Вторник, 24 Ноември 2020
22
ян
3
 

В печата: Грип, болнични, военен вертолет спасява родилка

Сряда, 22 Януари 2020 | 08:57:55
3

Грипът е водеща тема в днешните всекидневници. „Болните с тежък грип се увеличават бързо от 13 януари насам. През последните 9 дни са установени 75% от всички случаи от началото на октомври до момента. Пикът обаче предстои. Вече са 118 хората, пр

Грипът е водеща тема в днешните всекидневници. „Болните с тежък грип се увеличават бързо от 13 януари насам. През последните 9 дни са установени 75% от всички случаи от началото на октомври до момента. Пикът обаче предстои. Вече са 118 хората, при които е потвърден грипен вирус, след като са развили тежка пневмония или възпаление на мозъка. Част от тях са все още в болница. Една от пробите е на починал пациент“, пише „24 часа“. „Повечето хора изкарват грипа на крак или без особени усложнения. Но световният опит от миналите епидемии сочи, че средно 1 от 2-3 хиляди болни развива тежка пневмония, 1 от 10 хиляди - възпаление на мозъка. Това обяснява и защо при голямо разпространение на инфлуенцата растат сериозните случаи. Прогнози за тежестта на сезон 2020 все още не може да се направят, но вече има тенденция за доминиращите вируси. Засега категорично преобладава грипът от тип А в двата негови подтипа -пандемичния свински грип H1N1 и "по-стария" вирус H3N2.

От началото на грипния сезон до момента сме изследвали 380 проби. Вече всеки ден числата растат, и в момента текат изследвания и данните се променят, но към вторник по обед сме потвърдили 49 случая на пандемичния вирус, 54 на H3N2 и 15 на вируса от тип В оглинията "Виктория". Това каза за "24 часа" проф. д-р Нели Корсун, дмн, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести. Това са данните от октомври насам, но значителният ръст е през третата и началото на четвъртата седмица на януари, обясни експертката. В края на миналата седмица тя обясни, че от всички 84 доказани случая от октомври насам 54 са в периода 13-17 януари. За двата дни от новата седмица случаите още се увеличават“, допълват от медията.

В интервю за „Монитор“ членът на УС на БЛС д-р Гергана Николова е категорична, че фалшиви болнични няма. „Говори се за фалшиви болнични листове, но на практика няма доказателства, че има такива. По данни на Националния осигурителен институт. (НОИ) за издадените болнични през 2018 и 2019 година не се забелязва увеличаване на броя им. Сега се опитват да прокарат рестрикции за тези, които се издават от доболничната помощ, но проблемът няма да бъде решен. В момента общопрактикуващите лекари и специалисти от доболничната помощ могат да издават до 14 дни при боледуване и до 40 дни в рамките на календарната година. Над тези цифри трябва да се издават от лекарска комисия. Предлага се за боледуване те да бъдат намалени до 7 дни, а за цялата година - до 20, след което пациентът да търси лекарска комисия. Категорично подчертавам, че този, който приеме такова предложение, трябва да носи и цялата отговорност за това, което може да се случи в системата след въвеждането на рестрикциите. Например да кажат как ще се процедира с една майка, чието дете се е разболяло и тя е получила 7 дни, но в края им се разболява и другото дете. Какво ще прави тази жена, ако живее в провинцията, как тя ще пътува до големия град, дори до София, за да търси лекарска комисия, която да й издаде болничния лист, за да гледа болните дечица. Когато една такава мярка се приема, трябва да се има предвид какво ще последва за пациента, който си плаща здравните осигуровки, ходи на работа, но когато се разболее, няма да му дадат достатъчно време, за да оздравее напълно и да се възстанови. Както е тръгнало, може да се стигне до там, че на нас, лекарите, утре да ни забранят и да издаваме болнични листове. Първо да се реши въпросът защо определени структури искат служителите и работниците им да излязат в отпуск по болест, а след това да се вглеждат в прословутите болнични“, казва тя.

„Телеграф“ съобщава, че 34-годишна родилка, изпаднала в кома, е била транспортирана по спешност с военен вертолет "Пантер" от Силистра до Варна, като се позовава на информация от Военноморските сили. „Жената е изпаднала в кома поради възникнали след раждането тежки и непредвидими усложнения, довели до полиорганна недостатъчност. Използването на въздушен транспорт е било наложено от спешността на състоянието й. По време на полета вертолетът е бил оборудван с реанимационно медицинско оборудване, предназначено за използване при изпълнение на задачи за авиомедицинска евакуация, а животът на родилката е бил поддържан от съпровождащия я на борда доктор Стефан Тодоров от МБАЛ-Варна към ВМА“, уточнява изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F7pu

Гост 22.01.2020 13:00:36

"...военен вертолет спасява родилка...".Аз пък все си мислех,че лекарите и сестрите спасяват пациентите,дори и родилките.А то се оказва, че всъщност вертолетите, и по-специално военните такива правят това!Благодаря,журналисти, за обективното отразяване!

СУДЖУЦИТЕ 22.01.2020 16:55:45

Вашият коментар ми напомня един случай отпреди повече от 15 години. Братът на известен тв водещ се беше потрошил, падайки от скали край морето някъде по северното Черноморие. Журналистическите капацитети бяха озаглавили новината така: "Рибари спасиха живота на *******!" Та така...Тогава разбрах, че на този Свят благодарност от журналист недей да очакваш.

СУДЖУЦИТЕ 22.01.2020 16:57:41

Вестникът беше "24 часа", за сведение.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра
24.11.2020 18:02:26

Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра

Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра има нов директор - кардиологът д-р Васил Сл ...

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите
24.11.2020 17:12:20

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите

Ако имаше съзнание у хората, нямаше да имаме по над 3000 нови случая на ден, а по 300 на ден. Тов ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...