!
Сряда, 17 Юли 2024
08
февр
 

В УМБАЛ „Чирков“ имплантираха кардиовертер-дефибрилатори на шестима пациенти

Сряда, 08 Февруари 2023 | 13:59:53


Шестима пациенти с много рядка и сложна сърдечна патология получиха шанс за живот в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ чрез имплантиране на ресинхронизираща система за стимулация с кардиовертер-дефибрилатор (СRТ-D), съобщиха от лечебното з

Шестима пациенти с много рядка и сложна сърдечна патология получиха шанс за живот в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ чрез имплантиране на ресинхронизираща система за стимулация с кардиовертер-дефибрилатор (СRТ-D), съобщиха от лечебното заведение.

Устройството е приложено в случаи, при които няма нормална анатомия на сърцето, пациентите страдат от сърдечна недостатъчност, причинена от сърдечна аномалия и не подлежат на трансплантация, заради допълнителни сърдечни структурни увреждания.

Диагностиката и оценката на шестимата пациенти е направена от д-р Незабравка Чилингирова от Клиниката по кардиология и доц. Виолета Грудева от Отделението по образна диагностика. При тези случаи, преди процедурата по имплантиране на CRT-D, е проведена компютърна томография на сърце. Методът визуализира промените при вродените сърдечни малформации, изобразява детайлно анатомията на сърцето и съдовете и така подпомага за планирането на интервенцията. Кардиостимулаторите са поставени от проф. Свeтослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация, имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори и ресинхронизиращо лечение.

Първият случай е на 37-годишна жена с дисфункция на лявата камера, AV блок и имплантиран пейсмейкър от ранна детска възраст. Тя е с непокрит коронарен синус, който е най-редкият вид дефект на предсърдната преграда. Пациентът е постъпил в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ с оплаквания от задух при минимални физически натоварвания. След направени пълни изследвания, компютърната томография установява дефекти по дясното предсърдие и множество извити малки венозни съдове, които затрудняват достъпа до коронарния синус и цялата сърдечна система. Поради това се взема решение за хирургична имплантация на СRТ-D кардиостимулатор, а резултатът е успешен.

При втория пациент се наблюдава аномалия на венозната система, при която липсва нормална комуникация в ляво до сърдечните кухини и наличие на туморно образувание по кожата. Дефектът на венозната система затруднява имплантирането на СРТ-D устройство, тъй като имплантацията на ресинхронизиращ пейсмейкър с кардиовертер-дефибрилатор изисква определен стандартен достъп, като предпочитано място е лявата страна.

Когато вениозната аномалия е такава, че не дава възможност за пласиране на стимулиращи електроди от тази страна, се изисква обсъждане на алтернативен достъп, като най-често това е контралатералната страна. При имплантация на CRT-D с десен достъп, остава въпросът за ефикасността на шоковата терапия и на процедурата. След подходящо програмиране, правилно пласиране на всички електроди и мултидисциплинарен подход от екипа на проф. Светослав Йовев, крайният резултат е успешен. От болницата допълнват, че в съвременната литература няма описан такъв клиничен случай с имплантация на CRT-D в дясно, поради липса на венозен достъп в ляво и придружаващо кожно заболяване на мястото на имплантацията.

Вродените сърдечни малформации при останалите четирима пациенти се изразяват в транспозиции на двете камери на сърцето. При всички тях няма нормално разположение на сърдечната кухина и достъпът до нея е затруднен. Въпреки това, специалистите от УМБАЛ „Чирков“ прилагат мултидисциплинарен подход в методите на диагностика, оценка, манипулация, лечение и всички процедури по имплантиране на CRT-D на хора с вродени сърдечни малформации са с отлични резултати.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%smp


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...