Сряда, 25 Ноември 2020
19
ноем
1
 

В печата: Детска болница, профилактични прегледи, грип

Понеделник, 19 Ноември 2018 | 09:16:23
1

„Да задвижи проекта за строеж на национална детска болница, каквато се чака вече над 40 години. Този ангажимент е поел здравният министър Кирил Ананиев към членовете на инициативния комитет за изграждането на лечебното заведение, разказа пред &bd

„Да задвижи проекта за строеж на национална детска болница, каквато се чака вече над 40 години. Този ангажимент е поел здравният министър Кирил Ананиев към членовете на инициативния комитет за изграждането на лечебното заведение, разказа пред „24 часа” един от членовете му - д-р Елена Георгиева”, пише вестникът днес.

„Сред вариантите за осигуряване на терен за болницата е да се разруши зарязаният строеж в двора на Александровска болница. Но събарянето на недовършената сграда и вдигането на напълно нова ще струва доста средства и е една от пречките досега да няма лечебно заведение, където всичко за малките пациенти да е под един покрив. Друг вариант е чисто нов терен в покрайнините на София. Има идеи и да се ползва терен на Правителствена болница. „Всичко още е на етап идеи, но е задължително да се търси локация с лесен достъп”, обясняват участвали в разговора с министъра”, уточнява изданието.

„Националната болница ще обедини в едно всички детски клиники, които сега са разпръснати в 14 болници в София. Това налага родителите и болните деца да обикалят понякога и по два-три дни между клиниките. Освен това има случаи, които налагат комплексна диагностика и когато специалистите не са на едно място, отнема повече време да се съберат екипи. Всичко това излага на риск живота на малките пациенти”, отбелязва публикацията и посочва: „Ако има реално задвижване и обща политическа воля, до 3 години така чаканата болница може да отвори”.

„Телеграф” се спира на проблемите около профилактиката у нас. „Раздават бонус отпуск за профилактичен преглед. Това е една от идеите, с които да се стимулират пациентите да посещават джипито си веднъж годишно.

Предложението за един ден повече към платената почивка се обсъжда вече няколко години. Заради намаляващия брой на хората, които ходят на профилактика обаче сега специалистите го напомнят отново. Само около 38% от хората посещават личния си лекар за рутинен преглед. Справка на НЗОК, изготвена за „Телеграф” показва, че през изминалата година едва 2 327 547 българи над 18 години са отишли на профилактичен преглед. Ето защо от касата обмислят начини да стимулират пациентите. Освен това ще стартират информационна кампания за повишаване на знанията на здравноосигурените за обширния пакет от дейности, които извършват общо практикуващите лекари и лекарите специалисти от извънболничната медицинска помощ”, четем в ежедневника.

Материалът прирпомня, че всеки здравноосигурен, който не е посетил личния си лекар за рутинен преглед, подлежи на санкции. „В Закона за здравето е посочено, че „който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв.” Законът за здравното осигуряване пък предвижда „За неявяване на профилактични прегледи, регламентирани в НРД, осигуреният губи осигурителни права за срок един месец.” Тези мерки обаче не се прилагат и до момента няма нито един глобен пациент”, пише още вестникът и допълва: „Според директора на Регионалната здравноосигурителна каса в Русе обаче не санкциите, а стимулът ще доведе до ефект. „Практически е невъзможно да бъдат глобени толкова хора наведнъж от една шепа служители на РЗОК”, обясни Колчев”.

Очакваните грипни вируси също намират място в пресата. „Грипът ще ни удари до дни, съобщиха епидемиолози. Очаква се първите случаи на негови щамове да бъдат изолирани у нас до две-три седмици”, четем в „Монитор”.

„В момента все още няма грипни вируси, но има вируси, които циркулират в обществото. Когато стане малко по-хладно, едните вируси се променят с други. Сега започват да настъпват тези, които предизвикват инфекции на горни и долни дихателни пътища, обясни пред Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. -При децата оплакванията са температура, упорита кашлица и постоянни хреми. При малките има склонност да прерастват в бронхиолити. В някои случаи дори се налага хоспитализация , каза още тя.

По думите й хората боледуват повече, защото са подложени на системен стрес, хранят се нездравословно, нямат време за спорт и разходки навън, не се набляга на храненето с плодове и зеленчуци”, пише още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H3uD

БЛС-Въоръжено Крило 19.11.2018 12:30:37

С наложените лимити върху изследванията тъпата касичка е орязала тази дейност и не отпуска пари за профилактични прегледи, това не го ли разбраха галфоните , които спрягат профилактични прегледи всякак година без да са запознати в фактите. ОПЛ практиките губят на годишна база около 6 000 до 24 000 лева от не проведени прегледи в зависимост от броя на записаните пациенти. Така, че личният лекар има интерес да прави тези прегледи ,но няма пари да назначи съответните изследвания заложени в изискванията, които изисквания и без това са занижени - например кръвна картина и СУЕ на 5 години за повечето възрастови групи 18-65. А това недоносче НЗОК пък спестява пари и именно това е целта -да се пестят пари за сметка на профилактиката и съответно след това има разходи за късно открити заболявания където чиновници след това се оплакват ,че имало преразход. Нелекарите схващат ли перверзията на заложените идиотщини в това комунистическо здравеопазване ,защото лекарите това го виждаме с години ?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Частична блокада от петък за три седмици
25.11.2020 09:59:11 Ирина Пекарева

Частична блокада от петък за три седмици

Извънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца – до 31 януари. Мерките, обявен ...

Математикът Петър Велков: В момента смъртните случаи от COVID са над 200 дневно
25.11.2020 09:21:18

Математикът Петър Велков: В момента смъртните случаи от COVID са над 200 дневно

В момента смъртните случаи от COVID са над 200 дневно, защото има много неригистрирани случаи. То ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...