!
Сряда, 17 Юли 2024
27
ян
1
 

В МБАЛ-Велинград: Седем дела за фалшиви сертификати и дългове за над милион

Управителят на болницата търси помощ от общината за огромни нарушения

Четвъртък, 27 Януари 2022 | 10:48:57
1

За редица сериозни нарушения в МБАЛ-Велинград сигнализира временно изпълняващият длъжността управител на лечебното заведение д-р Атанас Ташев в доклад до Общинския съвет във Велинград, съобщи „24

За редица сериозни нарушения в МБАЛ-Велинград сигнализира временно изпълняващият длъжността управител на лечебното заведение д-р Атанас Ташев в доклад до Общинския съвет във Велинград, съобщи „24 часа“.

С доклада д-р Ташев уведомява председателя на Общинския съвет Любомир Перчинков и кмета д-р Костадин Коев за установените нарушения в болницата и търси съдействие от местната власт за решаването им. По думите му поетото преди месец от него наследство е тежко.

„Може би това твърдение ще ви учуди, тъй като досега ви беше казвано, че болницата е в добро финансово състояние, но това не е така. Това е само на повърхността. Айсбергът е невидим под водата. След извършените вътрешни проверки се установи, че

общата задлъжнялост на болницата се равнява на близо 1 250 000 лева”,

пише управителят в доклада.

Документът е минал през комисиите в местния парламент и се очакваше в четвъртък да бъде обсъждан на сесията. Неочаквано обаче той бе отложен и липсва от дневния ред. В доклада д-р Ташев пише още, че НЗОК е завела седем дела срещу болницата за предоставяне на фалшиви сертификати, с които са усвоени неправомерни средства от бюджета на НЗОК. Общата стойност на исковете е около 520 000 лева.

“Практиката показва, че НЗОК не губи подобни дела, което означава, че изгуби ли, МБАЛ Велинград няма да е в състояние най-малкото да плаща заплатите на персонала за два месеца. Това са реални задължения. Към тях допълваме само и завишените режийни сметки. Сметката за декември е 59 000 лева, с 15 000 повече от ноември. Прогнозите за следващите месеци са на практика невъзможни, с оглед инфлацията и цените на тока”, алармира д-р Ташев.

Според него сериозен проблем за лечебното заведение е “нереално раздутият щат”. “Болницата е най-големият работодател в района с 260 души персонал. В същия момент има недостиг на медицински сестри. За пример мога да дам следното: в хирургичното отделение има една сестра на трудов договор, на която помагат нейни колежки от други отделения, естествено, срещу допълнително заплащане. Самите медицински сестри са в пенсионна възраст, на средна възраст са и лекарите”, описва ситуацията управителят. И допълва, че в същото време е установил

около 20 души, които получават реални заплати, без да ходят на работа

или кадри без квалификация, които са назначени на несъответстващи позиции.

Д-р Ташев е впечатлен от размера на заплатите на няколко човека, назначени от предишното ръководство, които са се разписвали под скандални за ситуацията заплати 6000-7000 лева. Управителят е категоричен, че липсва елементарна справедливост във възнагражденията. Затова е и създал комисия, в която той не участва, за детайлно обследване и оптимизация на щата. Той е предприел прекратяване на гражданските договори на служители, които имат и трудови договори с болницата.

“Предлагам да бъде направена проверка на финансовата и медицинската част от дейността на болницата”, допълва още управителят в своя сигнал. Д-р Ташев предупреждава, че в COVID пандемията много голяма част от персонала боледува, излиза в карантина, оголват се отделения и се работи на ръба на силите. Не могат да се изработят лимитите на НЗОК, което се отразява на приходите на болницата. “През декември сме отчели дейност за 287 000 лв. при лимит на НЗОК за 345 000 лв.”, предоставя данни той.

Д-р Ташев намира сериозни нарушения и във воденето на документацията по отделения - историята на заболяването на пациентите не била в електронен вариант, каквото е изискването на Националния рамков договор. Открил, че са сключвани договори за различни стоки и услуги на стойност над 10 000 лв.,

които са подписвани директно с фирмите, без санкция от Общинския съвет на Велинград,

което било нарушение на правилата за работа на управителя. Липсвали и процедури за сключване на обществените поръчки.

“Установих необясними и несъвместими общи действия на МБАЛ и прилежащия медицински център. Например: болницата е закупила апаратура на стойност малко повече от 104 000 лв. за центъра без решение на Общинския съвет и обществена поръчка! От своя страна, медицинският център връща “жеста” и купува скенер, който е позициониран в болницата. Центърът използва и лабораториите на болницата, МБАЛ пък води счетоводството на центъра“, пише д-р Ташев.

И. д. управителят търси съдействие от общинския съвет, защото анализът му показал преплитане и преливане на неясни дейности. Затова и очаква компетентните органи да проверят фактите, които е установил, за да бъде спасена болницата. Не е ясно каква е причината докладът да не бъде дискутиран на днешната сесия.

Темата за тежкото състояние в болницата във Велинград се обсъжда от почти година в целия регион. През февруари 2021 г. съдът в Пазарджик отстрани д-р Жеко Чешмеджиев като управител с обвинение за използване на неистински документи като длъжностно лице пред директор на РЗОК в града през 2017 г. и през 2019 г. Следващият управител - д-р Иван Динев бе уличен, че е раздавал пари вместо на медици на първа линия, на общинския съветник лесовъдът Венко Бозев, назначен в болничната администрация. Д-р Ташев е и. д. управител от повече от месец и с доклада си търси спешна подкрепа от местния парламент.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eDHZ

Гост 29.01.2022 01:53:42

Свински черва, куче влачи диря няма.


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...