Събота, 25 Май 2024
11
март
3
 

В Пловдив въвеждат електронно здравно досие на децата в училищата

Изграждането на дигитална система е заложено в дългосрочната стратегия по здравеопазване на Община Пловдив

Петък, 11 Март 2022 | 16:57:43
3

В Пловдив се въвежда електронно здравно досие на децата в училищната система. Това съобщи д-р Калин Калинов, директор на Дирекция “Здравеопазване“ в Община Пловдив, цитиран от Plovdiv24.bg "Това е нещо невероятно за образовате

В Пловдив се въвежда електронно здравно досие на децата в училищната система. Това съобщи д-р Калин Калинов, директор на Дирекция “Здравеопазване“ в Община Пловдив, цитиран от Plovdiv24.bg

"Това е нещо невероятно за образователната система, при което не само се електронизира досието на децата, но по този начин ще се предотвратява всеки риск, който може да възникне в училище със здравето на детето“, посочи д-р Калинов. Фирмата, разработила софтуерния продукт, го дарява на общината, а техническата обезпеченост ще се поеме от бюджета на общината.

"Дигиталната система, която Община Пловдив ще внедри и която е заложена в дългосрочната стратегия по здравеопазване, ще позволи да се намали губенето на време за пациентите, когато са в нужда, което често може да е фатално", каза д-р Калинов. Информационната система, която много скоро ще бъде реализирана, ще предлага такава услуга, при която, ако в някое лечебно заведение е претоварено в момента, пациентите да бъдат насочвани към друго.

По думите на д-р Калинов, за първи път от 30 години насам ще се реализира един неизползван досега потенциал, ще бъде използвана и академичната общност за здравеопазването.

"Пловдив е университетски град, в него съществуват немалко години и Факултет по обществено здраве, Факултет по биология, Медицински университет. Да не бъде използвана академичната общност е престъпно. Медицината е приложна наука, няма как тя да не е близо до академичната общност, благодарение на която да взимаме всичко ново от нея“, каза още Калин Калинов.

"Здравеопазването няма цвят и когато има общо разбиране, че пътят е един и трябва да се работи синхронно, резултатите са налице“, посочи и д-р Веселка Христамян, председател на Комисията по здравеопазване в Общинския съвет.

"Дигиталната система, която общината ще внедри, ще позволи да се използват и функциите на кол центъра и ще се намали възможността за губене на време за пациентите, за да се достигне бързо, качествено и лесно до необходимата помощ за пациента", каза още д-р Христамян.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@eBY

Знайко 13.03.2022 20:23:05

В Пловдив има страхотни както лични лекари така и специалисти, на които може да се ръкопляска !

руSSки фашисти 12.03.2022 22:36:29

Седем души, включително дете, загинаха, след като руски сили стреляха по евакуационен конвой, опитващ се да извози цивилни граждани от украинското село Перемоха, съобщи Държавната служба за специални съобщения и защита на информацията на Украйна, цитирана от NBC, а по-късно и от АФП. Според съобщението на Агенцията конвоят от жени и деца е пътувал към село Гостролучча по договорен хуманитарен коридор и специален "зелен" маршрут, когато руските сили са започнали да стрелят по тях. "Резултатът от този брутален акт - седем загинали. Едно от тях е дете. Точният брой на ранените към момента не е известен", пише Службата. „След разстрела руснаците са принудили останалите жени и деца от колоната да се върнат в с. Перемоха и да не напускат селото"

ГОСТ 11.03.2022 19:44:20

И какво като има електронно здравно досие като няма никаква грижа от медицинските лица там за децата с хронични заболявания. Да знаят за деца с какви диагнози не полагат грижа. А родителите да висят да мерят кръвна захар и да поставят инсулин


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...