!
Сряда, 19 Юни 2024
15
февр
 

В Световния месец за борба с ендометриозата излъчват филм на Хилъри Клинтън

Сряда, 15 Февруари 2023 | 15:48:58


За пета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“  ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно заболяването ендометриоза, съобщиха от организацията. В навечерието на Ендо Март 202

За пета поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“  ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността относно заболяването ендометриоза, съобщиха от организацията.

В навечерието на Ендо Март 2023, на 28 февруари 2023 г от 17ч. в Дом на киното, София, фондацията ще бъде домакин на специална прожекция от световното турне на филма “Below the belt” (Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата) с продуценти Хилъри Клинтън, Росарио Доусън и Шанън Кон.

Документалният филм представя вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си симптоми, за да разкрие важни аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на симптомите от лекарите до широко разпространените проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред личния свят на жените с ендометриоза и влиянието, което това заболяване оказва върху ежедневието им, взаимоотношенията им с близките и професията им.

През призмата на ендометриозата – заболяване, което засяга всяка девета жена, филмът показва как обществото често отхвърля, подценява и не вярва на жените.

„Толкова е влудяващо, че женското здраве все още бива пренебрегвано сериозно! Трябва да направим повече, за да продължим да повишаваме познанието за ендометриозата, и да мотивираме медицинската професия дотолкова, че да ни предостави подкрепата и услугите, от които наистина имаме нужда. Трябва ни подкрепа на национално ниво! След като изгледах филма, осъзнах важността на този проблем, и реших, че искам да направя каквото мога, за да помогна и да продължа този разговор в обществото, за да получим вниманието, което диагнозата ендометриоза заслужава!” - Хилъри Клинтън на премиерата на филма “Удар под кръста – порочният кръг на ендометриозата” (Below the belt) в САЩ.

Прожекцията на филма ще бъда последвана от кратка дискусия, в която ще се включат  изявени медицински специалисти, психолози, журналисти и пациенти. Основни партньори на събитието са МЦ “Д-р Щерев” София и Гедеон Рихтер.

Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” организира безплатни прегледи за жени с ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 г. Пълният списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации ще бъде обявен тук до края на февруари 2023 г.

Друг акцент в Ендо Март 2023 г., ще бъде пациентската онлайн конференция под надслов “Ендометриоза – невидимата болест”, която ще бъде излъчвана на живо в две поредни недели – на 12 и 19 март 2023 г. Повече информация относно конференцията - записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на уеб-сайта на фондацията до 20 февруари 2023 г. - www.endometriosis.bg

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 7 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към нивата на безплодие при жените. Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pYSz


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...