Петък, 18 Септември 2020
25
окт
3
 

В печата: Лекарства, ценоразписите на болниците, ракът вече е хронично заболяване

Петък, 25 Октомври 2019 | 09:02:13
3

Изчезналите лекарства от пазара е тема на днешното издание на „Монитор“. Вестникът информира, че 670 лекарства са изчезнали от България през последната година и половина, като се позовава на изпълнителния директора на Българската асоциация

Изчезналите лекарства от пазара е тема на днешното издание на „Монитор“. Вестникът информира, че 670 лекарства са изчезнали от България през последната година и половина, като се позовава на изпълнителния директора на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринкова. „Близо 200 от тях вече въобще не се внасят заради отнемане на регистрацията им в нашата страна. Това е станало по искане на производителите, които се оттеглят от българския пазар като малък и неатрактивен за бизнеса им. Само през тази година е преустановена продажбата на 85 лекарствени продукта. От тях 3 са без аналози на пазара. Оказва се, че най-честите причини за преустановяване на доставките на българския пазар са маркетингови, оптимизация на портфолиото на компанията и прекратяване на производството. За 5 лекарствени продукта от общо 85-те причините за спирането им са промяна на количеството активно вещество, промяна на лекарствената форма или количеството на продукта“, пише медията.

„Телеграф“ прави анализ на ценоразписите на болниците, публикувани на сайта на здравното министерство. „В момента там са качени попълнени бланки от общо 323 лечебници в страната. Повече от 2/3 обаче не са подали цени, а само са уведомили, че такива има налични на сайта им или на видно място, като фоайе и регистратура. "Трябва да ви кажа, че след като прочетох ценоразписите на болниците, цяла седмица съм се чудил как има такива виртуозни решения за платени услуги. Поемам ангажимент тези практики да бъдат канализирани", заяви вчера здравният министър Кирил Ананиев. Малкото лечебници, които са спазили това изискване, подробно са описали всички услуги, които им носят допълнителни доходи. Сред тях е МБАЛ "Пловдив". Лечебното заведение към ВМА е записало, че разполага с киносалон с 500 места, който освен за прожекции може да бъде нает и за цял 8-часов работен ден, като цената за това е 800 лв. Това е и единствената болница, която е обявила колко струва използването на площ за заснемане. Много често в родните лечебници се снимат сцени от филми и сериали, като за целта продукцията плаща наем. В пловдивската МБАЛ наемът за 1 работен ден е по 20 лева на квадратен метър използвана площ. Друга услуга пък предлага УМБАЛ "Света Марина" - Варна. Наем на зала в болницата излиза 120 лв. на ден. Толкова е цената и за използване на мултимедия. Столичната "Свети Наум" пък е включила в ценоразписа си месечен наем за използване на билборд - 300 лв. Специализирана болница по рехабилитация - Тузлата, предлага фитнес за 5 лв. на час, а в "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица, пробиват уши срещу 30 лв.“, пише медията.

За последните 120 г. преживяемостта от рак се е увеличила революционно, съобщава „24 часа“. „Продължителността на живота при такива диагнози вече е сравнима с тази при хроничните болести. Ако през 1900 г. едва 5% от хората с рак са имали 5-годишна преживяемост, през 2000г. са били 50%, а сега - 76-77%. Това се дължи на иновациите в диагностиката и терапията на рака в последните години. Най-голямото достижение в тази област е персонализираната медицина, която подбира най-ефективното лечение за дадения човек. Това каза на конференцията "Как говорим за рака - заблуди и реалност" онкологът проф. Асен Дудов. Освен новите методи и терапии голяма роля имат и подценявани доскоро фактори като доверието в лекаря и медицината, психологическата подкрепа, храненето, възможностите за комплексни грижи, разказаха от личен опит пациенти“, уточнява всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WAUa

БЛС-Въоръжено Крило 25.10.2019 14:24:33

Киро Ментата комуне та дрънка: '"Трябва да ви кажа, че след като прочетох ценоразписите на болниците, цяла седмица съм се чудил как има такива виртуозни решения за платени услуги. ' Ми ние лекарите се чудим как може преглед +имунизация на пациент болшевишките боклуци да плащат само 4 лева на личния лекар. Къде и в коя сфера на живота в кочинката България има подобни 'разценки' а, Кире ? На кои услуги и кой извършва нещо за 4 лева ? Дори в Софийския Зоопарк цените са по високи да видиш тапира, бе болшевик смотан.

Гост 25.10.2019 19:56:16

Специално на лумпен като теб и 1 лев много!

Гост 25.10.2019 20:39:42

Ти си толкова вторично неграмотен,че не знаеш какво е лумпен бе, чекиджия. По-вероятно е ти да си червения лумпен , който ползваш здравни услуги далеч над стойността, която си внесъл за здравно осигуряване.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ открива официално новия си бипланов ангиограф
18.09.2020 13:29:52

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ открива официално новия си бипланов ангиограф

Един дълго готвен проект вече е факт в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. На 24.09.2020 г. от 1 ...

Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври
18.09.2020 12:35:22

Подновяват обученията по проект ПУЛСС през октомври

„Обученията по проекта ПУЛСС бяха временно преустановени заради пандемията от COVID-19, но ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...