!
Петък, 29 Март 2024
14
окт
 

В Клиниката по лъчева терапия на УМБАЛ „Свети Георги“ се извършва лъчелечение, съчетано с таргетна терапия

Комбинираната терапия се провежда при пациентите със злокачествени тумори на глава и шия, които са едни от най-тежките ракови заболявания

Петък, 14 Октомври 2016 | 15:08:25


Лъчелечение, съчетано с таргетна (прицелна)

Лъчелечение, съчетано с таргетна (прицелна) терапия при пациенти с тумори на глава и шия се извършва в Клиниката по лъчева терапия (КЛТ) на УМБАЛ „Свети Георги“, съобщи нейният началник д-р Мария Влайкова. Комбинирането на двете терапии е един от най-успешните методи при лечението на тези пациенти.

Таргетната терапия е нов вид системна противотуморна терапия, която се фокусира директно върху раковите клетки. При плоскоклетъчни карциноми, каквито са повечето тумори на главата и шията, има свръхпроизводство на епидермален растежен фактор. Или той стимулира оцеляването на туморните клетки и тяхното метастазиране. Erbitux (Cetuximab) е моноклонално антитяло, което се свързва с този растежен фактор и блокира или намалява нивото му. Освен това този медикамент има директно действие върху туморните клетки. Това е единствената таргетна терапия, одобрена в Европейския съюз за лечение на плоскоклетъчните карциноми като злокачествените тумори на глава и шия (едни от най-тежките ракови заболявания). Показан е за лечение на локално авансирани тумори в тази област или в комбинация с платина при рецидивирали или метастазирали тумори.

Комбинираното лъчелечение с Erbitux допринася за значителното увеличение на локалния контрол и осигурява по-дълъг период без прогресия на заболяването, както и по-висока обща преживяемост.

Наред с лъчелечението, съчетано с таргетна терапия, в клиниката от няколко години се провежда и съчетана лъче-химиотерапия при онкоболни пациенти с тумори на мозъка и ректума.

Чрез комисия, в която участват и квалифицирани химиотерапевти от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Свети Георги“, Клиниката по лъчетерапия самостоятелно осигурява химиотерапевтичните и таргетните лекарства.

Целият персонал, вкл. и сестринският състав, на Клиниката по лъчева терапия е преминал обучение за правилата за интравенозно приложение на Erbitux – осигурено от фирмата доставчик и още едно допълнително обучение от страна на колегите от Клиниката по медицинска онкология на болницата.

Клиниката разполага с 50 легла – най-големият брой места в стационар на онкоцентър в страната, а съвсем скоро, след предстоящ основен ремонт на стойност 2 млн. лева, ще има и изключително модерно обзаведени стаи, ВИП стаи, стаи с инсталация за О2 снабдяване, както и нов 4D компютърен томограф.

Първата пловдивска университетска болница разполага с квалифициран онкокомитет, който заседава три дни в седмицата. Решенията за правилно лечение се вземат без забавяне, което допринася за своевременното започване на лъчелечението. Опитът, подобно на всяка друга професия, е определящ, категорична е д-р Влайкова. В ръководената от нея Клиника по лъчева терапия работят 4-ма лекари с над 30-годишен стаж, трима физици с над 10 години опит в работата с линейни ускорители. Условията за работа в клиниката се оказват привлекателни и бъдещите лекари желаят да специализират в тази медицинска област. Така д-р Влайкова коментира новите специализанти в КЛТ.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9fNU


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 16 600 деца са родени с финансовата помощ на ЦАР за 15 години
29.03.2024 16:47:45

Над 16 600 деца са родени с финансовата помощ на ЦАР за 15 години

За изминалите 15 години Центърът за асистирана репродукция (ЦАР) към Министерството на здравеопаз ...

AI ще подобрява живота на оцелелите от инсулт
29.03.2024 16:12:38

AI ще подобрява живота на оцелелите от инсулт

Нова технология ще помага на здравните специалисти, пациентите и болногледачите да предскажат как ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...