Четвъртък, 24 Септември 2020
28
ноем
2
 

Фискалният съвет:

В бюджета на НЗОК липсват радикални решения за ограничаване на разходите за лекарства

Съветниците подкрепят предложението Касата да спре да плаща на НАП за събиране на вноски

Четвъртък, 28 Ноември 2019 | 12:32:14 Надежда Ненова
2

Фискалният съвет на България подкрепя предложението за отмяна на таксата за обслужване събирането на здравноосигурителни вноски, която НЗОК плаща на НАП. Това става ясно от становището на Съвета към проектозакона за бюджета на НЗОК за 2020 г. С

Фискалният съвет на България подкрепя предложението за отмяна на таксата за обслужване събирането на здравноосигурителни вноски, която НЗОК плаща на НАП. Това става ясно от становището на Съвета към проектозакона за бюджета на НЗОК за 2020 г.

Според Съвета такава такса не се дължи, защото НАП е държавен орган, чиято задача е да администрира публични вземания, вкл. осигурителни вноски, издръжката на НАП се поема от държавния бюджет и не е логично НЗОК да се поставя в ролята на клиент на НАП, който следва да й плаща за извършените услуги и защото за разлика от данъчните приходи, приходите от осигурителни вноски имат целево предназначение.

„Средствата от здравните осигурителни вноски следва да се използват за здравеопазване, а не за издръжка на данъчната администрация. НАП администрира и осигурителните вноски за фондовете на социалното осигуряване, но не събира такса от тях. Това поставя НЗОК в неравностойно положение“, категорични са от Фискалния съвет.

Фискалният съвет отбелязва като критика, че в бюджета на НЗОК липсват предложения за пакет от мерки (законодателни, икономически, социално-психологически, информационни), с които да се промени подходът към лицата, които не се осигуряват здравно. „От тази гледна точка може да се счете, че

предвиденото увеличение на приходи от вноски е оптимистично и е вероятно да е надценено

Сериозен проблем в здравноосигурителната система са заложените диспропорции между вноските, които държавата прави за осигуряваните от нея лица, и разходите за тяхното здравно осигуряване. За 2019 г. вноската от държавата за едно лице е приблизително 24 лв. при средна от работодатели и работници – 77,8 лв.“, пишат от Съвета.

Той отбелязва, че и в бюджета на ДОО и МТСП не са предвидени средства за медицинското обслужване лицата, които не правят здравни вноски. „Това принуждава лечението на този голям контингент да е за сметка на здравноосигурените лица и води до натрупване на дефицити. Не е реалистично да се разчита и на допълнителни приходи за сметка на населението, защото разходите за здравеопазване за сметка на лицата се увеличават. По данни на Световната банка 50% от здравните услуги се плащат от пациентите, при средно за ЕС от 18 -20%“, пишат от Съвета и отчитат, че въпреки обществените дискусии по отношение на промяна на здравноосигурителния модел за 2019 г. такава не е предвидена, а вноската се запазва в размер на 8% при същото разпределение на нейната тежест между осигурител (60%) и осигурен (40%).

Според съветниците при сравнение със заложените в Законите за бюджетна на НЗОК параметри за 2019 г. и за 2020 г. се наблюдава положителната тенденция за изпреварващ ръст на приходите от здравноосигурителни вноски спрямо трансферите от централния бюджет, но през 2018 г. се наблюдава минимално преизпълнение на приходите от здравноосигурителни вноски (2 622,5 млн. лв. спрямо 2 556,3 млн. лв.). Вследствие на това преизпълнение при сравнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. с очакваното изпълнение за 2018 г. се наблюдава противоположна (негативна) тенденция – растежът на приходите от вноски (8,4%) е по-нисък от този на трансферите (10,5%), т.е. делът на здравните вноски от общите приходи е приблизително 66,1%, а на трансферите – 32,4%. Така се затвърждава тенденцията от 2016 г.  Общият дял на неданъчните приходи е незначителен, но те бележат номинален ръст от 2 259,8 хил. лв. или 12,9%.

„Увеличението на приходите от здравни вноски се дължи в най-голяма степен на увеличението на минималната работна заплата, осигурителните прагове, максималния осигурителен доход и осигурителния доход за земеделските производители. Част от тези мерки обаче имат негативен ефект върху данъчните приходи, тъй като разходите за осигурителни вноски намаляват данъчната основа. Не е реалистично да се очаква значително повишение на събираемостта, тъй като тя се увеличи чувствително в последните години“, пишат съветниците.

„Делът на средствата за болнична помощ се запазва около 49,8%, при средни равнища е ЕС от около 30%. Предвидени са мерки за ограничаване на разкриването на нови болници и разширяване на дейността им.

Липсват радикални решения за ограничаване на разходите за лекарства,

които достигат до 30% от бюджета, при средно равнище за страните от ЕС 15- 18%. Отново се предвижда ръст на лекарствата за злокачествени заболявания, които достигат до 466,6 млн. лв., което е около 9,8 % от бюджета на касата. В бюджета се предвижда поредния ръст на лекарствата от 11,2%. Разходите за лекарства достигат до 1 243 800 хил. лв.

Предвидено е да се уредят постепенно плащанията от натрупаните задължения за лечението на осигурените лица в чужбина. Дължат се повече от 260 млн. лв.

"Не е изяснен реда и източника за погасяване на задълженията на болниците - около 500 млн. лв., които в голямата си част са от държавни и общински болници. Има реална опасност погасяването на задълженията да е за сметка на предвидените за 2019 г. средства за болнична помощ, което допълнително ще дебалансира бюджета на системата. Тревожно е състоянието на общинските болници, голямата част от които са пред фалит. Липсват мерки за запазването им като система, която пряко обслужва повече от 2 милиона души, главно хора с ниски доходи и възможности“, отчита Фискалния съвет.

Пълния текст на становището на Фискалния съвет може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
32XQ

Г-н Игнатов 29.11.2019 00:45:31

Здравейте, здравно осигурен съм от 5 г. и изготвил съм проект за частен бизнес, свързан с производство на качествена дървесина от пауловниа. Интересува ме как да кандидатствам за финансиране от НЗОК, и какъв е лимитът ?!

Форестер 28.11.2019 12:55:25

Вместо НАП да плаща на НЗОК, че събира запори на длъжниците !!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ
24.09.2020 17:05:52

Над 80 млн. лв. са изразходвани за борба с COVID-19 до края на август, отчете МЗ

13,7 млн. лв. са отчетените разходи по бюджета на Здравното ведомство за предотвратяване разпрост ...

Дават 20 млн. лв. за въздушни линейки и оборудване
24.09.2020 16:28:42

Дават 20 млн. лв. за въздушни линейки и оборудване

Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...