!
Понеделник, 20 Май 2024
11
авг
2
 

В СОС са променили доклада за избор на директори на столичните болници

Областният управител върна решението на Столичния общински съвет за новите назначения заради констатирани нарушения

Петък, 11 Август 2023 | 13:32:48
2

Областният управител на София Вяра Тодева върна решението на Столичния общински съвет (СОС) от 27 юли, с което беше утвърдено класирането на кандидатите в процедурата за избор на членове на съвета на директорите на общинските лечебни заведения за болни

Областният управител на София Вяра Тодева върна решението на Столичния общински съвет (СОС) от 27 юли, с което беше утвърдено класирането на кандидатите в процедурата за избор на членове на съвета на директорите на общинските лечебни заведения за болнична помощ. Причината е в допуснати нарушения на материалноправните разпоредби на закона и съществени нарушения при провеждане на процедурата, които, според Тодева, водят до цялостно опорочаване на акта, съответно са основание за неговото връщане за ново обсъждане. Препис от заповедта е връчен на председателя на СОС Георги Георгиев и на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

В мотивите си към решението Тодева посочва, че докладът на комисията за номиниране на кандидати е подписан от четирима постоянни и един резервен член при положение, че тя включва 11 редовни и трима резервни членове. В доклада не са посочени причините, поради които не са участвали всички лица, нито защо е участвал резервен член вместо редовен, нито защо не е участвало нито едно лице от администрацията на Столична община. „Нещо повече, така определена комисията води до извод, че следва да участват всички 11 редовни членове, а в случай на тяхно отсъствие – да бъдат заменени от резервен член. В случая се оказва, че докладът е внесен от по-малко от половината членове на комисията, което го прави невалиден“, пише Тодева.

Дори и да бъде признат за редовен, в решението на СОС е посочено, че се утвърждава класирането след решение на комисията за номиниране, т.е. би следвало да се утвърди така, както е взето.

„При сравняване на внесения за обсъждане доклад и съдържанието на оспорваното решение обаче се установява, че

Столичният общински съвет е извършил промени и е взел различно решение

Така за членове на съвета на директорите на „Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София“ са определени лицата д-р Томи Георгиев Попмарков, за позицията на независим член, временно до провеждане на конкурс по нормативно установения ред и д-р Георги Стоянов Хорозов, за позицията на член, временно до провеждане на конкурс. Тези лица обаче не фигурират в списъците, не са класирани и определени за членове съобразно внесения доклад. За конкретната болница такива членове на съвета на директорите не са определи от комисията.

Същото се отнася и за д-р Гергана Кирилова Коларова, която е определена за член на Съвета на директорите, но не фигурира в списъците, не е класирана и определена за член съобразно внесения доклад. Така се стига до подмяна на волята на комисията, каквито правомощия не са предоставени на Столичния общински съвет от Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия.

Нещо повече, допуснатото изменение е довело и до несъвместимост. В изискванията към кандидатите, като е предвидено, че не може да бъде избрано лице, което е управител или член на изпълнителен или контролен орган на друго публично предприятие. С промяната, извършена от Столичния общински съвет обаче, д-р Георги Стоянов Хорозов е избран едновременно за член на съвета на директорите на „Университетска първа многопрофилна болница за активно лечение – София „Св. Йоан Кръстител” и за член на съвета на директорите, временно до провеждането на конкурс, на „Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София“, пише Тодева.

Тя коментира и казуса с избор на директор до провеждане на конкурс. „В случай на предсрочно прекратяване на договор за възлагане на управлението и контрола на общинско публично предприятие с член на негов едноличен или колективен орган на управление и контрол общинският съвет може временно, до провеждането на конкурс, но за срок не по-дълъг от 6 месеца, да избере нов член на този орган и без предхождаща избора конкурсна процедура“, т.е. въведено е едно изключение от общите правила при наличие на предвидените в закона изисквания. С решение от 15 декември 2022 г. Столичният общински съвет открива конкурсна процедура за назначаване на членове на съвета на директорите на посочените в него общински лечебни заведения.

Нито с това решение обаче, нито с оспорваното е предвидено, че е налице предсрочно прекратяване на договор

за възлагане на управлението с някой от членовете на посочените общински болници. Напротив, в него изрично е посочено в т. XIV, XV, XVI и XVII от същото, че досегашните изпълнителни директори Първа УМБАЛ „Св. Йоан Кръстител“, Втора МБАЛ, Четвърта МБАЛ и МБАЛ „Княгиня Клементина“ следва да продължат да изпълняват функциите си до приключване на конкурса и избора на нови изпълнителни директори. В решението обаче други болници не са посочвани, нито е посочено, че са изтекли договорите и на други членове на съвета на директорите“, пише в мотивите си областният управител.

Тодева подчертава, че изключение е предвидено, ако не може да се проведе конкурсна процедура. „В случая обаче така е открита и проведена. Затова е недопустимо да бъдат назначени на това основание определени лица за временно изпълнение на длъжността. Столичният общински съвет е сторил точно това, като е избрал д-р Томи Георгиев Попмарков – за позицията на независим член на Четвърта МБАЛ временно до провеждане на конкурс по нормативно установения ред; д-р Георги Стоянов Хорозов – за позицията на член на Четвърта МБАЛ временно до провеждане на конкурс и на д-р Таня Любомирова Андреева – Райнова за позицията на изпълнителен директор на Втора САГБАЛ „Шейново” временно до провеждане на конкурс по нормативно установения ред. Нещо повече, посочените лица са участвали в конкурсната процедура, а не с оглед временното им назначаване“, пише Вяра Тодева.

Сред проблемите в решението на СОС е и подмяната на волята на директора на „Шейново“ д-р Румен Велев, който изрично е заявил желание за участие в конкурсната процедура при избор на изпълнителен директор, но конкурсната комисия го е избрала за член на съвета на директорите. От друга страна, д-р Таня Андреева – Райнова е подала заявление за участие в конкурсната процедура при избор на член на съвета на директорите на  „Шейново“, но по неясни причини е избрана за позицията на изпълнителен директор, временно до провеждане на конкурс по нормативно установения ред. Същото се отнася и до д-р Гергана Кирилова Коларова, която е подала заявление, с което изрично е заявила желание за участие в конкурсната процедура при избор на изпълнителен член на Първа САГБАЛ „Св. София“.

Тя дори не фигурира в списъците от изборната комисия, но въпреки това е избрана от Столичния общински съвет,

за член на съвета на директорите на същата болница.

Д-р Велев пък е бил единствен кандидат за позицията изпълнителен директор на „Шейново“, но не е избран за нея, като нито в доклада, с който е внесено предложението за решение, нито в самото оспорвано решение са посочени причините, поради които той не е класиран и не е избран за изпълнителен директор. Така се е стигнало до немотивираност на крайния акт, с който приключва конкурсната процедура.

Областната управителка е категорична, че Законът не дава правомощия на конкурсната комисия за избере друго лице, което не е участвало в конкурсната процедура за изпълнителен член и то за временно изпълняващ длъжността. Такова правомощие има единствено решаващият орган и то при настъпване на предвидените от закона условия, а не при провеждане на конкурсната процедура. Незаконосъобразно и противоречиво се явява решението на СОС и в частта му, че се  избират членове на съвета на директорите на Четвърта МБАЛ и Втора САГБАЛ „Шейново“ за срок от 3 години, като едновременно с това д-р Томи Георгиев Попмарков, д-р Георги Стоянов Хорозов и д-р Таня Любомирова Андреева – Райнова са избрани за временно изпълняващи съответната длъжност.

Със заповедта на областната управителка на София Вяра Тодева можете да се запознаете тук.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Davq

Гост 13.08.2023 20:40:19

Страшна кочина е СОС! Като за последно назначават калинки и калинковци!

Гост 12.08.2023 14:02:00

Целенасочени манипулации. Меко казано...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...