!
Понеделник, 15 Април 2024
10
апр
1
 

В УМБАЛ „Чирков“ отбелязаха 20 години от първата ендопротеза на аорта у нас

Понеделник, 10 Април 2023 | 15:26:37
1

През април 2023 г. се навършват 20 години от имплантирането на първата торакална ендопротеза в България по повод дисекация на аортата, съобщиха от УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“. Оттогава в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ с

През април 2023 г. се навършват 20 години от имплантирането на първата торакална ендопротеза в България по повод дисекация на аортата, съобщиха от УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“. Оттогава в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са имплантирани ендопротези на аортата по повод широка гама аортни заболявания на над 200 пациента.

На 09.04.2003 първата ендоаортна протеза е поставена на 56-годишен пациент с остра дисекация на аортата – III тип Дебейки. Пациентът е бил усложнен, с шок, остра бъбречна недостатъчност и заплашваща руптура на аортата. Процедурата е извършена в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ( тогава УМБАЛ „Св. Екатерина“) от д-р Иво Петров, доц. Юлия Джоргова,  д-р Диана Трендафилова и д-р Димитър Николов.

Пациентът е изписан от болницата на 13 постоперативен ден, асимптомен по отношение на аортните заболявания в последващите 15 години.

Аортните аневризми и дисекации са относително редки, но живото-застрашаващи заболявания. Докладваната честота на аневризмите е 6-10/100 000 души годишно, а на дисекациите 5-30/1 000 000 в световен мащаб. Към острите аортни синдроми се числят и травматичните увреди на аортата в следствие на закрита гръдна травма, интрамуралните хематоми и пенетриращите атеросклеротични аортни язви.

Хирургичното лечение при тези пациенти е свързано с по-висока смъртност и периоперативни усложнения (достигащи до 40% при спешна операция), в сравнение с ендоваскуларното лечение (9.5-12%). TEVAR (ендоваскуларно възстановяване на торакалната аорта) е нова транскатетърна методика, която навлезе в клиничната практика като алтернатива на хирургичното лечение при пациенти с аневризми и дисекации на аортата, които имат подходяща за процедурата анатомия.

При тази интервенция саморазгъващ се ендоваскуларен стент-графт се имплантира в увредения сегмент на аортата, през катетърна система и различен съдов достъп в зависимост от индивидуалните анатомични особености при отделния пациент. Показанията и противопоказанията при всеки пациент се оценяват въз основа на данните по утвърден от болницата протокол от високо специализиран екип. Планира се подготовката на пациента, съдовия достъп, размера и вида на ендопротезата, оценяват се процедурните, перипроцедурните и постпроцедурните усложнения.

TEVAR се наложи като добра алтернатива на стандартната хирургия при високо рисковата популация пациенти, категорично потвърдено от резултатите на многобройни проучвания и залегна в европейските ръководства на лечение при тези пациенти като успешен и значително по-щадящ метод на лечение, минимизирайки оперативната травма, болничния престой, усложненията от екстакорпоралното кръвообръщение ( ЕКК), продължителната анестезия и др.

Процедурата се извършва в ангиографска/хибридна зала под рентгенов контрол с използване на контрастна материя при строго спазване на правилата за септика и антисептика.

Транскатетърната имплантация се извършва под обща анестезия или седация. Така пациентът не усеща нищо по време на самата интервенция. Дишането по време на цялата операция се извършва чрез механична вентилация или на фона на спонтанно дишане без интубация. Осигурява се артериален и венозен достъп.

След щателно почистване на оперативното поле в зависимост от достъпа на имплантация се провежда артериотомия на съда, през който ще се имплантира протезата – феморална артерия, илиачна артерия, абдоминална аорта, артерия субклавия, или малък 2 см разрез на гръдна стена при трансаортен достъп. Успоредно с хирургичния достъп се поставят венозен РМ (пейсмейкър) и артериални интродюсери с катетър за осъществяване на впръскването на контрастната материя. След премнаваме през увредената част на аортата с катетър и водач, по водача се пласира ендопротезата, която се разгъва от вътрешната страна на увредения участък на аортата на фона на временно високочестотно пейсиране. След процедурата съда се затваря по хирургичен начин или със затварящо устройство в зависимост от преценката на екипа. Средният болничен престой е 5-7 дни.

Транскатетърната процедура е с особено висока сложност. Рисковете са по-високи, ако тя се провежда в условията на усложнена аортна аневризма или аортна дисекация /руптурирала или със задържана руптура, шоково състояние, исхемия на жизнено важни органи, персистиращ болков синдром, трудно контролирана артериална хипертония, тежка сърдечна декомпенсация и напреднала патология при придружаващи заболявания на други органи и системи/.

Процедурата се извършва от мултидисциплинарен екип (Heart team), включващ инвазивен кардиолог, кардиохирург, рентгенолог, кардиолог-ехографист, съдов хирург, анестезиолог с богат опит в ендоваскуларните и хибридни аортни процедури. Европейските и американските препоръки за лечение на аортните заболявания изискват лечението на тези заболявания да бъде провеждано в болнични заведения с възможност за комплексно лечение, така наречените Аортни центрове.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GaR3

Ив. Рилски 11.04.2023 09:43:14

Огнянова как така я няма на снимката? Обикновено се е първа на похвалите!


Всичко за коронавируса
Още новини
Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“
15.04.2024 11:51:44

Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново днес ще бъде открита хе ...

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...