!
Неделя, 14 Април 2024
17
юни
 

В УМБАЛ „Свети Георги“ извършиха уникални за България операции на 6 деца с лицеви аномалии

Интервенциите бяха извършени съвместно от френски хирурзи и лекари от Отделението по пластична и краниофациална хирургия и Клиниката по неврохирургия към пловдивската университетска болница

Петък, 17 Юни 2016 | 15:08:25


Уникални за страната операции на 6 деца

Уникални за страната операции на 6 деца на възраст от 5 месеца до 14 години с различни лицево-черепни аномалии бяха извършени в УМБАЛ „Свети Георги“ в Отделението по пластична и краниофациална хирургия. Това съобщиха по време на брифинг днес началникът на отделението проф. д-р Юрий Анастасов и неговият колега и ученик д-р Костадин Гигов. Те заедно с френските си колеги проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем и началникът на Клиниката по неврохирургия доц. д-р Христо Желязков работиха в екип в продължение на цяла седмица и оперираха едни от най-тежките случаи на малформации при деца.

Екипа бе представен от доц. д-р Марин Атанасов, зам.-директор по лечебната дейност в База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“. Двамата гостуващи лекари са от Университетската болница във френския град Лил. Пластичният хирург проф. д-р Филип Пелерен и детският неврохирург проф. д-р Патрик Делем ежегодно, в продължение на близо 20 години, пристигат в Пловдив по покана на пловдивската университетска болница и на нейното Отделение по пластична и краниофациална хирургия, в лицето на проф. д-р Юрий Анастасов.

Преди да започнем с операциите в началото на седмицата прегледахме и консултирахме над 20 деца. Така определихме и кои случаи предстои да бъдат оперирани при следващо посещение на френските ни колеги, обясно проф. Анастасов. Той уточни, че на децата, които са били оперирани през последните няколко дни, предварително са правени различни видове изследвания. Става дума за много редки заболявания, а използваните от нас методи позволяват с по-малко на брой операции да постигнем по-голям ефект. Почти при всички от оперираните малки пациенти е имало затруднения в дишането и храненето.

Операциите са извършени със съдействието на Фонда за лечение на деца, който е осигурил престоя и пътуването на двамата френски медици, но лекарите по традиция вече близо 20 години работят абсолютно безвъзмездно. Проф. Владимир Пилософ, директор на Фонда за лечение на деца, е запознат с операциите, които извършваме от години съвместно с проф. Пелерен и проф. Делем. Наясно е, че с пристигането на лекарите на място в България се спестяват време и средства и се дава реален шанс на децата с лицеви аномалии. На практика в страната УМБАЛ „Свети Георги“ е единственото лечебно заведение в страната, в което се извършват подобни интервенции.

Преди три години създадохме национален регистър на лицевите аномалии. В него се съхранява информация за всеки аспект от проведеното лечение на тези пациенти. Случаите в страната годишно наброяват 150-160. До нас, в болницата, стигат около 80 случая с цепнатини на усната и небцето и около 30 случая с други аномалии. Т.е. по-голямата част от децата с лицеви аномалии са наши пациенти, обясни проф. Анастасов.

Проф. Пелерен и проф. Делем разказаха, че при всяко свое посещение в пловдивската университетска болница са се интересували от състоянието на оперираните в предишни години пациенти. Успех за нас е да научим, че животът на едно дете, родено с аномалия, се е развил нормално. Успех е, когато то е взело матурата си, сключило е брак, самото то вече има деца, сподели проф. Пелерен.

През първия ден на интервенции е оперирано дете на 5-месечна възраст, със Синдром на Аперт, който е от групата на т.нар. непредсказуеми заболявания. Децата, страдащи от синдрома, се раждат с преждевременно срастване на костите на черепа и лице и срастване на пръстите на ръцете и на краката. За да се подобри състоянието на това дете, ще трябва да му се направи поне още една операция, но чак когато навърши 3-4 години, уточни проф. Анастасов.

Във втория ден е оперирано детенце на 1 година с диагноза краниостеноза – плагиоцефалия, сплескване в предната част на черепа на детето. Краниостенозата е състояние, при което един или повече от черепните шевове се затварят преждевременно. Това може да стане още при вътреоутробното развитие или в ранното детство, като в резултат на това настъпва деформация на черепа, а в някои случаи и на лицето. Третото оперирано дете е момиче на 6 години със Синдром на Крузон и на него е направена дистракция – разтягане, на преден лицев масив. Сред оперираните е и тригодишно дете с аномалия на гръбначния стълб. Има е още един малък пациент с краниостеноза, на когото е направена повторна операция.

Една от уникалните в много аспекти е операцията на 14-годишно момиче с микротия – родено е без ушна мида. При предишно посещение на проф. Пелерен е поставено началото на поредица операции за реконструкция на ушната мида, като е приложен един от златните стандарти в транспланирането – взет е автоложен ребрен хрущял за изграждане на ушната мида.

Това е голямо постижение за България, защото развиваме една нова област – използване на собствен материал за трансплантация. В чужбина вече от известно време се правят много подобни трансплантации при реконструкция на ушна мида. В Отделението по пластична и краниофациална хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ през последните 2-3 години вече имаме 5 успешни реконструкции на ушна мида.

Д-р Констадин Гигов, обещаващ млад хирург в отделението, е преминал специализация в център за лечение и реконструкция на ушната мида в Швеция. Той очаква лекари от същото лечебно заведение да пристигнат в пловдивската университетска болница, за да участват в извършването на още операции на пациенти със същата диагноза. Първият етап в чужбина струва 50 хил. евро. За нашите пациенти това ще бъде безплатно, ако продължим традицията да каним изтъкнати хирурзи от чужбина.

Около 20 деца годишно се оперират от чуждестранни специалисти в Отделението по пластична и краниофациална хирургия. Лекари от САЩ, Испания, Холандия и Индия пристигат по покана на проф. д-р Юрий Анастасов. Визитите на тези специалисти и извършваните от тях операции на територията на България спестяват огромни суми на държавата и на семействата на децата за болнично лечение, пътуване и престой в чужбина, смята проф. Анастасов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tSes


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...