!
Понеделник, 15 Юли 2024
13
февр
 

В обществото все още има стигма към хората с епилепсия и неверни представи за заболяването

Дневният център за деца с епилепсия „Безброй чудеса“ в София навърши 5 години

Понеделник, 13 Февруари 2023 | 16:40:57


Пет години от създаването си отпразнува днес Дневният център за деца и младежи с епилепсия „Безброй чудеса“ в София, на Световния ден за борба с епилепсията – 13 февруари. Центърът се управлява от Асоциацията на родители на деца с епи

Пет години от създаването си отпразнува днес Дневният център за деца и младежи с епилепсия „Безброй чудеса“ в София, на Световния ден за борба с епилепсията – 13 февруари. Центърът се управлява от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), която тази година навършва 25 години.

Помещенията на столичната улица „Чумерна“ едва побраха гостите, настоящите и бивши възпитаници на Центъра за празничния концерт, съобщават организаторите. Всички бяха посрещнати с мед и погача, омесена от деца с епилепсия. Преди да започне концерт с изпълнения на децата и младежите, част от тях и гостите направиха обиколка на квартала и се включиха за пореден път в кампанията на Международното бюро по епилепсия „50 милиона стъпки“ за информиране на обществото за това заболяване.

„Ние всеки ден правим тези стъпки, но за жалост все още в обществото съществува стигма към хората с епилепсия и неверни представи за заболяването. Хората трябва да знаят, че епилепсията не е заразна и не се предава по наследство. Заболяването е като всяко друго хронично заболяване и болните не са опасни за останалите. Епилепсията крие риск единствено за болните, че може да паднат и да се наранят при пристъп“, обясни директорът на Дневния център Мария Гергова.

Поздравителни адреси за 5-годишнината изпратиха от Президентството на Република България, а също и от Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на образованието.

Представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски поздрави лично младежите с епилепсия, на които преди година е водил курс по сексуално образование. Доц. Околийски обърна внимание, че е нужна, но още не се е случила „добрата връзка между Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика, за да се обединят здравните и социалните грижи за деца и младежи с увреждания“.

„Смятам, че чрез Плана за възстановяване и устойчивост има по-големи възможности за хората с епилепсия и с психични проблеми да получат повече грижа в общността, а не в болнични заведения. Този Център е пример за огромния ефект от ранната интервенция и грижа за децата, за да може те да развият потенциала си и да се интегрират в обществото“, добави доц. Околийски.

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова обеща, че Столична община ще продължи да подкрепя услугите на Центъра, защото са качествени и необходими. Тя оцени високо всеотдайната работа на председателя на АРДЕ г-жа Веска Събева. „Нашият екип подкрепя на драго сърце родителските организации, защото родителите най-добре знаят какви услуги са необходими за техните деца с различни заболявания и специфични нужди“, каза още г-жа Фандъкова.

Представителят на Министерството на труда и социалната политика г-жа Клисурска заяви, че това е най-добре работещият дневен център за хора с увреждания в София от съществуващите над 80: „От справка в Агенцията по социално подпомагане е ясно, че Дневен център „Безброй чудеса“ за петте години от съществуването си винаги е работел с пълен капацитет. А това показва, че има нужда от още такива социални услуги. Трябва да извървим всички като общество онези малки и големи крачки, за да може да се преодолее стигмата и изолацията на децата и младежите с епилепсия и с други увреждания.“

Лифтер за повдигане на трудноподвижни деца получи за петия си рожден Центърът. Дарителите са четирите столични Лайънс клубове. С тяхна помощ преди пет години бе направен основен ремонт на помещенията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
t3W8


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...