишната жената получава неописуемо силно главоболие и посещава лекаря си във Великобритания. Препоръчват й да пие болкоуспокояващо защото има мигрена и жената се прибира вкъщи. Главоболието не преминава. Правят й скенер и той показва, че дамата е  с “парасагитален менингиом”, който принадлежи към доброкачествените новообразувания. Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, заради което засяга двигателните й функции и води до частична парализира. Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено магнитен резонанс) през месец май, но все още чака той да бъде разчетен. За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението й пък получава час за след 51 седмици, съобщават още от „Пирогов“.

 Отказвайки  да губи така ценното време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов я оперира в „Пирогов”. Прецизната интервенция продължава 3 часа. По време на тях доц. Герганов и екипът му отстраняват  менингиома и спасяват пациентката. „Деликатното при операцията  бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури.”, сподели световнопризнатият неврохирург доц. Герганов.

„В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да Ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – Суперлатив към здравната система тук”, казва пациентката.

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което даде възможност да се лекува по здравна каса и наложи да заплати само консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни те ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното й възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието й, допълват още от болницата.  



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Zb$y

... 30.08.2019 00:29:51

Явно не само не си наясно какво е здравеопазването извън България но и доста други базисни познания ти липсват

Гост 31.07.2019 21:24:45

да се премине към холандския модел или нещо, което да е близо до него, съобразно българските условия. Той е с много широко представяне на частната собственост, там почти всички болници са частни.

Другата гледна точка 27.07.2019 21:08:11

Жалкариии 27.07.2019 02:12:21 Боклукът си точно ти, другарю кафяво-червен помияр! FUCK YOU ! Дано опреш скоро до услугите на Лекарите в "Пирогов" - бъди сигурен, че тези великолепни професионалисти ще спасят и твоя жалък задник (макар че не го заслужаваш...)!

Жалкариии 27.07.2019 02:12:21

Айде да не си правим псевдо авто реклама на олигофренските болници, особено на пирогофф където оставиха сумати и народ да измре от простотията българска. Ако не си нагъл мангал или мангалка с 5 мангалчета лайненца или резак турчеляк направо можеш да си поръчаш ковчега и дизайна на некролога. Не ми се правете на патриоти и родолюбци. Всички сте 1 дол гадни мазни и изгнили дренки. Да не ти се налага да стигаш до болници тука...

Гост 27.07.2019 03:16:00

Боклук си ти, боклук. Затова ще ти се случват огледални боклучави неща навсякъде, не само в болниците.

Станимир Янакиев 26.07.2019 20:57:50

На това в Западна Европа се казва липса на капацитет (персонал спрямо брой пациенти и количество работа). Проблемът се решава като пациентът или чака реда си в общественото здравеопазване, което приоритира спрямо останалата спешност, или се обръща към частното. Финансовият ресурс в здравеопазването (или липсата му) е това, което е определящото. Решава се или като се се алокиират още средства от бюджета, (които ги няма) или като заплатите на работещите в тази сфера получават такива като в България и с другия ресурс се назначават още лекари и сестри. Познайте как лекари и сестри остават да работят на острова за български заплати. Това е на кратко сметката.

Шайвайн 26.07.2019 17:59:41

Аз също имам двойно гражданство. Плащам си здравните във Великобритания self employed също и в България. Това че си е платила в България жената не е проблем защото след месец сумата се възстановя от България като имаш доказателства за това че плащаш и в Британия. И така на на края на всяка година ти ги връщат. Госпожата е на 69 години тя е пенсионирана и е на държавана издръжка в Англия . Тук става въпрос за друго госпожа! В Англия чакаш за един преглед от специалист от 3 до 11 месеца а до тогава ще си гушнал букета . А в България нещата стават по бързо защо го ти дават направлението в ръката и ти си избираш къде и при кого да ходиш на преглед или в болница. А там по електронен път където те насочат и чакаш. Ето така аз щях да умра 3 пъти Благодарение на българските здравни закони аз все още съм жива. А вие вместо да пишете похвали че са спасили жената тръгпала сте пишете глупости . Стига с вашите разсъждения и с тоя негативизъм лошотията ви и злобата ви няма край.

Катя Хаджиева 26.07.2019 19:08:14

Извинявам се,че ще ви противореча г-жо.Но системата не работи така за живеещите в тази страна,освен за малцинствата.

Гост 26.07.2019 18:04:08

Много добре и го казахте, браво!

Кати 26.07.2019 16:26:13

Според европейското законодателство, тази жена има право да се осигурява здравно само в една държава или в Великобритания или в България, тя си избира коя. Според това или не е била здравно осигурена във Великобритания или тук са я изнудили бързо да си въстанови здравноосигурителните права и са я оперирали. В този случай... аз дето си плащам 29 години здравното осигуряване и не по 20-30 лв., а по 100, получавам същото здравно обслужване, като човек дошъл от някъде или неплащал здравни осигуравки и платил си ги преди операцията. Ако жената беше оперирана тук и не беше здравно осигурена, Британската здравна система трябваше да и възстанови парите по фактура, интересно защо не са избрали този вариант. За останалото- България е най-ларж държавата- достъп до професор и доцент имаш без проблем като си платиш прегледа и избор на екип..., всеки ще те оперира, дори и когато операцията не е необходима, можеш сам да си назначиш каквито искаш изследвания и да си ходиш където искаш да ти ги разчитат. Влизайки в аптека-можеш да си купиш всичко, което се продава с бяла рецепта, но това дори не е нужно, защото цените са толкова високи, че една екскурция до Турция и Гърция ти излиза направо без пари, ако си купиш скъпоструващи лекарства... АА, да понякога е по-изготно да ги купиш от там, отколкото със здравна книжка от тук. Иначе браво на Доцента, че е успял да приключи операцията успешно и е върнал качеството на живот на жената, имаме лекари, които са готови да дата всичко от себе си.

Аз 27.07.2019 09:22:54

Абсолютно точно.

Аз 27.07.2019 09:22:53

Абсолютно точно.

Гост 26.07.2019 16:00:50

АБСОЛЮТНА Спекулация ! Менингеомът МОЖЕ ДА НЯМА връзка с главоболието, освен ако е МНОГО голям и, с едем около него. Това състояние не е спешно и може да се наблюдава и да се оперира планово. Не става ясно дали госпожата е само у нас здравноосигурена или има права и за здравна осигуровка и в Обединеното кралство.

Д-р Андрей Ангелов 26.07.2019 14:14:56

Много вярно! И да не вземат да се разглаголстват и да изгонят Доцента. А пропо, могат да му предложат да го “разпределят” в некоя Енска болница!

Некомпетентна 26.07.2019 13:30:14

Към Компетентен: "Безсимптомните менингиоми подлежат на проследяване във времето, докато при тези, при които има изявена симптоматика и прогресия се преценяват възможностите за хирургично отстраняване на тумора, което зависи от локализацията на процеса, големината на менингиома, подлежащите заболявания и възрастта на пациента. Подходът е индивидуален." Пациенткатата очевидно е имала симптоматика / главоболие, моторни нарушения/, което е наложило оперативното отстраняване на тумора.

Компетентен 26.07.2019 15:02:19

Уважаема госпожо ! Ако това , което пишете е вярно, пациентката трябва да съди всички по веригата. Добре е българските колеги да издадат документи, които да използваме. аз съм съгласен да финансирам съдебния процес срещу 30 процента от крайната сума. Само за да ме убедите публикувайте резонанса от Англия и предопетативния в България.

Компетентен 26.07.2019 12:40:58

Спекулация ! Менингеомът едва ли има връзка с главоболието, освен ако не е голям, с едем и пр. Ако е така състоянието е спешно и едва ли болната щеше да чака токова. Иначе ги наблюдават с години дали и колко растат и се оперират планово.

Доктор 26.07.2019 12:31:59

Вярно е. Ако имаш пари и си богат - ОК . Нямаш ли, ти си аут

Личева 26.07.2019 12:15:02

БРАВО на младия, но успешен доцент Герганов!Помогна и на дъщеря ми.Огромно благодаря!!!

Гост 26.07.2019 11:48:51

Не е зле тази новина нашите "свободни и независими" медии (на 111-то място в Света по свобода на словото...) да я споменат в централните си емисии. И да не пропуснат да споменат колко е месечната здравна осигуровка в UK. Почва от 300 британски лири, и расте по желание на пациента! Та дано Ганьо Андрешков оцени поне малко какво ще загуби...скоро!

UK doctor 28.07.2019 15:56:50

Това е най-голямата лъжа за т. нар. месечна здравна осигуровка в UK , която бях чувал напоследък. Във Великобритания няма публични здравни осигуровки (частни застраховки има). Общественото здравеопазване е с бюджетно финансиране.

Гостенка 26.07.2019 13:09:52

Хрантутниците на държавата, които друго не правят освен да се размножават от малки искат веднага да бъдат прегледани и излекувани. Често и бият медиците. Лошото е, че ще останем без отличните специалисти и ние, които сме внасяли цял живот осигуровки.

Хюлия 27.07.2019 11:37:13

Като цяло не мога да разбера защо статията е написана по този начин. Едва ли не, здравеопазването във Великобритания не струва и видиш ли, българите не са подценили ситуацията и действали по-експедитивно. Искрено се радвам, че има такива специалисти в Бългрия и може да се разчита на тяхното мнение и умения. Дано въпросната дама се възстанови по-бързо и проблемът й бъде разрешен. Като чета коментарите болно ми става, че има толкова много хора, които все още плюят малцинствата! Не забравяйте, че вие като отидете в чужбина сте от тях и вас ви плюят, но не си позволяват публично да ви хокат и не се държат така принизително с вас! Мисленето на този народ е светлини години назад и това е основният проблем. Защо не са споменали колко пъти английски специалсти спасяват хора, а българските не успяват? Или това не е важно, защото имаме един случай, в който българите са успели и ние трябва да го изтъкнем? По-лошото е, че вместо да кажете едно браво, вие почвате да търсите под вола теле и трябва да се изтъкне българите колко по-добри са от всички останали. Да не споменавам, че целият свят ви е виновен за неправдите в живота ви. С това мислене България, както виждаме, не е стигнала далеч и надали ще се случи в близките десетилетия. Последно да добавя, като се биете в гърдите, че сте българи и патриоти поне се научете да пишите грамотно. С уважение от човек от малцинствата в България Хюлия

СВОБОДНА ЕВРОПА.БГ 27.07.2019 19:28:00

Уважаема Хюлия! Ще се опитам да Ви отговоря защо, според мен, е написана тази статия. Първо, позволете ми да Ви кажа, че споделям напълно Вашето разочарование и обида за това, че "има толкова много хора, които все още плюят малцинствата". Това определено не трябва да бъде така, но защо е така - мога да напиша няколко страници! Второ, настоящата статия е малък, но похвален опит да бъде пробита желязната медийна стена, построена през последните 15-20 години, постоянно хулеща, обругаваща, вменяваща ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИНА на цяло едно съсловие у нас - медицинското. За причините, кукловодите, финансирането и скритите политически цели на тази отвратителна кампания - ще Ви пиша друг път, или ако ме четете досега, сигурно сте разбрали доста. Бъдете здрава, и всичко хубаво!


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...