!
Събота, 20 Юли 2024
08
юни
 

В МУ - Варна създадоха уникална хранителна добавка с антиоксидантен ефект

Това е втора собствена разработка на учени от университета, в процес на създаване е и трета добавка

Вторник, 08 Юни 2021 | 11:16:23


Научен екип от Факултета по фармация и изследователски екип на фармацевтична фирма разработиха съвместно нова хранителна добавка с богат антиоксидантен комплекс, която стимулира паметта, концентрацията и работоспособността, съобщиха от МУ – Варна

Научен екип от Факултета по фармация и изследователски екип на фармацевтична фирма разработиха съвместно нова хранителна добавка с богат антиоксидантен комплекс, която стимулира паметта, концентрацията и работоспособността, съобщиха от МУ – Варна. Това е втората хранителна добавка, която е собствена разработка на специалисти от висшето медицинско училище в морската ни столица.

Продуктът е с търговско име ЦитоДеОкс и може да се закупи в аптеките на университета, допълват оттам. Идеята за разработването на добавката е на невролога проф. д-р Силва Андонова и екипите на катедрите „Фармацевтични технологии“ и „Биохимия, молекулна медицина и нутригеномика“ на Факултета по фармация.

ЦитоДеОкс е хранителна добавка, която е богата на природни антиоксиданти и витамини. Тя спомага за нормалната функция на мозъчните клетки, за укрепването на клетъчните мембрани на кръвоносните съдове и благоприятства изграждането на връзки между невроните.

Съставът на ЦитоДеОкс включва цитиколин, екстракт от стандартизиран на 70% естествен витамин C от плодове на шипка, екстракт от листа на зелен чай и екстракт от плодовете на арония.

Съединението цитиколин е широко изследвано в редица клинични проучвания, свързани с паметта. Мозъчните неврони, които разпознават това вещество, играят съществена роля за процеса на заучаване и поддържане на паметта. Цитиколин може да помогне на мозъчните клетки да предотвратят натрупването на различни токсини и да повиши ефективността на тяхното функциониране. Той подпомага функциите на мозъка и осигурява енергия, необходима за умствената дейност и концентрацията. Благоприятства функциите на централната нервна система при травми, наднормено тегло, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и подобрява очното здраве.

Екстрактът от арония подобрява кръвния поток в кръвоносните съдове – артерии и вени, тъй като антоцианините поддържат еластичността на съдовете. Съдържанието на йод в плодовете на растението е 3-4 пъти по-голямо от това в другите плодове. Подсилва паметта и подобрява концентрацията.

Редица научни изследвания доказват ролята на екстракта от зелен чай в благоприятното повлияване на профилактиката на мозъчните заболявания.

Полифенолите допринасят за понижаване нивата на кортизол (хормона на стреса) и неутрализирането на действието на тежки метали.

Зеленият чай действа като мозъчен стимулант, зарежда с енергия, спомага за концентрацията и подобрява настроението. Има благоприятен ефект върху цялата сърдечно-съдова система, като в същото време подпомага възстановяването на мускулите след усилия.

Тъй като дефицитът на витамин С се смята като рисков фактор за мозъчно-съдовите заболявания, изборът на естествен източник за поддържане на неговите нива в организма е ключов. Един от най-богатите на витамин С природни екстракти е шипковият. Той е отлично средство за укрепване и пълноценно функциониране на кръвоносната и имунната система, щитовидната жлеза и главния мозък. Екстрактът от шипка подобрява общото здраве, забавя процесите на стареене и има антиоксидантно действие. Спомага за облекчаването на симптоми като гадене и главоболие.

Препоръчителният прием е един месец по 1-2 таблетки на ден след хранене.

Екипът учени от Факултета по фармация в момента приключва работа по разработването на трета хранителна добавка, която ще носи знака на МУ-Варна, информират още от там.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gzYG


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...