Сряда, 29 Май 2024
25
окт
3
 

В печата: Лекарства, ценоразписите на болниците, ракът вече е хронично заболяване

Петък, 25 Октомври 2019 | 09:02:13
3

Изчезналите лекарства от пазара е тема на днешното издание на „Монитор“. Вестникът информира, че 670 лекарства са изчезнали от България през последната година и половина, като се позовава на изпълнителния директора на Българската асоциация

Изчезналите лекарства от пазара е тема на днешното издание на „Монитор“. Вестникът информира, че 670 лекарства са изчезнали от България през последната година и половина, като се позовава на изпълнителния директора на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринкова. „Близо 200 от тях вече въобще не се внасят заради отнемане на регистрацията им в нашата страна. Това е станало по искане на производителите, които се оттеглят от българския пазар като малък и неатрактивен за бизнеса им. Само през тази година е преустановена продажбата на 85 лекарствени продукта. От тях 3 са без аналози на пазара. Оказва се, че най-честите причини за преустановяване на доставките на българския пазар са маркетингови, оптимизация на портфолиото на компанията и прекратяване на производството. За 5 лекарствени продукта от общо 85-те причините за спирането им са промяна на количеството активно вещество, промяна на лекарствената форма или количеството на продукта“, пише медията.

„Телеграф“ прави анализ на ценоразписите на болниците, публикувани на сайта на здравното министерство. „В момента там са качени попълнени бланки от общо 323 лечебници в страната. Повече от 2/3 обаче не са подали цени, а само са уведомили, че такива има налични на сайта им или на видно място, като фоайе и регистратура. "Трябва да ви кажа, че след като прочетох ценоразписите на болниците, цяла седмица съм се чудил как има такива виртуозни решения за платени услуги. Поемам ангажимент тези практики да бъдат канализирани", заяви вчера здравният министър Кирил Ананиев. Малкото лечебници, които са спазили това изискване, подробно са описали всички услуги, които им носят допълнителни доходи. Сред тях е МБАЛ "Пловдив". Лечебното заведение към ВМА е записало, че разполага с киносалон с 500 места, който освен за прожекции може да бъде нает и за цял 8-часов работен ден, като цената за това е 800 лв. Това е и единствената болница, която е обявила колко струва използването на площ за заснемане. Много често в родните лечебници се снимат сцени от филми и сериали, като за целта продукцията плаща наем. В пловдивската МБАЛ наемът за 1 работен ден е по 20 лева на квадратен метър използвана площ. Друга услуга пък предлага УМБАЛ "Света Марина" - Варна. Наем на зала в болницата излиза 120 лв. на ден. Толкова е цената и за използване на мултимедия. Столичната "Свети Наум" пък е включила в ценоразписа си месечен наем за използване на билборд - 300 лв. Специализирана болница по рехабилитация - Тузлата, предлага фитнес за 5 лв. на час, а в "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица, пробиват уши срещу 30 лв.“, пише медията.

За последните 120 г. преживяемостта от рак се е увеличила революционно, съобщава „24 часа“. „Продължителността на живота при такива диагнози вече е сравнима с тази при хроничните болести. Ако през 1900 г. едва 5% от хората с рак са имали 5-годишна преживяемост, през 2000г. са били 50%, а сега - 76-77%. Това се дължи на иновациите в диагностиката и терапията на рака в последните години. Най-голямото достижение в тази област е персонализираната медицина, която подбира най-ефективното лечение за дадения човек. Това каза на конференцията "Как говорим за рака - заблуди и реалност" онкологът проф. Асен Дудов. Освен новите методи и терапии голяма роля имат и подценявани доскоро фактори като доверието в лекаря и медицината, психологическата подкрепа, храненето, възможностите за комплексни грижи, разказаха от личен опит пациенти“, уточнява всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
J#rM

БЛС-Въоръжено Крило 25.10.2019 14:24:33

Киро Ментата комуне та дрънка: "Трябва да ви кажа, че след като прочетох ценоразписите на болниците, цяла седмица съм се чудил как има такива виртуозни решения за платени услуги. Ми ние лекарите се чудим как може преглед +имунизация на пациент болшевишките боклуци да плащат само 4 лева на личния лекар. Къде и в коя сфера на живота в кочинката България има подобни разценки а, Кире ? На кои услуги и кой извършва нещо за 4 лева ? Дори в Софийския Зоопарк цените са по високи да видиш тапира, бе болшевик смотан.

Гост 25.10.2019 19:56:16

Специално на лумпен като теб и 1 лев много!

Гост 25.10.2019 20:39:42

Ти си толкова вторично неграмотен,че не знаеш какво е лумпен бе, чекиджия. По-вероятно е ти да си червения лумпен , който ползваш здравни услуги далеч над стойността, която си внесъл за здравно осигуряване.


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...