!
Сряда, 24 Април 2024
28
дек
3
 

В Израел вече поставят четвърта доза COVID ваксина, първата група е от 150 медици

Вторник, 28 Декември 2021 | 10:17:26
3

В израелската болница Шeба, близо до Тел Авив, бяха приложени първите тестови дози четвърта ваксина срещу COVID-19 (втори бустер), предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии. Втора бустерна доза е била поставена на 150 медицински работници

В израелската болница Шeба, близо до Тел Авив, бяха приложени първите тестови дози четвърта ваксина срещу COVID-19 (втори бустер), предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

Втора бустерна доза е била поставена на 150 медицински работници, като се очаква при проследяването им да се получи повече яснота относно ползата от допълнителната усилваща доза в контекста на бързото разпространение на варианта омикрон на коронавируса.

Резултатите от изпитването ще бъдат представени на израелското здравно министерство след около две седмици, каза говорител на Медицинския център Шeба. Израел беше страната, която въведе изключително бързо ваксинацията срещу коронавирус преди година, тя стана и една от първите, които стартираха бустерна програма, след като се установи, че имунитетът намалява с времето.

Здравното министерство на страната вече заяви, че съкращава времето между предлагането на втората и третата дози ваксина срещу COVID-19 на 3 месеца вместо 5 месеца, за да се справи с нарастващия брой инфекции, свързани с разпространението на омикрон. Резкият скок на хоспитализациите стана причина да бъде формирана експертна група към министерството, която препоръча Израел да стане първата страна, която предложи четвърта доза на медицински работници, възрастни над 60 години и хора с компрометиран имунитет.

Експертната група все пак остана разделена по въпроса дали има натрупани достатъчно научни данни, които потвърждават необходимостта от четвърта доза. Окончателното одобрение трябва да дойде от генералния директор на Министерството на здравеопазването Нахман Аш. Според израелски медии той може да ограничи поставянето на четвърта доза ваксина за хора над 70 години.

„Най-големият въпрос е колко важен е омикрон. За всички е ясно, че той е много заразен. Но дали причинява много тежко заболяване - това е най-значимият въпрос“, коментира Гили Регев-Йочай, който ръководи процеса по ваксинирането в болницата Шeба.

„Проучването, което ще се съсредоточи върху 150-те ваксинирани, ще бъде насочено върху ефикасността на ваксината – способността да активира производство на антитела, както и безопасността й. Така ще бъде взето решение дали е необходима четвърта доза ваксина“, каза говорителят на болницата.

Според епидемиолога Хагай Левайн са нужни повече данни, за да се прецени дали е имало спад в защитата срещу тежки заболявания и смърт, осигурени от трите дози ваксини, каквато е практиката сега.

„Не можем сляпо да предположим, че още една доза ваксина ще реши всичко, защото няма как да го направи“, каза Левайн, който оглавява Израелската асоциация на лекарите по обществено здраве.

Около 63% от 9,4 милионното население на Израел са получили първите две дози ваксина по данни на израелското здравно министерство. Почти 45% от ваксинираните вече имат и бустер, те са малко повече от половината, които отговарят на условията за подсилваща доза.

В страната има близо 2000 потвърдени или предполагаеми случая на омикрон, регистрираните нови инфекции са се увеличили рязко през последната седмица. Премиерът Нафтали Бенет е в самоизолация в дома си от неделя, след като 14-годишната му дъщеря е дала положителна проба за COVID-19, като според информация от кабинета му при нея вероятно се касае за варианта омикрон.

Впоследствие тестът на премиера Бенет се оказа отрицателен, но от кабинета му поясниха, че той ще продължи да работи от вкъщи.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xbvN

Направо с 28.12.2021 19:21:19

пета и шеста да го съчетаят, защо да разкарват хората. Ако може в банка от 500 ml, на бърза капка!

Гост 29.12.2021 09:56:01

Евреите няма да се прецакат за разлика от вас тъпите балкански гащници антиваксери. За мен няма психологичен проблем да си слагам ваксина всеки месец, ако това е каквото съвременната медицина е в състояние да предложи за момента. Милиони хора си инжектират инсулин по няколко пъти всеки ден и не опищяват Галактиката както вас разглезените мрънкачи. Пукайте там и си трайте поне да не натягате обстановката.

Гост 29.12.2021 02:14:10

Сложи си банката отзад. Аман от спамъри.


Всичко за коронавируса
Още новини
Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект
24.04.2024 15:47:32

Учен от МУ – Пловдив с грамота за най-успешно отчетен проект

С грамота за най-успешно отчетен проект бе удостоен доц. Николай Мехтеров от Катедрата по медицин ...

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...