!
Неделя, 19 Май 2024
13
февр
 

В обществото все още има стигма към хората с епилепсия и неверни представи за заболяването

Дневният център за деца с епилепсия „Безброй чудеса“ в София навърши 5 години

Понеделник, 13 Февруари 2023 | 16:40:57


Пет години от създаването си отпразнува днес Дневният център за деца и младежи с епилепсия „Безброй чудеса“ в София, на Световния ден за борба с епилепсията – 13 февруари. Центърът се управлява от Асоциацията на родители на деца с епи

Пет години от създаването си отпразнува днес Дневният център за деца и младежи с епилепсия „Безброй чудеса“ в София, на Световния ден за борба с епилепсията – 13 февруари. Центърът се управлява от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която тази година навършва 25 години.

Помещенията на столичната улица „Чумерна“ едва побраха гостите, настоящите и бивши възпитаници на Центъра за празничния концерт, съобщават организаторите. Всички бяха посрещнати с мед и погача, омесена от деца с епилепсия. Преди да започне концерт с изпълнения на децата и младежите, част от тях и гостите направиха обиколка на квартала и се включиха за пореден път в кампанията на Международното бюро по епилепсия „50 милиона стъпки“ за информиране на обществото за това заболяване.

„Ние всеки ден правим тези стъпки, но за жалост все още в обществото съществува стигма към хората с епилепсия и неверни представи за заболяването. Хората трябва да знаят, че епилепсията не е заразна и не се предава по наследство. Заболяването е като всяко друго хронично заболяване и болните не са опасни за останалите. Епилепсията крие риск единствено за болните, че може да паднат и да се наранят при пристъп“, обясни директорът на Дневния център Мария Гергова.

Поздравителни адреси за 5-годишнината изпратиха от Президентството на Република България, а също и от Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на образованието.

Представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски поздрави лично младежите с епилепсия, на които преди година е водил курс по сексуално образование. Доц. Околийски обърна внимание, че е нужна, но още не се е случила „добрата връзка между Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика, за да се обединят здравните и социалните грижи за деца и младежи с увреждания“.

„Смятам, че чрез Плана за възстановяване и устойчивост има по-големи възможности за хората с епилепсия и с психични проблеми да получат повече грижа в общността, а не в болнични заведения. Този Център е пример за огромния ефект от ранната интервенция и грижа за децата, за да може те да развият потенциала си и да се интегрират в обществото“, добави доц. Околийски.

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова обеща, че Столична община ще продължи да подкрепя услугите на Центъра, защото са качествени и необходими. Тя оцени високо всеотдайната работа на председателя на АРДЕ г-жа Веска Събева. „Нашият екип подкрепя на драго сърце родителските организации, защото родителите най-добре знаят какви услуги са необходими за техните деца с различни заболявания и специфични нужди“, каза още г-жа Фандъкова.

Представителят на Министерството на труда и социалната политика г-жа Клисурска заяви, че това е най-добре работещият дневен център за хора с увреждания в София от съществуващите над 80: „От справка в Агенцията по социално подпомагане е ясно, че Дневен център „Безброй чудеса“ за петте години от съществуването си винаги е работел с пълен капацитет. А това показва, че има нужда от още такива социални услуги. Трябва да извървим всички като общество онези малки и големи крачки, за да може да се преодолее стигмата и изолацията на децата и младежите с епилепсия и с други увреждания.“

Лифтер за повдигане на трудноподвижни деца получи за петия си рожден Центърът. Дарителите са четирите столични Лайънс клубове. С тяхна помощ преди пет години бе направен основен ремонт на помещенията.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QsHp


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...