Четвъртък, 04 Март 2021
22
ян
 

В МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ разширяват възможностите на роботизираната хирургия

Петък, 22 Януари 2021 | 15:27:14


За първи път в Първа клиника по хирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се извърши уникална за страната операция – робот-асистирана дясна хемиколектомия, по време на която се използва специал

За първи път в Първа клиника по хирургия на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна се извърши уникална за страната операция – робот-асистирана дясна хемиколектомия, по време на която се използва специално багрило – индоцианин зелено, приложимо при системата за флуоресцентна визуализация „da Vinci Fluorescence Imaging Vision“, съобщиха от лечебното заведение. Апаратурата е закупена по проект BG05M2OP001-1.002-0010 „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Високотехнологичната операция се извърши с помощта на последното поколение роботизирана система Da Vinci Xi, a използваното багрило дава възможност за перфектна визуализация на анатомичните структури, както и техните анатомични особености спрямо конкретния клиничен случай. Операцията бе извършена върху пациент на 70 г. с рак на възходящото дебело черво. Тя бе с продължителност 3 часа, като общата кръвозагуба на операцията бе съвсем малка – около 200мл.

Благодарение на тази уникална и иновативна системата, хирургът буквално може да се „потопи“ в оперативното поле. Широкоъгълната визуализираща система  осигурява голямо оптично 3D HD увеличение, благодарение на което зрението възприема  дълбочината на оперативното поле, чрез ясно видимите тъканни равнини, отдиференцирайки се структурите и ясно ориентиране в анатомията.

Firefly системата е базирана на флуоресценцията, която използва близка до инфрачервената технология, която може да бъде визуализирана от единствената по рода си ендоскопска камера на робота Da Vinci Xi. Тя е предназначена да осигури ендоскопски видими и близки инфрачервени флуоресцентни изображения в реално време. Firefly системата дава възможност на хирурзите да извършват минимално инвазивна операция, използвайки стандартна ендоскопска видима светлина, за визуална оценка на съдовете, кръвния поток и свързаната с тях перфузия на тъканите и поне един от основните извънчернодробни жлъчни пътища, общ жлъчен канал и общ чернодробен канал, с използване на близки инфрачервени изображения. Тази система има широко приложение в коремната хирургия, тъй като освен за операции на дебело черво, може да се използва и при жлъчно-чернодробни операции, по време на които е необходимо да се извърши интраоперативна холангиография (визуализиране на жлъчните пътища).

Благодарение на минимално инвазивната хирургия се осигурява извършването на големи по обем операции в коремната кухина, чрез малки разрези на коремната стена. Това намалява общата кръвозагуба и травмата, което води до по-бързо възстановяване и връщане към нормална физическа активност на пациента. Още същия ден или на следващия ден пациентът може да бъде вдигнат на крак и да започне по-бързо своя възстановителен период. Благодарение на внедрената вече в ежедневната работа роботизирана система Da Vinci Xi и системата за флуоресцентна визуализация, се дава възможност за възможно най-детайлно извършване на оперативната интервенция с точност до милиметър. Подобряват се също така и онкологичните резултати, поради точната локализация на лимфната система и последващата лимфна дисекция.

МУ-Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ вече подготви 4 екипа, които са в състояние да извършват целия спектър хирургични интервенции в областта на коремната хирургия.

Екипите са преминали обучение във водещи европейски клиники и имат амбицията да се превърнат в център за подготовка на висококвалифицирани лекари за роботизирана хирургия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Y48K


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...