!
Понеделник, 15 Април 2024
06
март
 

В болница "Лозенец" ще отбележат Световния бъбречен ден с безплатни прегледи

Понеделник, 06 Март 2023 | 16:47:25


Всяка година от 2006 г. до днес в началото на март под егидата на СЗО се отбелязва Световният ден на бъбрека. През 2023 г. датата е 9 март, а глобалната кампания по този повод е посветена на повишаването на осведомеността за значението на бъбреците за

Всяка година от 2006 г. до днес в началото на март под егидата на СЗО се отбелязва Световният ден на бъбрека. През 2023 г. датата е 9 март, а глобалната кампания по този повод е посветена на повишаването на осведомеността за значението на бъбреците за човешкото здраве, за намаляване честотата и въздействието на бъбречните заболявания и свързаните с тях здравословни промени.

Световният бъбречен ден е съвместна инициатива на Международното дружество по нефрология (ISN) и Международната федерация на бъбречните фондации – Световен бъбречен алианс (IFKF – WKA).

Според световните статистики заболеваемостта от хронично бъбречно заболяване е между 11-13%, а в България е около 14%. Страната ни е на едно от водещите места по смъртност вследствие на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), като жените са засегнати малко по-често от мъжете. Хроничното бъбречно заболяване се среща най-често във възрастовата група между 45 и 64 години.

Диабетът и високото артериално налягане са сред най-честите причини за развитие на хронично бъбречно заболяване, следвани от хроничните гломерулонефрити, хроничните пиелонефрити, системните автоимунни заболявания, бъбречно-каменната болест и вродените аномалии на отделителната система. Други рискови фактори са: сърдечните заболявания, затлъстяването, фамилната обремененост и напредналата възраст.

Симптомите, които насочват към необходимост от консултация с нефролог, са свързани с изразена обща отпадналост, често уриниране, съпроводено с парене и смъдене, отделяне на по-мътна или пенеста урина, добавен неприятен мирис към урината, по-често нощно уриниране, поява на отоци по клепачите и долните крайници, суха и сърбяща кожа, метален вкус в устата, гадене и повръщане. При голяма част от хората с хронично бъбречно заболяване липсват симптоми и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от него могат да засегнат множество органи и системи, което превръща заболяването в социално значимо и с потенциал за развиваща се глобална пандемия.

Във връзка с отбелязването на Световния ден на бъбрека, на 10 март 2023 г. (петък), в Университетска болница „Лозенец“, ул. Козяк № 1, се организират

безплатни медицински прегледи от нефролог, които включват преглед и ехографско изследване на отделителната система.

Висококвалифицираните специалисти от лечебното заведение доц. д-р Велислава Димитрова, д-р Емилия Йорданова, д-р Даниела Арабаджиева и д-р Надя Велкова ще преглеждат желаещите от 08.30 часа в кабинет 1 и 2, ет.1 и кабинета „Хемодиализа“ -1 ет. на Медицински център „Лозенец“.

Желателно е явилите се да носят предходна медицинска документация и актуални изследвания на кръв и урина – пълен анализ със седимент, както и микробиологични изследвания на урина.

Заявките за безплатните прегледи ще се осъществяват през контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JzkV


Всичко за коронавируса
Още новини
Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“
15.04.2024 11:51:44

Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново днес ще бъде открита хе ...

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...